Στην δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια στη Μάλτα αναφέρεται σε άρθρο του σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.
Το άρθρο του προέδρου του ΕΛΚ και προέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, δημοσιεύεται, σήμερα, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης κρατών μελών της ΕΕ, στην Ελλάδα μόνο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Διαβάστε το άρθρο του προέδρου του ΕΛΚ:
«Πέντε χρόνια σιωπής» - Του Μάνφρεντ Βέμπερ
Ήταν ένα κατά τα άλλα κανονικό απόγευμα στη Μάλτα. Μια από εκείνες τις όμορφες, γαλήνιες, ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού. Περιτριγυρισμένη από την ποιητική ομορφιά του γαλάζιου ουρανού. Ήταν πριν από πέντε χρόνια σαν σήμερα.
Δημοσίευσε ένα blogpost από το σαλόνι της, άπλωσε τα κλειδιά της, έφυγε από το σπίτι, μπήκε στο αυτοκίνητό της, οδήγησε λίγα μέτρα και μετά συνέβη.
Η έκρηξη αντήχησε σε όλο το νησί και ταξίδεψε πολύ πέρα από την πιο τρελή φαντασία μας. Η ερευνήτρια δημοσιογράφος, Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, δολοφονήθηκε, αλλά ο θρύλος της ζει.
Αυτή μπορεί να ήταν η τελευταία της ανάρτηση στο blog, αλλά σίγουρα δεν ήταν η τελευταία της λέξη. Ένας Μαλτέζος Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τότε εξαιτίας της και το ίδιο και δύο από τους υπουργούς του. Και όμως εκείνη τη μοιραία μέρα, μια πληγή δημιουργήθηκε.
Κάτω υπό τη σοσιαλιστική διακυβέρνηση, η ανυπαρξία του του κράτος δικαίου στη Μάλτα έχει γίνει ένα δομικό πρόβλημα για την Ευρώπη.
Η δικαιοσύνη καθυστέρησε, η δικαιοσύνη διαψεύστηκε
Η οικογένειά της και οι φίλοι της, η Μάλτα και η Ευρώπη, περίμεναν εδώ και πέντε χρόνια για απαντήσεις.
Πέντε χρόνια μετά, δεν γνωρίζουμε περισσότερα όσον αφορά την έρευνα για τη συμμετοχή Μαλτέζων πολιτικών στη δολοφονία. Δεν γνωρίζουμε αν η αστυνομία της Μάλτας κατέσχεσε το κινητό τηλέφωνο και τον υπολογιστή του Μαλτέζου Υπαρχηγού της Αστυνομίας, ο οποίος φέρεται να διαβίβαζε πληροφορίες για τη δολοφονία στον ίδιο τον φερόμενο δολοφόνο.
Παρά την πολιτική κάλυψη που έδωσαν οι Σοσιαλιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην κυβέρνηση της Μάλτας, εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Η σιωπή είναι εκκωφαντική. Η αλήθεια και η δικαιοσύνη στη Μάλτα εξακολουθούν να μπλοκάρονται και η παρεμπόδιση της δικαιοσύνης είναι συστηματική και αποπνικτική. Έπειτα, υπάρχει το κολλώδες ζήτημα της ατιμωρησίας στα υψηλότερα επίπεδα.
Με τα χρόνια, η Δάφνη, έχει φανερώσει ένα βουνό αποδεικτικών στοιχείων για τη διαφθορά σχετικά με τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, τον αρχηγό του επιτελείου του, Keith Schembri και τον ανώτερο υπουργό του, Konrad Mizzi. Και όμως εξακολουθούν να συνεχίζουν τις δουλειές τους σαν να μην συνέβη τίποτα. Γιατί δεν υπήρξε ούτε μία δίωξη;
Είπε την αλήθεια στην εξουσία. Ήταν ατρόμητη και σήμερα γνωρίζουμε ότι δολοφονήθηκε για το ερευνητικό της έργο σχετικά με τη διαφθορά της κυβέρνησης της Μάλτας.
Πότε θα απαλλαγεί η Μάλτα από την ατιμωρησία;
Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, μια ανεξάρτητη έρευνα στη Μάλτα διαπίστωσε ότι το κράτος της Μάλτας είναι το ίδιο υπεύθυνο για τη δολοφονία αυτής της δημοσιογράφου. Ένα κράτος που κρίνεται υπεύθυνο για τη δολοφονία ενός ανεξάρτητου δημοσιογράφου παραβιάζει, εξ ορισμού, το κράτος δικαίου, το οποίο είναι μεταξύ των αξιών που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το κράτος της Μάλτας δεν επωμίζεται καμία ευθύνη, αλλά δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την εφαρμογή των πολλών συστάσεων που προκύπτουν από την έρευνα. Πώς μπορούμε να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά; Δεν είναι και η Μάλτα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Και τι γίνεται με τους Σοσιαλιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Δεν έχουν κάποιο ρόλο να παίξουν; Αισθάνονται άνετα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Μάλτας ανάμεσά τους; Την τελευταία φορά που η ηγέτης τους Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ ταξίδεψε στη Μάλτα, απέφυγε να αναφερθεί στη Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία όταν στεκόταν δίπλα στον πρωθυπουργό Αμπέλα. Τι γίνεται με τον Σοσιαλιστή Ευρωπαίο Επίτροπο Φρανς Τίμερμανς; Πότε μίλησε τελευταία φορά για αυτό;
Η Ομάδα του ΕΛΚ παραμένει σταθερή στην αναζήτησή της για δικαιοσύνη για τη Δάφνη και για να τερματιστεί οριστικά η ατιμωρησία στη Μάλτα.
Γι' αυτό θα συνεχίσουμε να θέτουμε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως θα κάνουμε την επόμενη εβδομάδα, για όσο διάστημα χρειαζόμαστε, για να βρούμε δικαιοσύνη για τη Δάφνη».