Η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν πίεση σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας σε Aνατολική Μεσόγειο και Βαρώσια.
«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προσερχόμενος στη Σύνοδο.
«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Ο Σαρλ Μισέλ, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι και άλλες αντιπροσωπείες -πλην Ελλάδας και Κύπρου- θα θέσουν το ζήτημα της τουρκικής συμπεριφοράς. Η συζήτηση για την Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τι θα ζητήσει η Ελλάδα
Σημειώνεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην παρουσία του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και στην απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο. Θα αναδείξει την επιμονή της Αγκυρας στις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά και θα τονίσει ότι και η Ευρώπη οφείλει να φανεί συνεπής ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες.
Η Ελλάδα θα ζητήσει μια αυστηρή διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου για τη στάση της Τουρκίας, η οποία έχει τορπιλίσει δύο φορές την έναρξη των διερευνητικών επαφών, επιδιώκοντας ένα απτό πλαίσιο που θα οδηγεί σε κυρώσεις. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη που θα αυξήσει την πίεση στην Τουρκία και θα καθιστά σαφές ότι οι ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν το ανάλογο κόστος.
Πελώνη: Αναμένουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία
«Αναμένουμε μια ισχυρή επαναβεβαίωση των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία», σημείωσε η Αριστοτελία Πελώνη.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η Αθήνα αναμένει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα αφορά και τις νέες τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis, ενώ απαντώντας για το ενδεχόμενο κυρώσεων ανέφερε ότι η ΕΕ «δεν κινείται από τη μια μέρα στην άλλη, είναι ένα καράβι που στρίβει ή κινείται δύσκολα».