Δεκάδες Βρετανίδες, πρώην αθλήτριες της γυμναστικής, που έχουν λάβει μέρος και σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ισχυρίστηκαν ότι «ξυλοκοπήθηκαν και λιμοκτονούσαν» ως μέρος μιας κουλτούρας εκφοβισμού από τους προπονητές τους.
Η πρωταθλήτρια της γυμναστικής της Κοινοπολιτείας Λίσα Μέισον, η οποία αγωνίστηκε για τη Βρετανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ του 2000, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν κακοποίηση. Ενα μέρος της κακοποίησης όπως λέει, συνέβη όταν ήταν 10 ετών.
Η 38χρονη σήμερα Λίσα, ισχυρίζεται ότι μεταξύ άλλων, οι προπονητές έβαζαν τεχνητό χλοοτάπητα εκεί όπου προπονούνταν, κάτι που την ανάγκαζε να κρατάει τα πόδια της ψηλά και να συνεχίζει την προπόνησή της, μέχρι να ματώσουν τα χέρια της.
Την ίδια στιγμή, η 19χρονη σήμερα Κάθριν Λάιονς, πρώην πρωταθλήτρια της γυμναστικής στην Ευρώπη και τη Βρετανία, ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε επίθεση και εκφοβισμό από προπονητή. Η κακοποίηση της ήταν τόσο σωματική, όσο και ψυχολογική.
Μιλώντας στο ITV, η πρώην αθλήτρια, που έκτοτε αποχώρησε από το άθλημα και παρακολουθείται από ειδικούς ψυχολόγους, ισχυρίζεται ότι μια φορά χτυπήθηκε με ένα ραβδί, ενώ σε μια άλλη περίπτωση της είπαν ότι ήταν υπέρβαρη και λιμοκτονούσε για μια εβδομάδα.
Της φώναζαν τόσο πολύ επί μονίμου βάσεως, που έβαζε τα κλάματα. Σε άλλες περιπτώσεις την άφηναν μόνη της σε ένα ντουλάπι με την πόρτα κλειστή μέχρι να ηρεμήσει.
Η καλύτερη στιγμή της ήδη εντυπωσιακής καριέρας ήρθε όταν επιλέχθηκε για τη βρετανική ομάδα που θα αγωνιστεί στην Ιαπωνία. Αλλά ένας τραυματισμός λίγο πριν από την εκδήλωση σήμαινε ότι αποκλείστηκε. Ηταν μια δύσκολη στιγμή για αυτήν.
Αυτό που έκανε τα πράγματα χειρότερα ήταν, όταν την κορόιδεψε η προπονήτριά της, στέλνοντάς της μήνυμα στο τηλέφωνό της. Στη φωτογραφία που της έστειλε, φορούσε το κορμάκι, που θα φορούσε η Κάθριν.
Μια άλλη πρώην αθλήτρια, που ανήκει στην ελίτ της γυμναστικής, είπε στο Sky News ότι «ξυλοκοπήθηκε» από έναν προπονητή.
«Η ψυχική και σωματική κακοποίηση ήταν εντελώς ο κανόνας. Μας δίδαξαν να φοβόμαστε περισσότερο έναν προπονητή παρά αυτό που προσπαθούσαμε και αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να το επιτύχουμε. Ποτέ δεν θα ξέρω αν ήταν δυνατό να είμαι το επίπεδο μου χωρίς αυτό ή αν θα μπορούσα να είμαι ακόμα καλύτερη αν δεν είχα υποβληθεί σε αυτή την κακοποίηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Μάσον εν τω μεταξύ είπε ότι οι αθλήτριες διατάχθηκαν να προπονούνται με τη βοήθεια παυσίπονων ενώ τραυματίζονταν.
«Χρησιμοποιούσαμε σχεδόν συνεχώς το Voltarol από την ηλικία των 12 ετών. Μερικοί από τους συναθλητές μου δεν μπορούσαν να κάνουν προπόνηση χωρίς αυτό. Με έκαναν να αγωνιστώ ακόμα και με θλάση τρίτου βαθμού στον αστράγαλο και με κάταγμα κόπωσης στο καλάμι μου», θυμάται.
Η υπόθεση του προπονητή γυμναστικής Λάρι Νάσαρ στις ΗΠΑ
Οι ισχυρισμοί έρχονται μετά την προβολή της ταινίας Netflix, «Athlete A», η οποία κυκλοφόρησε στις 24 Ιουνίου.
Η ταινία περιγράφει λεπτομερώς το συγκλονιστικό έγκλημα του γιατρού της ομάδας των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ, ο οποίος καταδικάστηκε για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον εκατοντάδων ανηλίκων Αμερικανών αθλητριών της γυμναστικής.
Περισσότερες από 500 γυναίκες και κορίτσια εμφανίστηκαν για να πουν ότι κακοποιήθηκαν από τον Νάσαρ, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιονικών Άλι Ράισμαν, Σιμόν Μπάιλς και ΜακΚέιλα Μαρόνι.
Έρευνα που έγινε, οδήγησε τον Νάσαρ να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έως 175 ετών για σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στην USAG και στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Michigan.
Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς κακοποίησης από τις Βρετανίδες αθλήτριες της γυμναστικής, η British Gymnastics, το διοικητικό συμβούλιο για τη γυμναστική στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Το ντοκιμαντέρ “Athlete A” που προβάλλεται επί του παρόντος παγκοσμίως και περιγράφει το σκάνδαλο Λάρυ Νασάρ στην ομάδα γυμναστικής των ΗΠΑ, έχει κλονίσει το άθλημα στο πυρήνα και είχε βαθιά επίδραση σε όλους μας. [Καταδικάζουμε] οποιαδήποτε συμπεριφορά που είναι επιβλαβής για την ευημερία των γυμναστών μας. Τέτοιες συμπεριφορές είναι εντελώς αντίθετες με τα πρότυπα ασφαλούς καθοδήγησης».
«Η Μονάδα Ακεραιότητάς μας διερευνά όλους τους ισχυρισμούς για συναισθηματική κακοποίηση και εκφοβισμό που μας αναφέρονται ή αναγνωρίζονται από το εθνικό μας δίκτυο αξιωματικών κοινωνικής πρόνοιας και λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα για την αποτροπή της επανάληψης».