Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Αργεντινής διαδηλώνοντας κατά των αυστηρών μέτρων λιτότητας του νέου προέδρου της χώρας στο πρώτο τεστ για την κυβέρνησή του.
Ο Χαβιέρ Μιλέι ανακοίνωσε μέτρα-σοκ, που περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών και δραστική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, ενώ υπέγραψε και ένα διάταγμα για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της Αργεντινής που βάζει τέλος στους περιορισμούς στις εξαγωγές.
Της πορείας προς την κεντρική πλατεία Plaza de Mayo του Μπουένος Άιρες ηγήθηκαν ομάδες που εκπροσωπούν ανέργους με την αστυνομία να κατευθύνει τον όγκο των διαδηλωτών στα πεζοδρόμια προκειμένου να μην μπλοκάρουν τους δρόμους και προκληθεί μποτιλιάρισμα. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας, που έχουν υποστεί σοκ από τα σχέδια του Μιλέι
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από περίπου δύο εβδομάδες, υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπίσει σθεναρά τις ομάδες που θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την οικονομική πολιτική του με ταραχώδεις διαδηλώσεις. Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι όσοι μπλοκάρουν δρόμους μπορεί να χάσουν το δικαίωμα να λαμβάνουν κρατικά επιδόματα.
«Πρόκειται για μια ειρηνική κινητοποίηση. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση. Δεν θέλουμε σύγκρουση, δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο ο Εντουάρντο Μπελιμπόνι, επικεφαλής της αριστερής ομάδας Polo Obrero, η οποία ήταν η πρώτη που κάλεσε τους πολίτες στη διαδήλωση.
Τα σαρωτικά σχέδια του νέου προέδρου της Αργεντινής για την ανάταξη της οικονομίας
Σε ομιλία του, που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ο Μιλέι παρουσίασε ορισμένα από τα 300 μέτρα του για την ανάταξη της οικονομίας, κάνοντας λόγο για ένα πρώτο βήμα προς την ανοικοδόμηση. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών και την απορρύθμιση της εξόρυξης και άλλων βιομηχανιών. Ο πρόεδρος της Αργεντινής είπε ακόμη ότι θα ακυρώσει το νόμο που ρυθμίζει την ενοικίαση ακινήτων.
«Στόχος είναι να ξεκινήσουμε την πορεία προς την ανοικοδόμηση της χώρας μας, να αποκαταστήσουμε την ελευθερία και την αυτονομία των ατόμων και να ξεκινήσουμε την εξάρθρωση της τεράστιας σειράς κανονισμών που παρεμπόδισαν και εμπόδισαν την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας», είπε.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μιλέι υποτίμησε το πέσος κατά πάνω από 50% έναντι του δολαρίου με τη συναλλαγματική ισοτιμία να διαμορφώνεται στα στα 800 πέσος ανά δολάριο, από περίπου 391 πέσος.
Ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο ανακοίνωσε επίσης βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιδοτήσεων στα καύσιμα και τις μεταφορές και πάγωμα των δαπανών για ορισμένες μεγάλες κρατικές συμβάσεις και διαφημίσεις.
Η Αργεντινή βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν καλπάζοντα πληθωρισμό, με τις τιμές να αυξάνονται κατά περίπου 150% τον τελευταίο χρόνο. Παλεύει επίσης με χαμηλά ταμειακά αποθέματα και υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -στο οποίο η Αργεντινή οφείλει 44 δισ. δολάρια - χαρακτήρισε τα μέτρα «τολμηρά», σημειώνοντας ότι θα συμβάλουν στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.