Σε διπλωματικό γαϊτανάκι μπορεί να καταλήξει η τύχη της συζύγου του Μπασάρ αλ Άσαντ, Άσμα, στο ενδεχόμενο μιας πιθανής επιστροφής της στη Βρετανία.
Εν μέσω φημών ότι θα χωρίσει τον πρώην δικτάτορα της Συρίας, αυτόν τον οποίο έχουν χαρακτηρίσει «τύραννο» εκατομμύρια άνθρωποι, η Άσμα αλ Άσαντ μπορεί να επιχειρήσει να πάει στη Βρετανία, τη χώρα στην οποία μεγάλωσε.
Όπως επισημαίνει δημοσίευμα της Daily Mail, η βρετανική κυβέρνηση έχει προειδοποιηθεί ότι η Άσμα πρέπει να αποκλειστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο διά βίου.
Τα σενάρια του διαζυγίου και της επιστροφής
Η 49χρονη κατέφυγε στη Ρωσία μαζί με τον δικτάτορα σύζυγό της, 59 ετών, όταν το καθεστώς Άσαντ ανατράπηκε από αντάρτες στη Συρία νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το ζευγάρι, την πτώση του οποίου πανηγύρισαν Σύροι στην πατρίδα τους και σε όλο τον κόσμο, φέρεται να έχει βρει καταφύγιο στη Μόσχα και τα περιουσιακά τους στοιχεία να έχουν δεσμευτεί από τότε που ζήτησαν άσυλο εκεί.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το Σάββατο ότι η Άσμα αλ Άσαντ, η οποία μεγάλωσε στο Νόρθ Άκτον, στο δυτικό Λονδίνο, θέλει να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο (έχει διπλή υπηκοότητα) και να συνεχίσει με τη θεραπεία του καρκίνου, ασθένεια η οποία την ταλαιπωρεί επί χρόνια.
Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει σχολιάσει αν θα πρέπει να της αφαιρεθεί το διαβατήριό της, αλλά βουλευτές προειδοποίησαν χθες το βράδυ ότι δεν θα πρέπει να της επιτραπεί να επιστρέψει στη Βρετανία, δεδομένων των φρικαλεοτήτων που έχει διαπράξει η οικογένεια Άσαντ επί σειρά ετών.
Ο Robert Jenrick, ο σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης, από την αντιπολίτευση, δήλωσε στην Telegraph: «Θα αποτελούσε προσβολή για τα εκατομμύρια θύματα του Άσαντ αν η σύζυγός του επέστρεφε σε μια πολυτελή ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο». Πρόσθεσε: «Της επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση για έναν λόγο - η οικογένεια Άσαντ ήταν υπεύθυνη για μερικές από τις χειρότερες φρικαλεότητες της σύγχρονης εποχής».
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι έχει, επίσης, δηλώσει στο παρελθόν ότι η Άσμα αλ Άσαντ είναι «άτομο στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και δεν είναι ευπρόσδεκτη στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Η ζωή της Άσμα στο Λονδίνο πριν γίνει Πρώτη Κυρία της Συρίας
Τα περιουσιακά στοιχεία της Άσαντ έχουν παγώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο σειράς κυρώσεων της ΕΕ τον Μάρτιο του 2012. Οι κυρώσεις αυτές έχουν διατηρηθεί μετά το Brexit.
Η Άσμα αλ Άσαντ μεγάλωσε με τον καρδιολόγο πατέρα της και τη διπλωμάτισσα μητέρα της στο Λονδίνο, προτού συνεχίσει να ζει στη χλιδή ως Πρώτη Κυρία της Συρίας. Γεννημένη το 1975, έζησε τα παιδικά της χρόνια σε ένα πλούσιο σπίτι και ακολούθως χάραξε μια επιτυχημένη καριέρα στον διεθνή τραπεζικό τομέα.
Ως παιδί, γράφτηκε σε ένα δημόσιο σχολείο υψηλού κύρους, το Queen's College, Marylebone, όπου τα δίδακτρα είναι σχεδόν 9.000 λίρες το τετράμηνο, πριν αποφοιτήσει από το King's College του Λονδίνου το 1996 με πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών και στη γαλλική λογοτεχνία.
Ούτε καν η ίδια -την οποία οι φίλοι της στο σχολείο αποκαλούσαν απλώς «Έμα»- δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα παντρευόταν έναν αυταρχικό πρόεδρο που θα κυβερνούσε τη Συρία με σιδηρά πυγμή. Αργότερα χαρακτηρίστηκε η ίδια ως η «Πρώτη Κυρία της Κόλασης».
Παντρεύτηκε τον ανατραπέντα δικτάτορα της Συρίας το 2000, όταν εκείνος πήγε να σπουδάσει στο Λονδίνο. Είχαν γνωριστεί σε οικογενειακές διακοπές στο παρελθόν.
Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, τα οποία σήμερα είναι ηλικίας 19-23 ετών.
Τι λέει το Κρεμλίνο για την οικογένεια Άσαντ
Το Κρεμλίνο έσπευσε να αντιδράσει στις αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης που την ήθελαν να εγκαταλείπει τον επί 24 χρόνια σύζυγό της και να φεύγει από τη Ρωσία.
Ο πολιτικός αναλυτής της αντιπολίτευσης Στάνισλαβ Μπελκόφσκι ανέφερε: «Η ζωή στη Μόσχα της Ρωσίας -σε ένα χρυσό κλουβί- δεν είναι πλέον ικανοποιητική για την Άσμα αλ Άσαντ. Θέλει να μετακομίσει στο Λονδίνο και να εργαστεί στον τραπεζικό τομέα και, ταυτόχρονα, αν είναι δυνατόν, να γλιτώσει από μέρος των κυρώσεων.
Η Άσαντ φέρεται να έχει ήδη υποβάλει αίτηση σε ρωσικό δικαστήριο για άδεια ώστε να φύγει από τη Ρωσία για τη Βρετανία, υποστήριξαν πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Jerusalem Post, με το καθένα να επικαλείται τουρκικά και αραβικά μέσα ενημέρωσης.
Η αίτησή της αξιολογείται επί του παρόντος από τις ρωσικές αρχές, σύμφωνα με αναρτήσεις που άρχισαν να κυκλοφορούν το βράδυ της Κυριακής.
Υποστηρίζουν ότι ο ανατραπείς δικτάτορας και η οικογένειά του βρίσκονται υπό «αυστηρούς περιορισμούς» στη Μόσχα, με τον Άσαντ να φέρεται να μην μπορεί να φύγει από την πόλη ή να συμμετάσχει σε πολιτικές δραστηριότητες. Η ευρύτερη οικογένεια του Άσαντ πιστεύεται ότι κατέχει δεκάδες διαμερίσματα στη ρωσική πρωτεύουσα και φέρεται να μετέφερε στη Μόσχα περίπου 270 κιλά χρυσού και 1,6 δισ. λίρες μαζί του όταν εγκατέλειψε τη Συρία.
Αλλά τα περιουσιακά του στοιχεία και τα χρήματά του στη χώρα φέρονται τώρα να έχουν παγώσει, προσθέτουν οι ανεπιβεβαίωτες αναφορές.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς και διέψευσε ότι ο πρώην πρόεδρος, μακροχρόνιος σύμμαχος του Πούτιν, είχε περιοριστεί στη Μόσχα. Ερωτηθείς σε τηλεδιάσκεψη αν οι αναφορές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Όχι, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο για τις αναφορές περί διαζυγίου από τον Αλ Άσαντ ή τη σύζυγό του.
Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ταξιδιωτικής απαγόρευσης και του παγώματος περιουσιακών στοιχείων, θα την εμποδίσουν να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.