Στο Λευκό Οίκο αύριο θα μεταβούν αύριο οι ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας και θα τους υποδεχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των αιτήσεων των δύο χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νίινιστ θα συζητήσουν επίσης «την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και την ενίσχυση των στενών μας συνεργασιών σε μια σειρά από παγκόσμια ζητήματα και την υποστήριξη της Ουκρανίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιέρ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Το Κοινοβούλιο στη Φινλανδία ενέκρινε την πρόταση για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Υπενθυμίζεται πως σήμερα το Κοινοβούλιο στη Φινλανδία ενέκρινε σήμερα το μεσημέρι την πρόταση για υποβολή αιτήματος ένταξης της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρασε με 188 ψήφους υπέρ και 8 κατά, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Μάτι Βανχάνεν.
«Το Κοινοβούλιο υποστηρίζει την αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το κοινοβούλιο υιοθέτησε τη θέση σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων μετά από ψηφοφορία 188-8 υπέρ», έγραψε στο Twitter ο επίσημος λογαριασμός του κοινοβουλίου.
Η Σουηδία υπέγραψε το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ
Σήμερα εξάλλου την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ υπέγραψε και η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, σήμερα το πρωί.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ένα επίσημο βήμα της Στοκχόλμης προς την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία -βάζοντας τέλος στις δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας- καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί μια δραματική εξέλιξη στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και γεωπολιτική.
«Ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ η Σουηδία»
«Η Σουηδία είναι ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Αισθάνομαι ότι είναι κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό, και νιώθω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα συμπέρασμα που είναι το καλύτερο για τη Σουηδία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας. «Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει, αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και ένα χρόνο. Τώρα, αυτή την εβδομάδα, η αίτηση θα υποβληθεί, μαζί με αυτή της Φινλανδίας, με διαφορά μιας μέρας περίπου και στη συνέχεια θα εξεταστεί από το ΝΑΤΟ».