Σε έρημη πόλη έχει μετατραπεί από τα μεσάνυχτα η Βιέννη καθώς η Αυστρία επέστρεψε στο lockdown στην δραστικότερη απόφαση που πήρε εδώ και μήνες δυτικοευρωπαϊκή κυβέρνηση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να φρενάρει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Κλειστά καταστήματα, εστιατόρια και υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές συνθέτουν ένα απόκοσμο σκηνικό παραμονές των γιορτών και μόνον η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σε κτίρια και δρόμους σπάει τη μονοτονία μαζί με τους λιγοστούς πολίτες που κυκλοφορούν στους μέχρι χθες πολύβουους δρόμους.
Η απόφαση για το απαγορευτικό στα 8,9 εκατ. του πληθυσμού της Αυστρίας -η έξοδος από τις κατοικίες τους επιτρέπεται μόνον για τη μετάβαση στις εργασίες τους, σε γιατρό, για τα αναγκαία ψώνια και για άθληση – πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις με δεκάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν κατά του lockdown και να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει το τελευταίο κύμα.
Αλλά τα περιθώρια είχαν στενέψει για τις Αρχές της Αυστρίας λόγω της ραγδαίας έξαρσης των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να αποφασίσουν και υποχρεωτικό εμβολιασμό από την 1η Φεβρουαρίου, το μόνο μέρος στην Ευρώπη μαζί με το Βατικανό που υιοθέτησαν τέτοιο μέτρο μέχρι στιγμής.
Με το lockdown η κυβέρνηση της Αυστρίας ήλθε να σπάσει προηγούμενες δεσμεύσεις της ότι τα σκληρά περιοριστικά μέτρα για την υγειονομική κρίση θα αποτελούσαν παρελθόν. Στη διάρκεια του καλοκαιριού ο τότε καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε σπεύσει να κηρύξει το τέλος της πανδημίας στη χώρα, αλλά η βραδύτητα στην εμβολιαστική εκστρατεία, η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων και των θανάτων οδήγησαν στο αναπόφευκτο. Όταν ανέλαβε τον περασμένο μήνα τα ηνία της κυβέρνησης ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατέκρινε την «επονείδιστα χαμηλή» εμβολιαστιή κάλυψη του πληθυσμού της χώρας – 66% έναντι 75% στη Γαλλία – και έβαλε μπλόκο στους ανεμβολίαστους σε δημόσιους χώρους. Κι όταν κι αυτό το μέτρο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό ανακοίνωσε πανεθνικό lockdown για 20 μέρες.
Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά στην Αυστρία, αν και οι Αρχές ζήτησαν από τους γονείς να κρατήσουν ει δυνατόν τα παιδιά τους στα σπίτια τους, ενώ συνίσταται η τηλεργασία. Ο πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ επέκρινε τον καγκελάριο επειδή επέμενε για μεγάλο διάστημα στο αφήγημα ότι έχει μπει φρένο στην Covid-19. «Η κυβέρνηση δεν πήρε στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις για το επόμενο κύμα και το χάος είναι τώρα προφανές», δήλωσε.