Επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας -Ρωσίας: Στρατιωτικά και πολιτικά ζητήματα στο τραπέζι - iefimerida.gr

Επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας -Ρωσίας: Στρατιωτικά και πολιτικά ζητήματα στο τραπέζι

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας -Ουκρανίας
Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας / Φωτογραφία: Twitter/@Podolyak_M
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με τις δύο πλευρές να συζητούν στρατιωτικά και πολιτικά ζητήματα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι συνομιλίες με την Ουκρανία συνεχίζονται μέσω βιντεοσυνδέσμου, με τις δύο πλευρές να συζητούν στρατιωτικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ξανά μια ημέρα αφότου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το ουδέτερο καθεστώς για την Ουκρανία «συζητείται σοβαρά». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις που κατά την άποψή μου πλησιάζουν σε συμφωνία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Κρεμλίνο ανέφερε ξεχωριστά ότι η ιδέα της δημιουργίας μιας αποστρατιωτικοποιημένης Ουκρανίας όπως η Αυστρία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συμβιβασμός για το τέλος του πολέμου.

Η Αυστρία έχει δικό της στρατό, αλλά δεσμεύεται σε ουδετερότητα από τη Συνθήκη του 1955 και το σύνταγμά της, που απαγορεύει την είσοδο σε στρατιωτικές συμμαχίες και τη δημιουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο αυστριακό έδαφος. Σύμφωνα με μια παρόμοια ρύθμιση, είναι πιθανό η Ουκρανία να μην μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σύνορα και παραμονή ή όχι ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία επί τάπητος

Αξιωματούχος του γραφείου του Ουκρανού Προέδρου, Βολόντιμιρ Ζελένσκι είπε στο Associated Press ότι το κύριο θέμα που συζητήθηκε χθες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ήταν κατά πόσον τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν σε αυτονομιστικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία μετά τον πόλεμο και πού θα είναι τα σύνορα.

Λίγο πριν τον πόλεμο, η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014. Επέκτεινε επίσης τα σύνορα αυτών των περιοχών σε περιοχές που η Ουκρανία συνέχιζε να κατέχει, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, που βρίσκεται τώρα υπό ασφυκτική πολιορκία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφερόμενος στις ευαίσθητες ειρηνευτικές συνομιλίες, λέει ότι η Ουκρανία επιμένει στη συμπερίληψη μιας ή περισσότερων δυτικών πυρηνικών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα, λέει ο αξιωματούχος, η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει ένα ουδέτερο καθεστώς.

Στη δημοσιότητα το προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, οι «Financial Times» δημοσίευσαν ένα προσχέδιο εγγράφου, το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορά στη συμφωνία 15 σημείων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, που προβλέπει μεταξύ άλλων κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του. Ωστόσο, λίγο αργότερα το Κίεβο διαμήνυσε ότι το έγγραφο αυτό απηχεί τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς και τίποτα περισσότερο. «Η ουκρανική πλευρά έχει τις δικές της θέσεις. Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες», σημείωσε ο σύμβουλος του Βολόντιμιρ Ζελένσκι, Μικαϊλο Ποντόλιακ. Αλλά και ο Ουκρανός πρόεδρος περίεγραψε σε χθεσινοβραδυνό μήνυμά του τις σαφείς προτεραιότητες του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις: «Τέλος πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, εγγυήσεις κυριαρχίας, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ