Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά μεταφέρθηκαν από τη Συρία στη Ρωσία, όταν ήταν ο Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία, μεταδίδουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η βρετανική οικονομική εφημερίδα μεταξύ του 2018 και του 2019 η κεντρική Τράπεζα της Συρίας, προφανώς κατ' εντολήν του Άσαντ, έστειλε στη Ρωσία του συμμάχου του, Βλαντίμιρ Πούτιν,. - και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας - περίπου 250 εκατ. δολάρια σε χαρτονομίσματα των 100 και των 500 δολαρίων βάρους περίοπου δύο τόνων!
Κι όλα αυτά μολονότι η Συρία αντιμετώπιζε τότε οξύ πρόβλημα έλλειψης αποθεματικού συναλλάγματος.
Λεπτομέρειες για την μεταφορά των μετρητών από τη Συρία στη Ρωσία
Η μεταφορά των μετρητών από τη Συρία έγινε με 21 πτήσεις σε διάστημα ενάμιση έτους, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 και μόλις έφθαναν τα χρήματα στη Μόσχα κατέληγαν σε ρωσικές τράπεζες.
Την ίδια εκείνη περίοδο, που ο Άσαντ εξαρτάτο από τη ρωσική στρατιωτική υποστήριξη για την παραμονή του στην εξουσία στη Συρία, η οικογένειά του αγόρασε πολυτελή ακίνητα στη Ρωσία, ανάμεσά τους 19 διαμερίσματα στη Μόσχα συνολικής αξίας 40 εκατ. δολαρίων.
Ωστόσο στις 8 Δεκεμβρίου οι Σύροι αντάρτες με αιχμή του δόρατος την ισλαμιστική Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (ΧΤΣ) ανακοίνωσαν την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, που διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2020.
Η φυγή του Άσαντ στη Ρωσία
Μετά την πτώση της Δαμασκού ο 59χρονος Μπασάρ αλ Άσαντ διέφυγε στη Ρωσία, όπου του χορηγήθηκε άσυλο.
Σύμφωνα με το Bloomberg Ρώσοι πράκτορες οργάνωσαν την απόδρασή του μέσω της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμεϊμίμ στη Συρία με τον αναμεταδότη του αεροσκάφους του κλειστό για να αποφύγει τα ραντάρ.
Κι ενώ ο Άσαντ κατέληξε στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να ζήτησε εξηγήσεις από τις υπηρεσίες Πληροφοριών του, επειδή δεν προέβλεψαν την αυξανόμενη απειλή για το καθεστώς του έκπτωτου δικτάτορα της Συρίας.
Στα πρώτα στάδια της πρόσφατης προέλασης των Σύρων ανταρτών οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον τους, όπως και το 2015, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την πτώση του Άσαντ.
Αλλά μετά την κατάληψη από τη συριακή αντιπολίτευση σημαντικών πόλεων όπως το Χαλέπι και η Χάμα και την προέλαση των ανταρτών στη Χομς κατέστη σαφές ότι οι δυνάμεις του Άσαντ αδυνατούσαν να προβάλουν αντίσταση και ενόψει αυτής της πραγματικότητας επί του εδάφους η Μόσχα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσε πλέον να προστατέψει το καθεστώς.