Οι κάτοικοι του Σίδνεϊ, οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα για δέκα εβδομάδες, θα μπορούν να γευτούν ξανά τον Οκτώβριο την απόλαυση να πιουν μια μπίρα σε μια παμπ αν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων κατά της COVID-19 πολιτών φτάσει το 70%, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
Τα μέτρα λοκντάουν θα αρθούν για αυτούς που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 και αν αυτός ο πρώτος στόχος για τον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού επιτευχθεί στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου βρίσκεται το Σίδνεϊ, σύμφωνα με «οδικό χάρτη προς την ελευθερία» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Καμία συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ανακοινώθηκε, αλλά τα στοιχεία επιτρέπουν την εικασία ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει τον Οκτώβριο, ήτοι έπειτα από περίπου τέσσερις μήνες τήρησης περιοριστικών μέτρων.
«Ένα γεύμα με αγαπημένα πρόσωπα ή ένα ποτό με φίλους είναι κάτι που θα μπορεί να γίνει»
«Ένα γεύμα με αγαπημένα πρόσωπα ή ένα ποτό με φίλους είναι κάτι που θα μπορεί να γίνει», δεσμεύτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζον Μπαριλάρο.
Έπειτα από 10 εβδομάδες καραντίνας, η ανακοίνωση αυτή προσφέρει ελπίδα στους περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους του Σίδνεϊ και αναμένεται να παρακινήσει περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Τα κομμωτήρια, οι αθλητικοί χώροι, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι θα μπορούν επίσης να ξανανοίξουν και οι μαθητές να επιστρέψουν στο σχολείο από τις 25 Οκτωβρίου.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται καθώς η Νέα Νότια Ουαλία κατέγραφε 1.405 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο και οι γιατροί εξέφραζαν φόβους για μια αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία.
«Όταν ξανανοίγει κάποιος, μπορεί να αναμένει μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων»
«Όταν ξανανοίγει κάποιος, μπορεί να αναμένει μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Όμως αν αυτό αφορά τον εμβολιασμένο πληθυσμό, το σύστημά μας υγείας δεν θα επηρεαστεί», δήλωσε η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζικλιάν.
Περισσότερα από 39.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί από την έξαρση που σημειώθηκε από τα μέσα Ιουνίου στο Σίδνεϊ λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του ιού.
Κι άλλα μέτρα θα αρθούν όταν θα έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού, σύμφωνα με την Μπερετζικλιάν, η οποία άφησε να εννοηθεί επίσης ότι μπορεί να επιτραπούν ξανά και τα ταξίδια στο εξωτερικό για πρώτη φορά από το κλείσιμο των συνόρων της Αυστραλίας τον Μάρτιο του 2020.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε επίσης παράλληλα με την αναγνώριση από τον πρωθυπουργό της χώρας Σκοτ Μόρισον της «θυσίας» που έχουν κάνει δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί που ζουν στο εξωτερικό και που δεν έχουν μπορέσει να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Κοντά σε δημιουργία διαβατηρίου εμβολιασμού
Η αυστραλιανή κυβέρνηση έθιξε επίσης το θέμα της δημιουργίας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την προσεκτική επανάληψη των διεθνών ταξιδιών που προβλέπεται για φέτος.
Ωστόσο οι μετακινήσεις στους κόλπους της χώρας μπορεί να επιτραπούν πιο μακροπρόθεσμα καθώς οι πολιτείες και Επικράτειες που εξακολουθούν να έχουν ως στόχο τους τη «μηδενική COVID-19» δεν επιθυμούν να επιτρέψουν την ελεύθερη κυκλοφορία.