«Μακρύς ο δρόμος με πολλά στάδια» για να αποκατασταθούν οι σχέσεις Αυστραλίας-Κίνας, δηλώνει η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών.
Οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Αυστραλία και την Κίνα θα αποκατασταθούν, αλλά σταδιακά, ήταν συγκεκριμένα η αναφορά της, έπειτα από μια σπάνια συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό της.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ χαρακτήρισε επίσης την συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό της Ουάνγκ Γι «εποικοδομητική».
Ωστόσο προειδοποίησε να μην υπάρξει μεγάλη αισιοδοξία υπερβολικά γρήγορα όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Πιστεύω ότι πρόκειται για έναν μακρύ δρόμο με πολλά στάδια που πρέπει να περάσουν οι δύο πλευρές για να καταλήξουν σε μια πιο σταθερή σχέση», σημείωσε.
Κίνα-Αυστραλία: Στο ναδίρ οι σχέσεις τους τα τελευταία πέντε χρόνια - Τα σημεία τριβής
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, αλλά οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Τα σημεία διαφωνίας αφορούν τις επιχειρήσεις άσκησης επιρροής της Κίνας στην περιοχή, όπως και στην καταστολή του Πεκίνου στην επαρχία Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ.
Οι διαφορές αυτές οξύνθηκαν το 2020, όταν η Καμπέρα αξίωσε τη διεξαγωγή έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα.
Το Πεκίνο αντέδρασε κυρίως με ένα κύμα κυρώσεων σε αρκετά προϊόντα που εισάγει από την Αυστραλία.
Το θέμα των εμπορικών αποκλεισμών θίχτηκε «με πολύ σαφή τρόπο» κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον Γι, υπογράμμισε εξάλλου η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών, η οποία σημείωσε επίσης ότι έθεσε το θέμα της κράτησης της Αυστραλής δημοσιογράφου Τσενγκ Λέι και «αριθμό άλλων προξενικών υποθέσεων».
Ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί τον Νοέμβριο.