Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα άρει ως τα τέλη του έτους την απαγόρευση να ταξιδεύουν οι πολίτες στο εξωτερικό χωρίς ειδική άδεια και θα ανοίξει επίσης τα σύνορα στους πλήρως εμβολιασμένους για την COVID-19 ταξιδιώτες και ξένους φοιτητές.
Δεκαοκτώ και πλέον μήνες μετά το κλείσιμο των αυστραλιανών συνόρων, για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να εξασφαλίζουν άδεια κατ’ εξαίρεση για να βγουν από τη χώρα, διευκρινίζεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών.
Η αναγγελία καταγράφεται καθώς το ποσοστό των ενηλίκων που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων τους κατά της COVID-19 πλησιάζει πια τον στόχο του 80% στη χώρα της Ωκεανίας.
Προτεραιότητα θα δοθεί στους Αυστραλούς πολίτες
Η υπουργός Εσωτερικών, η Κάρεν Άντριους, εξήγησε πως αν και καταρχήν η προτεραιότητα θα δοθεί στους αυστραλιανούς πολίτες, θα χαλαρώσουν προοδευτικά και για τους αλλοδαπούς, στο μέτρο που το ποσοστό των εμβολιασμένων θα αυξάνεται.
«Πριν από το τέλος της χρονιάς, προβλέπουμε πως θα υποδεχόμαστε εξειδικευμένους εργαζόμενους και ξένους φοιτητές εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένοι», σημείωσε.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθούν οι αλλαγές αυτές στις αρχές του μήνα, διαβεβαίωσε πως η Αυστραλία βρίσκεται πλέον «πολύ κοντά» στο να ανακοινώσει τη δημιουργία νέας ταξιδιωτικής «φούσκας», αυτή τη φορά με τη Σιγκαπούρη, που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη πως οι Αυστραλοί δεν θα υποχρεούνται πλέον να τίθενται σε καραντίνα με την άφιξή τους.
Οι πτήσεις του αυστραλιανού αερομεταφορέα Qantas προς την πόλη-κράτος αναμένεται να ξαναρχίσουν την 22η Νοεμβρίου.
«Εργαζόμαστε για τη συγκεκριμενοποίηση του χρονοδιαγράμματος ώστε να επιτρέπεται και σε άλλους κατόχους θεωρήσεων εισόδου, πέραν των πλήρως εμβολιασμένων Αυστραλών που θα πηγαίνουν στη Σιγκαπούρη ή θα επιστρέφουν, να έρχονται στην Αυστραλία», δήλωσε ο κ. Μόρισον στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 7.
Την 20ή Μαρτίου 2020, η Αυστραλία επέβαλε συνοριακούς περιορισμούς που συγκαταλέγονταν στους αυστηρότερους στον κόσμο για να αποτρέψει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Οικογένειες από διάφορες ηπείρους χωρίστηκαν λόγω των περιορισμών
Επί σχεδόν 600 πτήσεις, τα αεροσκάφη που εκτελούσαν διεθνείς πτήσεις παρέμειναν καθηλωμένα στο έδαφος, τα ταξίδια στο εξωτερικό μειώθηκαν δραματικά.
Οικογένειες από διάφορες ηπείρους χωρίστηκαν. Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί αποκλείστηκαν στο εξωτερικό, ενώ αλλοδαποί που διαμένουν στη χώρα παγιδεύτηκαν στην Αυστραλία, χωρίς να μπορούν να δουν τους φίλους ή τα μέλη των οικογενειών τους.
Οι διατάξεις για τις καραντίνες θα εξαρτώνται πάντως από το πού φθάνει κανείς στην Αυστραλία.
Αν και το Σίδνεϊ ήρε την καραντίνα για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν, άλλες πολιτείες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμη πιο χαμηλά, επιβάλλουν ακόμη υποχρεωτική και δαπανηρή καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο στους ταξιδιώτες με δικά τους έξοδα.