Η ανεργία και ο πληθωρισμός στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, για τις αυριανές βουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον διέτρεξε την Αυστραλία κατά τη σημερινή τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας επιμένοντας ότι εξακολουθεί να μπορεί κερδίσει τις εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο, Σάββατο, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα αλλάξει η κυβέρνηση ή κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.
Το Εργατικό κόμμα προηγείται στην κούρσα της διαδοχής στην Αυστραλία
Ο Μόρισον και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Άντονι Αλμπανέζε έβαλαν στόχο περιθωριακές έδρες σε τέσσερις πολιτείες κατά το τελευταίο 48ωρο της προεκλογικής εκστρατείας η οποία διήρκεσε έξι εβδομάδες, καθώς τα δεδομένα, που δείχνουν ότι οι μισθολογικές αυξήσεις είναι χαμηλότερες από τον πληθωρισμό, και η ανεργία, που καταγράφει χαμηλό ρεκόρ, τροφοδοτούν τους ισχυρισμούς αμφοτέρων ότι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα από τον άλλο την οικονομία.
Δημοσκόπηση του οργανισμού Ipsos, που δημοσιεύθηκε από την Australian Financial Review, έδειξε πως το Εργατικό Κόμμα προηγείται του κυβερνώντος συνασπισμού του Φιλελεύθερου και του Εθνικού Κόμματος του Μόρισον με 53% έναντι 47%, όταν οι ψήφοι κατανεμηθούν στους δύο επικρατέστερους σχηματισμούς.
Όμως το ποσοστό του Εργατικού Κόμματος στην αρχική ψηφοφορία περιορίστηκε στο 36% και εκείνο του κυβερνώντος συνασπισμού στο 35%, με τα μικρότερα κόμματα και τους ανεξάρτητους υποψηφίους να συγκεντρώνουν σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Ο Μόρισον, μ' έναν καταιγισμό συνεντεύξεων στα μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί, δήλωσε πως εξακολουθεί να μπορεί να νικήσει και υπογράμμισε την επάρκειά του στην οικονομία.
«Αυτό που κατέδειξα αυτά τα τρία τελευταία χρόνια - δεν συμφώνησαν όλοι μαζί μου ... και δεν αρέσω σε όλους- αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι ποιος μπορεί να διαχειριστεί τα οικονομικά της χώρας ώστε να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια, να κρατήσει χαμηλό το κόστος ζωής», δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή News Breakfast του ABC πριν συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του στη Δυτική Αυστραλία.
Κάλεσμα να ψηφίσουν οι Αυστραλοί το Εργατικό Κόμμα
Ο Αλμπανέζε έκανε σήμερα το πρωί προεκλογική εκστρατεία με την πρώην πρωθυπουργό των Εργατικών Τζούλια Γκίλαρντ στην Αδελαΐδα της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, διευρύνοντας την επίθεσή του στις επιδόσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την ισότητα των φύλων και την κλιματική αλλαγή, θέματα που προβάλλονται από ανεξάρτητους υποψηφίους.
Η Γκίλαρντ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κάλεσε τις γυναίκες να ψηφίσουν το Εργατικό Κόμμα. «Είμαι πεπεισμένη ότι θα είναι μια κυβέρνηση για τις γυναίκες», δήλωσε. Το 2010, αφού δεν προέκυψε κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τις εκλογές, η Γκίλαρντ σχημάτισε κυβέρνηση έπειτα από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με ανεξάρτητους και μικρότερα κόμματα.
Ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν έδρες των Φιλελευθέρων διεξάγοντας εκστρατεία υπέρ της ανάληψης δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής μετά τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αυστραλία και επικρίνοντας την κυβέρνηση σε θέματα ηθικής ακεραιότητας και ισότητας. Μια άλλη πρόκληση για τα μεγάλα κόμματα είναι η ύψους 40 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας διαφημιστική εκστρατεία του Κόμματος της Ενωμένης Αυστραλίας του δισεκατομμυριούχου Κλάιβ Πάλμερ, το οποίο κατεβάζει υποψηφίους σε όλη τη χώρα.
Οι εκλογικοί κανόνες άλλαξαν σήμερα ώστε να μπορέσουν όλοι οι ψηφοφόροι που είναι θετικοί στην Covid-19 να ψηφίσουν τηλεφωνικά. Περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια από τους 17 εκατομμύρια Αυστραλούς ψηφοφόρους έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων ή με επιστολικές ψήφους. Στην Αυστραλία, η ψήφος είναι υποχρεωτική.
Το ποσοστό των ανέργων στην Αυστραλία μειώθηκε σε ιστορικό χαμηλό
Η κυβέρνηση προβάλλει το γεγονός ότι στήριξε την οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 και επισημαίνει δεδομένα που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη, και δείχνουν ότι το ποσοστό των ανέργων στην Αυστραλία μειώθηκε τον Απρίλιο σε 3,9%, το χαμηλότερο εδώ και 48 χρόνια.
Οι Εργατικοί λένε ότι οι επιχειρήσεις πάσχιζαν για να βρουν εργάτες μετά το κλείσιμο των συνόρων της Αυστραλίας και υπογραμμίζουν άλλα δεδομένα που δείχνουν ότι οι μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά 2,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1998. Θέλει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό ώστε να συμβαδίσει με τον πληθωρισμό που τρέχει με 5,1%.
«Οι Αυστραλοί δυσκολεύονται, γνωρίζουν ότι οι μισθοί έχουν υποχωρήσει κατά 2,7%», δήλωσε σήμερα ο Αλμπανέζε. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ξεκάθαρο αποτέλεσμα αύριο το βράδυ, αν πάρουν πολλές ψήφους οι ανεξάρτητοι, ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν το Εργατικό Κόμμα. «Είτε θα έχουμε τρία χρόνια από τα ίδια είτε θα είμαι εγώ που θέλω να ενώσω τη χώρα, που θέλω να συμπεριλάβω όλους, που θέλω να βάλω τέλος στη διαίρεση, που θέλω να βάλω τέλος στους κλιματικούς πολέμους», τόνισε.