Αντιμέτωπος με το δύσκολο έργο της αναζήτησης πιθανών κυβερνητικών εταίρων βρίσκεται ο Σεμπάστιαν Κουρτς, παρά την ηχηρή νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία.
Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα OeVP κατήγαγε μια εντυπωσιακή νίκη αυξάνοντας κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες περίπου στο 37% το ποσοστό που είχε εξασφαλίσει προ διετίας, αλλά ο Κουρτς καλείται τώρα να επιλέξει με ποιο -ή ποια- από τα άλλα τέσσερα κόμματα θα συνεργαστεί για την συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο θρίαμβός του Κουρτς εξέπληξε ακόμη και τους πιο αισιόδοξους οπαδούς του μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης τον περασμένο Μάιο, όταν οι ακροδεξιοί εταίροι του Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) βρέθηκαν στη δίνη του σκανδάλου διαφθοράς Ibiza-gate, που οδήγησε στην παραίτηση του αρχηγού τους Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. Μια εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες το FPO δέχθηκε νέο πλήγμα μετά από νέες καταγγελίες για διασπάθιση χρήματος από τον Στράχε κι υπέστη μια χειρότερη της αναμενομένης ήττα κατακρημνιζόμενο κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες περίπου στο 16%.
Απίθανος ένας νέος συνασπισμός του Κουρτς με την Ακροδεξιά
Μια αναβίωση του συνασπισμού του Κουρτς με το FPO -που τον είχαν χαρακτηρίσει «μοντέλο» εθνικιστές ανά την Ευρώπη, περιλαμβανομένου και του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν, φαντάζει απίθανη καθώς οι ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος διεμήνυσαν ότι προτιμούν να περάσουν στην αντιπολίτευση και να γλύφουν εκεί τις πληγές τους. Ο αρχηγός τους, Νόρμπερτ Χόφερ, που ανέλαβε τα ηνία από τον Στράχε, είπε ότι θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες μέτρα για την αναδόμηση του κόμματος και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και να αποπέμψει τον Στράχε, αν αποδειχθούν βάσιμες οι εις βάρος του καταγγελίες.
Συμμαχία του Κουρτς με τους Πράσινους;
Δεν αποκλείεται ως εκ τούτου ο 33χρονος Κουρτς – ο οποίος προ διετίας είχε γίνει ο νεότερος καγκελάριος της Αυστρίας- να στραφεί στους έτερους μεγάλους νικητές της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, τους Πράσινους, που εκμεταλλεύτηκαν τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την κλιματική αλλαγή για να καταγράψουν με 14% το καλύτερο ποσοστό στην ιστορία τους, όταν προ διετίας είχαν αποτύχει να υπερβούν το όριο εισόδου στη Βουλή.
Το κόμμα του Κουρτς κι οι Πράσινοι συμμετέχουν στους κυβερνώντες συνασπισμούς στις επαρχίες του Τιρόλου και του Σάλτσμπουργκ, γεγονός που κάνει ορισμένους να πιστεύουν ότι το μοντέλο αυτό μπορεί να επαναληφθεί και σε εθνικό επίπεδο. Αλλά μια τέτοια συνεργασία μπορεί να αποδειχθεί παγίδα, λόγω των προγραμματικών διαφορών των δύο κομμάτων. Ο ηγέτης των Πρασίνων, Βέρνερ Κόγκλερ, διεμήνυσε χθες ότι το κόμμα του θα πρέπει να μελετήσει σοβαρά αν έχει νόημα η συμμετοχή του σ’ έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα. «To ΟeVP θα χρειαστεί να κάνει ριζικές αλλαγές», είπε ο Κόγκλερ αναφέροντας επί παραδείγματι τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή, την καταπολέμηση της φτώχειας και της διαφθοράς.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου SORA οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων αντιμετωπίζουν αλλήλοις με σκεπτικισμό, αφού μόνον ένας στους πέντε οπαδούς του Κουρτς θα ήθελε συμμαχία με τους Πράσινους και μόλις ένας στους τρεις ψηφοφόρους των τελευταίων θα επιθυμούσε μια κυβερνητική συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα.
«Δύσκολος» ο μεγάλος συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες
Ένα άλλο υπό εξέταση σενάριο για τον Κουρτς είναι ο «μεγάλος συνασπισμός» του κόμματός του με τους Σοσιαλδημοκράτες που κυβέρνησε την Αυστρία το μεγαλύτερο διάστημα της μεταπολεμικής της ιστορίας. Αλλά ενώ τα νούμερα βγαίνουν, το σενάριο αυτό υπονομεύουν τα κάκιστα ποσοστά -περίπου 22%- που έπιασαν οι Σοσιαλδημοκράτες στις χθεσινές εκλογές (η χειρότερη επίδοσή τους όλων των εποχών μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου), με την ηγεσία του SPOe να λέει ότι το κόμμα πρέπει να περάσει μια περίοδο περισυλλογής αναφορικά με το πώς θα μετασχηματιστεί και θα επικοινωνεί καλύτερα στους πολίτες τις προτεραιότητες και τις πολιτικές του.
Όπως και νά ‘χει είναι μάλλον δύσκολο να στραφεί σε μια τέτοια λύση ο Κουρτς -αφού ο ίδιος ήταν που τράβηξε προ διετίας την πρίζα από τον τότε μεγάλο συνασπισμό – ή να την αποδεχθεί η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Πάμελα Ρέντι Βάγκνερ- που έχει ανταλλάξει βαριές κουβέντες με τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αναλυτές εκτιμούν ότι με όποιον και αν συμμαχήσει ο Κουρτς σίγουρα θα δυσαρεστήσει κάποια μερίδα των ψηφοφόρων του -όπως οι περίπου 250.000 ακροδεξιοί ψηφοφόροι που ψήφισαν, όπως εκτιμάται, αυτή τη φορά τον 33χρονο και σίγουρα δεν θα ήθελαν μια συμμαχία με τους Πράσινους ή το SPOe.
Κυβέρνηση μειοψηφίας του Κουρτς
Μια τελευταία επιλογή για τον Κουρτς θα ήταν μια κυβέρνηση μειοψηφίας – σενάριο που έφερε ο ίδιος πρόσφατα στο προσκήνιο με δηλώσεις του και το οποίο, σύμφωνα με αναλυτές, βρίσκει λίαν ελκυστικό σε περίπτωση που δεν καταφέρει να τα βρει με κάποιο από τα άλλα κόμματα. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίσει στήριξη από κάποιο άλλο κόμμα για να επιβιώσει το OeVP σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, ειδάλλως η Αυστρία μπορεί να αναγκαστεί μέσα σε λίγους μήνες να ξαναπάει σε πρόωρες εκλογές...