Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με συνδικάτα και ενώσεις εργαζομένων η υπεφιλελεύθερη κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι στην Αργεντινή αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση κατά 39% του κατώτατου μισθού.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήδη από τον Φεβρουάριο ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 180.000 πέσος (190 ευρώ_ και τον Μάρτιο στα 202.000 πέσος (212 ευρώ).
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Αργεντινή υπερβαίνει το 250% και σύμφωνα με έρευνα του καθολικού Πανεπιστημίου της χώρας, που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα, πάνω από το 57% του πληθυσμού ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας , το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 22 χρόνια.
Η φτώχεια θα επηρεάσει έξι στους δέκα Αργεντίνους τον Μάρτιο
Περίπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αργεντινή είναι φτωχοί και το 15% εξ αυτών διαθέτουν πολύ λίγα χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τρόφιμα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ο Εντουάρντο Ντόντσα, ερευνητής στο Παρατηρητήριο Κοινωνικού Χρέους εκτιμά ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να επιβραδυνθεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά η αύξηση των τιμών θα συνεχίσει να επηρεάζει τους Αργεντινούς, όπως είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Ως εκ τούτου, η φτώχεια θα επηρεάσει τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού τον Μάρτιο.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Αργεντινής είχε προσπαθήσει να συγκρατήσει τον τεράστιο πληθωρισμό στη χώρα με πλαφόν στις τιμές, τα οποία ήρε ο «αναρχοκαπιταλιστής», όπως αυτοαποκαλείται νέος πρόεδρος της χώρας μετά την ανάρρησή του στην εξουσία.
Ο Μιλέι προχώρησε σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κατά 50% και μείωσε τις κρατικές επιδοτήσεις για τις δημόσιες συγκοινωνίες και την ενέργεια, ενώ τον Ιανουάριο υποσχέθηκε «θεραπεία-σοκ» για την οικονομία της Αργεντινής με σκληρότατα μέτρα λιτότητας, που θα επιδεινώσουν σε πρώτη φάση την κατάσταση, προτού αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα, όπως είπε.
Για τον Μιλέι το γεγονός ότι «έξι στους δέκα Αργεντινούς είναι φτωχοί» είναι «η αληθινή κληρονομιά του μοντέλου της κάστας» των τελευταίων 20 ετών. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι κυβέρνησή του θα «δώσει τη ζωή της» για να επιφέρει μια αλλαγή στην κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα στην Αργεντινή.