Η Αυστρία έγινε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που απαγόρευσε πλήρως να χρησιμοποιείται η γλυφοσάτη, η αμφιλεγόμενη δραστική ουσία ενός από τα πιο δημοφιλή ζιζανιοκτόνα στον κόσμο, αφού η πλειοψηφία των μελών της Βουλής τάχθηκε υπέρ του μέτρου στην ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βιένη χθες Τρίτη.
Το ζιζανιοκτόνο Roundup, το οποίο παράγει και διαθέτει στην αγορά η Monsanto, θυγατρική του γερμανικού κολοσσού της χημικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας Bayer, αποτελεί τον στόχο μιας πλημμύρας αγωγών στα δικαστήρια των ΗΠΑ, με τους προσφεύγοντες να καταγγέλλουν πως τους προκάλεσε καρκίνο. Πέρυσι, εκδόθηκε αποζημίωση-μαμούθ σε κηπουρό που προσβλήθηκε από καρκίνο. Το νομοσχέδιο, που κατήρτισαν κοινοβουλευτικοί των Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ), ενδέχεται να θέσει την Αυστρία σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ.
Το 2017, η ΕΕ ενέκρινε τη χρήση της γλυφοσάτης για πέντε χρόνια. Τα κράτη μέλη μπορούν να απαγορεύουν τη χρήση προϊόντων εγκεκριμένων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μόνο υπό ιδιαίτερες περιστάσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αμφισβητείτο η ενιαία αγορά.
Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) επέκρινε το νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου στην οποία συζητήθηκε. Το αποκάλεσε «χαστούκι στο πρόσωπο των αγροτών που χρησιμοποιούν αυτή την ουσία σωστά». Η οικολογική οργάνωση Greenpeace χαιρέτισε την κίνηση πριν από την ψηφοφορία και προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τηρήσει την υπόσχεσή της ότι δεν θα εναντιωθεί στην τυχόν απαγόρευση της γλυφοσάτης από εθνικές αρχές. Η Κομισιόν, που πριν από δύο χρόνια, είχε ανανεώσει τη χρήση του φυτοφαρμάκου, έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να αμφισβητήσει το νομοθέτημα.
Οι ήττες φαρμακοβιομηχανίας για την γλυφοσάτη
Η Μπάγερ έχει υποστεί τρεις οδυνηρές ήττες στα αμερικανικά δικαστήρια όπου εκδικάστηκαν προσφυγές πολιτών εναντίον της Monsanto για το Roundup. Πρόσφατα, σώμα ενόρκων καταδίκασε την εταιρεία να καταβάλει πρόστιμο δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ζευγάρι με καρκίνο που αποδίδει στη χρήση του ζιζανιοκτόνου. Οι αποφάσεις δεν έχουν τελεσιδικήσει· η διοίκηση της Μπάγερ έχει ασκήσει εφέσεις σε όλες τις υποθέσεις.
Ο γερμανικός όμιλος εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι η απαγόρευση στην Αυστρία θα «μελετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αμφισβητηθεί νομικά».
Ο Νόρμπερτ Χόφερ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ), που τάχθηκε υπέρ του μέτρου, επισήμανε ότι δεν μπορεί πλέον να επηρεαστεί η απόφαση της Κομισιόν. «Νομίζουμε ωστόσο ότι εξασφαλίσαμε τη μέγιστη δυνατή προστασία για τους καταναλωτές στη χώρα μας», συμπλήρωσε.
Η απόφαση της αυστριακής εθνοσυνέλευσης «έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα εκτενών επιστημονικών ερευνών για τη γλυφοσάτη», τόνισε από πλευρά της η Μπάγερ σε ανακοίνωσή της, υπενθυμίζοντας τη θέση της πως το ζιζανιοκτόνο της δεν είναι καρκινογόνο, αντίθετα είναι ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό.