Πάνω από τη μισή περιουσία της έχασε η πλουσιότερη γυναίκα στην Ασία κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, καθώς συνεχίζει να επιδεινώνεται η κρίση στην αγορά ακινήτων στην Κίνα.
Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η Γιανγκ Χουιγιάν, που έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Country Garden, τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα, είδε την περιουσία της να συρρικνώνεται περισσότερο από 52%, από τα 23,7 δισ. δολάρια, πριν από ένα χρόνο, στα 11,3 δισ. δολάρια.
Κίνα: Κρίση στην αγορά ακινήτων
Σε μια ένδειξη ότι η κρίση εξαπλώνεται στον τομέα του κινεζικού real estate, η περιουσία της Γιανγκ δέχθηκε μεγάλο πλήγμα την περασμένη Τετάρτη, όταν η μετοχή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ Country Garden, που έχει την έδρα της στην επαρχία Γκουανγκτόνγκ, έκανε βουτιά κατά 15% μετά την ανακοίνωσή της ότι θα πουλήσει νέες μετοχές για να συγκεντρώσει μετρητά.
Η Γιανγκ κληρονόμησε την περιουσία της όταν ο πατέρας της και ιδρυτής της Country Garden, Γιανγκ Γκουοκιάνγκ, της μεταβίβασε το 2005 τις μετοχές του. Δύο χρόνια αργότερα έγινε η πλουσιότερη γυναίκα στην Ασία, αλλά κινδυνεύει να χάσει την πρωτιά από τη μεγιστάνα στον κλάδο των χημικών ινών, Φαν Χονγκουέι -επίσης από την Κίνα-, η περιουσία της οποίας αγγίζει τα 11,2 δισ. δολάρια.
Εταιρείες real estate στο χείλος της χρεοκοπίας
Οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές της Κίνας πήραν αυστηρά μέτρα το 2020 κατά εταιρειών του κλάδου του real estate με υπέρογκα χρέη, με αποτέλεσμα πρώην κολοσσοί, όπως η Evergrande και η Sunac, να δυσκολεύονται να επιπλεύσουν και να αναδιαπραγματεύονται την εξόφληση χρεών τους με τους πιστωτές τους, καθώς έφθασαν στο χείλος της χρεοκοπίας.
Αγοραστές σε όλη την Κίνα, οργισμένοι με τις καθυστερήσεις στις κατασκευές και την παράδοση των ακινήτων τους, άρχισαν να «παγώνουν» τις καταβολές δόσεων στεγαστικών δανείων για σπίτια που αγόρασαν πριν ολοκληρωθεί η ανέγερσή τους.
Αν και κατάφερε να βγει σχετικά αλώβητη από την κρίση η Country Garden, ωστόσο τρόμαξε τους επενδυτές με την ανακοίνωσή της ότι σχεδιάζει να αντλήσει πάνω από 343 εκατ. δολάρια μέσω πώλησης μετοχών, εν μέρει για να εξοφλήσει χρέη.
Ο κλάδος των ακινήτων εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 18-30% του ΑΕΠ της Κίνας, λειτουργώντας ως ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.