Αυστραλία: Η Καμπέρα «δεν χρειάζεται να αποδείξει» τη δέσμευσή της προς τη Γαλλία, λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης - iefimerida.gr

Αυστραλία: Η Καμπέρα «δεν χρειάζεται να αποδείξει» τη δέσμευσή της προς τη Γαλλία, λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον
O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον / Φωτογραφία: AP Photo / Andrew Harnik
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Αυστραλία έχει ήδη αποδείξει τη δέσμευσή της προς τη Γαλλία μέσω της θυσίας των στρατιωτών της στη διάρκεια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, εκτίμησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αυστραλίας Μπάρναμπι Τζόις, κινδυνεύοντας να επιδεινώσει την κρίση μεταξύ των δύο χωρών μετά τη ρήξη που επήλθε λόγω της ακύρωσης ενός τεράστιου συμβολαίου αγοράς γαλλικών υποβρυχίων από τo αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση της Καμπέρα να ακυρώσει αυτό το συμβόλαιο, ύψους 56 δισεκ. ευρώ, για την παροχή στην Αυστραλία 12 υποβρυχίων με κινητήρα ντίζελ επιλέγοντας αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια έχει προκαλέσει την οργή του Παρισιού.

«Η Αυστραλία δεν έχει ανάγκη να αποδείξει τη δέσμευσή της, τη φιλία της και την επιθυμία της να προστατεύσει την ελευθερία και την ισότητα της Γαλλίας», τόνισε ο Τζόις.

«Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί σκοτώθηκαν στο γαλλικό έδαφος ή σκοτώθηκαν για να προστατεύσουν το γαλλικό έδαφος (…) στη διάρκεια του Α’ και του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», πρόσθεσε.

Επιδείνωση στη σχέση Αυστραλίας - Γαλλίας

Τα σχόλια αυτά του αντιπροέδρου της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις σχέσεις της χώρας με τη Γαλλία.

Μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης του συμβολαίου για την αγορά των υποβρυχίων και τη σύναψη ενός συμφώνου μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, του AUKUS, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακάλεσε τους πρεσβευτές της Γαλλίας από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Το Παρίσι κατηγόρησε εξάλλου τις δύο χώρες για «ψέματα» και για «σοβαρή διάρρηξη της εμπιστοσύνης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, λέγοντας ότι ενήργησε σκεπτόμενος το εθνικό συμφέρον της Αυστραλίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ