Στο Λονδίνο είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμμα καθώς ο Τζούλιαν Ασάνζ θα μάθει αν θα έχει το δικαίωμα μιας τελευταίας προσφυγής ενάντια στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου διώκεται για μια μαζική διαρροή εγγράφων βάσει ενός νόμου του 1917 για κατασκοπεία.
Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του 52χρονου Αυστραλού για να αντιμετωπίσει κατηγορίες σε σχέση με τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων αρχείων από το WikiLeaks το 2010, που σχετίζονται με τους πολέμους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 175 ετών σε αυτήν την υπόθεση που έχει αναχθεί σε σύμβολο των απειλών σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου. Από την πλευρά τους, εισαγγελείς των ΗΠΑ έχουν αναφέρει ότι η φυλάκισή του δεν θα είναι για διάστημα μεγαλύτερο από 63 μήνες.
Το μεσημέρι η απόφαση για την έκδοση ή μη του Ασάνζ
Στο τελευταίο κεφάλαιο της πολύχρονης νομικής μάχης, δύο δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Λονδίνο θα αποφασίσουν εάν ο Ασάνζ μπορεί να υποβάλει νέα έφεση. Η απόφασή τους αναμένεται να δημοσιευτεί στις 10:30 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδος).
Εάν είναι υπέρ του Ασάνζ, ο οποίος κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου από το 2019, ο ιδρυτής του Wikileaks θα έχει άλλη μια ευκαιρία να υποστηρίξει την υπόθεσή του στο δικαστήριο, ενώ άν ηττηθεί, θα έχει εξαντλήσει όλες τις προσφυγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα μπει στη διαδικασία έκδοσης, αν και η ομάδα του έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα λάβει προθεσμία 14 ημερών για να το κάνει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απήγγειλαν κατηγορίες στον Ασάνζ πολλές φορές μεταξύ 2018 και 2020, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετώπισε επίμονες εγχώριες και διεθνείς πιέσεις να αποσύρει την υπόθεση. Μεγάλοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης, υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου και το αυστραλιανό κοινοβούλιο κατήγγειλαν τη δίωξη βάσει του νόμου περί κατασκοπείας του 1917, ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τη δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών.
Πολύχρονη νομική διαμάχη για τον Ασάνζ
Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι ο Ασάνζ και άλλοι συνεργάτες του στο WikiLeaks στρατολόγησαν χάκερ για μια από τις μεγαλύτερες διαρροές απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία των ΗΠΑ.
Κατά την διήμερη ακροαματικής διαδικασίας τον περασμένο μήνα, οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ένας δημοσιογράφος ήταν που αποκάλυψε τα αμερικανικά στρατιωτικά αδικήματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η έκδοσή του στις ΗΠΑ, είπαν, θα τον εξέθετε σε μια δίωξη με πολιτικά κίνητρα «για ενασχόληση με τη συνήθη δημοσιογραφική πρακτική συλλογής και δημοσίευσης απόρρητων πληροφοριών».
Πριν οδηγηθεί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς ο Ασάνζ παρέμενε επί επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, οι οποίες αργότερα αποσύρθηκαν.
Προ τριετίας δικαστής τόνισε πως ο Ασάνζ δεν πρέπει να σταλεί στις ΗΠΑ, επικαλούμενη πραγματικό και πιεστικό κίνδυνο αυτοκτονίας.