Το Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τον ένα χρόνο από την καταδίκη του αντιαθιγγανισμού στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές μίλησαν για τις συνεχιζόμενες διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι Ρομά.
Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές που έλαβαν τον λόγο στην χθεσινή ολομέλεια επεσήμαναν ότι, παρά τις καλές προθέσεις στα κείμενα και τις πολιτικές της ΕΕ, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για την αντιμετώπιση συστημικών ζητημάτων και να σταματήσει η ποινικοποίηση των Ρομά.
Να μπει τέλος στην αστυνομική αυθαιρεσία
Επικεντρώθηκαν επίσης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπερβολικής βίας, αστυνομικής αυθαιρεσίας και παράνομης συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου του Στανισλάβ Τόμας στην Τσεχία τον Ιούνιο, ο οποίος έχει αποκληθεί «Romani George Floyd», της αστυνομικής επιδρομής στον καταυλισμό Moldava nad Bodvou στη Σλοβακία το 2013 και τη συνεχιζόμενη δίωξη των θυμάτων έκτοτε, καθώς και το θάνατο του έφηβου Νίκου Σαμπάνη στην Αθήνα από αστυνομικά πυρά, μετά την καταδίωξη κλεμμένου οχήματος.
Να μην στοχοποιηθεί η αστυνομία
Ορισμένοι ευρωβουλευτές διαφώνησαν, υποστηρίζοντας ότι οι Ρομά αρνούνται να ενταχθούν, εκφράζοντας την υποστήριξή τους προς την αστυνομία. Κάποιοι ευρωβουλευτές σημείωσαν μάλιστα ότι με το να στοχοποιείται η αστυνομία, δίνεται άλλοθι στην αύξηση της παραβατικότητας.
Στρατηγική στήριξης και προστασίας των Ρομά
Με τους ευρωβουλευτές συνομίλησαν ο υπουργός Άνζε Λόγκαρ εξ ονόματος της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου και η Επίτροπος Ελένα Ντάλι. Οι ομιλίες τους επικεντρώθηκαν στο στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά και στη σύσταση του Συμβουλίου του 2021 για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των Ρομά, καθώς και στο έργο που επιτελείται σε σχέση με τις εν λόγω πρωτοβουλίες.
Η Ντάλι επεσήμανε επίσης ότι θα υποβληθεί νομοθετική πρόταση για κοινά πρότυπα για τους φορείς ισότητας έως το τέλος του 2022. Ο νέος αυτός νόμος θα επιτρέψει στους εν λόγω φορείς να εκτελούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους που τους ανατίθενται βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, παρά τις τυχόν αποκλίσεις μεταξύ των εθνικών νομικών πλαισίων που μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικά επίπεδα ανεξαρτησίας, πόρων και αρμοδιοτήτων.
Η δράση του Ευρωκοινοβουλίου
Τα πορίσματα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) του 2020 αποκαλύπτουν ότι οι Ρομά υφίστανται όχι μόνο διακρίσεις και κακοποίηση από τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και εκτεταμένη φτώχεια, ανεπαρκείς συνθήκες διαβίωσης, κακή υγεία, αποκλεισμό από την αγορά εργασίας και παρενοχλήσεις. Στο ψήφισμά του τον Σεπτεμβρίου 2020, το Κοινοβούλιο καταδίκασε τον συνεχιζόμενο κοινωνικό αποκλεισμό και τον αντιαθιγγανισμό που οδηγούν στη δυσανάλογη ποινικοποίηση των Ρομά. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προτείνουν καλύτερη νομοθεσία και συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών και τη διασφάλιση της δικαιοσύνης για τα θύματα, θέτοντας παράλληλα τον αγώνα κατά της αθιγγανοφοβίας στο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΕ.