Σε ισχύ τέθηκαν τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αυστρία, με το μεγαλύτερο, ίσως, να είναι το άνοιγμα της νυχτερινής εστίασης.
Η νυχτερινή εστίασε στην Αυστρία οποία παρέμεινε κλειστή για περισσότερο από ένα χρόνο και τώρα επωφελείται από την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Εναλλακτική στον τύπο μάσκας
Μία ακόμη επιστροφή είναι εκείνη της απλούστερης - αλλά λιγότερο αποτελεσματικής - μάσκας προστασίας του στόματος και της μύτης, η οποία μπορεί τώρα να χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση για τη μάσκα FFP2, που μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτική.
Επιπλέον, η απαίτηση μάσκας περιορίζεται ουσιαστικά σε εκείνες τις περιοχές όπου δεν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανάρρωσης από τη νόσο ή πρόσφατου αρνητικού τεστ, για παράδειγμα στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα ταξί, στο λιανεμπόριο και στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και σε υπηρεσίες φροντίδας και υγειονομικές εγκαταστάσεις.
Δεν χρειάζονται πλέον μάσκες στο κομμωτήριο ή στα καταστήματα εστίασης, διότι εκεί η πρόσβαση γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανάρρωσης ή τεστ, ενώ από σήμερα οι κανόνες για τα τετραγωνικά μέτρα των καταστημάτων δεν ισχύουν πλέον σε εθνικό επίπεδο στο λιανεμπόριο.
Επιτρέπεται και πάλι ο χορός στην Αυστρία
Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν κυρίως εκείνα τα μέτρα που ανακοίνωσε η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις 17 Ιουνίου, όπως για παράδειγμα, την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και, λαμβάνοντας υπόψη τον κανόνα πιστοποίησης εμβολιασμού, ανάρρωσης ή πρόσφατου τεστ επιτρέπεται και πάλι ο χορός σε νυκτερινά κέντρα και η κατανάλωση ποτού στο μπαρ.
Καταργούνται επίσης οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης σχετικά με τα όρια επισκεπτών σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία και, τουλάχιστον στους οίκους ευγηρίας, η απαίτηση μάσκας είναι χαλαρή: οι επισκέπτες και το προσωπικό δεν θα χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα FFP2, η συμβατική μάσκα προστασίας από το στόμα και τη μύτη θα είναι αρκετή στο μέλλον.
Σε άλλους τομείς, όπου ισχύει ο κανόνας πιστοποιητικού - στην εστίαση, τον τουρισμό, τις πολιτιστικές και εγκαταστάσεις ελεύθερου χρόνου (π.χ. γυμναστήρια), αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εκδηλώσεις (με περισσότερα από 100 άτομα) - δεν απαιτείται πλέον μάσκα, ενώ στις δημόσιες συγκοινωνίες, καταστήματα και μουσεία (όπου δεν ισχύει ο κανόνας πιστοποιητικού), από την 1η Ιουλίου αρκεί η συμβατική προστασία από το στόμα και τη μύτη.
Αίρονται τα ανώτατα όρια θαμώνων σε συναυλιακούς χώρους
Επίσης, από σήμερα, όλες οι εκδηλώσεις σε χώρους με θέσεις καθημένων ή όρθιων μπορούν να πραγματοποιούνται χωρίς ανώτερα όρια κοινού και περιορισμούς χωρητικότητας και αυτό ισχύει για την τέχνη και τον πολιτισμό, αλλά και για τον αθλητικό τομέα, καθώς και τη γαστρονομία.
Για εκδηλώσεις, υπάρχει υποχρέωση ανακοίνωσης τους για πάνω από 100 άτομα και για πάνω από 500 άτομα απαιτείται άδεια, ενώ, στον ιδιωτικό τομέα καταργούνται από την 1η Ιουλίου όλοι οι κανόνες επικοινωνίας και απόστασης.
Τι προβλέπει η κυβέρνηση της Αυστρίας για τις 22 Ιουλίου
Στη συνέχεια, προβλέπονται περαιτέρω απλουστεύσεις από τις 22 Ιουλίου, αν και γι' αυτό απαιτείται η έκδοση νέου κανονισμού, αλλά αυτά τα βήματα θα εξαρτηθούν τόσο από το ποσοστό των κρουσμάτων όσο και από την πρόοδο του εμβολιασμού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Γα την ημερομηνία αυτή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση της υποχρέωσης καταχώρισης στοιχείων σε εστιατόρια και εκδηλώσεις, καθώς και περαιτέρω χαλάρωση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας : εάν η κατάσταση παραμείνει σταθερή, η προστασία από το στόμα και τη μύτη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο «στις δημόσιες συγκοινωνίες και σε καταστήματα κάλυψης καθημερινών αναγκών».