Μια φοιτήτρια από την Βοσνία φέρεται να είναι, σύμφωνα με την Kronen Zeitung η εκρηκτική ξανθιά, η οποία εμφανίζεται στο επίμαχο βίντεο με τον ακροδεξιό πρώην αντικαγκελάριο της Αυστρίας Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, πρωταγωνιστή του «σκανδάλου Ίμπιζα», στον απόηχο του οποίου ανετράπη η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς.
Tο σκάνδαλο στην Αυστρία ξέσπασε πριν από δύο εβδομάδες μετά τη δημοσίευση από δύο γερμανικά ΜΜΕ ενός βίντεο, που δείχνει τον Στράχε να συζητά σε μια βίλα στην Ίμπιζα το καλοκαίρι του 2017 την ανάθεση κρατικών συμβολαίων με μία γυναίκα που εμφανίζεται ως η πλούσια ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη, με αντάλλαγμα προεκλογική πολιτική υποστήριξη.
Το επίμαχο βίντεο που έκαψε τον Στράχε και γκρέμισε την κυβέρνηση της Αυστρίας
Σύμφωνα, όμως, με την αυστριακή εφημερίδα η καλλονή ήταν μια φοιτήτρια Γεωργικής Σχολής από τη Βονσία, «το είδος της ξανθιάς που ενδιαφέρει τον Στράχε», η οποία μιλούσε τέσσερις γλώσσες, ανάμεσά τους και άπταιστα ρωσικά, και που φέρεται να έλαβε 7.000 ευρώ για να μετάσχει στο στημένο παιχνίδι εις βάρος του. Φέρεται να επιλέχτηκε μετά από κάστινγκ, ενώ στον πρώην αντικαγκελάριο της Αυστρίας και στον βοηθό του προσφέρθηκαν αλκοόλ και άλλες ουσίες για να «χαλαρώσουν». Η Kronen Zeitung υποστηρίζει ακόμη ότι πριν τη συνάντηση είχαν τοποθετηθεί «κοριοί» κι ότι η βίλα στην Ίμπιζα όπου γυρίστηκε το επίμαχο βίντεο είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και για άλλες «μυστικές επιχειρήσεις».
Ποιοι κρύβονται πίσω από το σκάνδαλο στην Αυστρία
Αν και οι χρηματοδότες της επιχείρησης, που φέρεται να κόστισε έως και 400.000 ευρώ εις βάρος του Στράχε παραμένουν άγνωστοι, η εφημερίδα αναφέρει ότι την έστησαν δύο ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και βιομηχανικής κατασκοπείας σε συνεργασία με έναν ντέτεκτιβ από το Μόναχο και έναν δικηγόρο από τη Βιέννη, που είχε μάθει γαργαλιστικές λεπτομέρειες για την προσωπική ζωή του πρώην αντικαγκελάριου της Αυστρίας από έναν πρώην σωματοφύλακά του. Οι τέσσερις απέτυχαν να πουλήσουν το εκρηκτικό βίντεο σε κόμματα κι έναν μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο έναντι 1,5 έως 2 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά δύο χρόνια αργότερα φέρονται να το πούλησαν σ’ έναν γερμανικό όμιλο με έναντι 600.000 ευρώ που καταβλήθηκαν σε χρυσά νομίσματα και κάποια αποσπάσματά του διέρρευσαν στο γερμανικό περιοδικό Spiegel και στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.