Η Kathleen Folbigg έγινε η «πιο μισητή γυναίκα της Αυστραλίας» όταν καταδικάστηκε το 2003 για τη δολοφονία τεσσάρων παιδιών της.
Όμως, την Πέμπτη οι καταδίκες της Folbigg ακυρώθηκαν από εφετείο μετά από έρευνα που εξέτασε νέα επιστημονικά στοιχεία και διαπίστωσε ότι υπήρχαν εύλογες αμφιβολίες για την ενοχή της.
Οι καταδίκες της Kathleen Folbigg, που πέρασε δύο δεκαετίες στη φυλακή αφού κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία των τεσσάρων παιδιών της ακυρώθηκαν επίσημα την Πέμπτη, ενώ οι δικηγόροι της ζήτησαν νομική μεταρρύθμιση και μεγάλη αποζημίωση.
Αθώα η Kathleen Folbigg μετά από 20 χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία 4 παιδιών της
Η Kathleen Folbigg αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο, αφού της απονεμήθηκε χάρη μετά από σύσταση του συνταξιούχου δικαστή Tom Bathurst, ο οποίος εξέτασε εκ νέου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που τέθηκαν στη δίκη της το 2003 και διαπίστωσε «εύλογη αμφιβολία» ως προς την ενοχή της.
Αλλά για να καθαρίσει το όνομά της χρειαζόταν επίσημη απόφαση από το Εφετείο Ποινικών Υποθέσεων της Νέας Νότιας Ουαλίας, και, την Πέμπτη, μια ομάδα δικαστών συμφώνησε ότι θα πρέπει να αθωωθεί από όλες τις κατηγορίες.
Δεν προσκομίστηκε καμία φυσική απόδειξη ότι εκείνη είχε σκοτώσει τα παιδιά, αλλά οι ένορκοι πείστηκαν ότι οι πιθανότητες να πεθάνουν και τα τέσσερα παιδιά από φυσικά αίτια ήταν τόσο απίθανες που θα έπρεπε να πρόκειται για δολοφονία. Ορισμένα αποσπάσματα στο ημερολόγιό της ερμηνεύτηκαν επίσης ως παραδοχή ενοχής.
Μόλις το 2019, μια έρευνα σχετικά με τις καταδίκες της διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε «καμία εύλογη αμφιβολία» ότι είχε διαπράξει τα εγκλήματα. Αλλά μια άλλη έρευνα ξεκίνησε το 2022, αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι τότε μεταλλαγμένο γονίδιο στις δύο κόρες της, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο.
Νέα στοιχεία οδήγησαν στην αθώωση της Kathleen Folbigg, της «χειρότερης serial killer της Αυστραλίας»
Τα στοιχεία έδωσαν μια γενετική εξήγηση για τον θάνατο των παιδιών, η οποία δημιούργησε «εύλογη αμφιβολία» για τις καταδίκες της.
Το πρώτο μωρό της Folbigg, ο Caleb, πέθανε το 1989, ακολούθησε ο Patrick το 1991, η Sarah το 1993 και τέλος η Laura το 1999.
Οι τρεις πρώτοι θάνατοι αποδόθηκαν αρχικά στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), όρος που χρησιμοποιείται όταν μωρά κάτω του ενός έτους πεθαίνουν χωρίς προφανή λόγο.
Στους 18 μήνες, η Laura ήταν το μακροβιότερο από τα παιδιά της Folbigg, και η αστυνομία άρχισε να ερευνά το θέμα αφού ένας ιατροδικαστής χαρακτήρισε την αιτία του θανάτου της ως «απροσδιόριστη». Της απαγγέλθηκαν κατηγορίες και καταδικάστηκε, ενώ οι τίτλοι των εφημερίδων την ανακήρυξαν «τη χειρότερη κατά συρροή δολοφόνο της Αυστραλίας».
Την Πέμπτη, ο επικεφαλής δικαστής Andrew Bell δήλωσε ότι οι δικαστές του εφετείου συμφώνησαν με τις διαπιστώσεις ότι τα νέα επιστημονικά στοιχεία υπερτερούν των στοιχείων που αναφέρθηκαν στη δίκη της. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα ημερολόγιά της, όταν εξετάζονται στο πλήρες πλαίσιο που υποστηρίζεται από νέα ψυχολογικά και ψυχιατρικά στοιχεία εμπειρογνωμόνων, δεν ήταν «αξιόπιστες ομολογίες ενοχής».
Έξω από το δικαστήριο, η δικηγόρος της Folbigg, Rhanee Rego, δήλωσε ότι η νομική ομάδα της Folbigg θα επιδιώξει τώρα αποζημίωση, η οποία προέβλεψε ότι θα είναι «μεγάλη».