Οι προγραμματισμένες για μεθαύριο, Δευτέρα, διαβουλεύσεις της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, με εμπειρογνώμονες, την αντιπολίτευση και τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων δεν θα φέρουν ακόμη την πολυπόθητη από αρκετές πλευρές απόφαση για χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Αυτό επιβεβαιωνόταν απόψε με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας στη Βιέννη, σύμφωνα με την οποία «δεν εκκρεμούν αποφάσεις για το χρονικό διάστημα μετά το Πάσχα» (σ.σ. το οποίο για τους Καθολικούς είναι εφέτος στις 4 Απριλίου).
Την ίδια στιγμή, δεν επιβεβαιώνεται η σημερινή πληροφορία αρκετών αυστριακών ΜΜΕ, για ενδεχόμενη ματαίωση των μεθαυριανών διαβουλεύσεων, τις οποίες αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό, κλάδοι που παραμένουν κλειστοί εδώ και μήνες.
Απλά, οι διαβουλεύσεις θα διεξαχθούν το πρωί της Δευτέρας μέσω βίντεο-διάσκεψης, και ως προς τις αποφάσεις είναι ακόμη νωρίς, «θέλουμε να παρακολουθήσουμε την κατάσταση και την ερχόμενη εβδομάδα», αναφερόταν από την Καγκελαρία.
Αυστρία: Κατά του ανοίγματος η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης
Η αναβολή λήψης αποφάσεων για ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων δεν πρέπει να έχει σχέση με την ασθένεια του προερχόμενου από τους Πράσινους, υπουργού Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ, ο οποίος, λόγω μίας ίωσης, απουσίασε από τα καθήκοντα του τα τελευταία εικοσιτετράωρα, «θα είναι όμως και πάλι παρών τη Δευτέρα», όπως διαβεβαίωνε απόψε το υπουργείο Υγείας.
Από την πλευρά της, η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, προειδοποιώντας ότι «οι χαλαρώσεις θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα» απαιτεί από την κυβέρνηση να συζητήσει τη Δευτέρα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων.
Η ίδια -- που είναι διακεκριμένη επιδημιολόγος και είχε διατελέσει υπουργός Υγείας στην τελευταία κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος -- υποστηρίζοντας «τον δρόμο της ασφάλειας και της λογικής», επισημαίνει ότι «περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα οδηγούσαν ακόμη πιο γρήγορα τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα όριά τους».
Σε αντίθεση με τους περισσότερους πολιτικούς των Σοσιαλδημοκρατών στα ομόσπονδα κρατίδια, η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ είναι κατά του ανοίγματος ακόμη και των κήπων στην εστίαση, καθώς, όπως τονίζει, «με 3.000 νέες λοιμώξεις την ημέρα, με αυξανόμενη μάλιστα τάση και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, η περαιτέρω χαλάρωση είναι πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος».
Κατά την άποψη της, ο στόχος πρέπει να είναι χαλάρωση αλλά μόνον με σταθερό χαμηλό αριθμό λοιμώξεων, και στις αρχές Φεβρουαρίου δεν θα έπρεπε να είχαν υπάρξει τα νωρίς ανοίγματα, αλλά κανείς θα έπρεπε να περιμένει μερικές ακόμη εβδομάδες, και «τότε θα είχαμε σήμερα πιο σταθερούς, χαμηλότερους αριθμούς και θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μόνιμα το Πάσχα αντί να διακινδυνεύσουμε την υπερφόρτωση των νοσοκομείων».