Αργεντινή: Το βόρειο τμήμα της χώρας αποτελεί «κόκκινη ζώνη» της πανδημίας του κορωνοϊού - iefimerida.gr

Αργεντινή: Το βόρειο τμήμα της χώρας αποτελεί «κόκκινη ζώνη» της πανδημίας του κορωνοϊού

Γυναίκα με μάσκα της Αργεντινής λόγω κορωνοϊού
Γυναίκα με μάσκα της Αργεντινής λόγω κορωνοϊού / Φωτογραφία: AP Photo / Natacha Pisarenko
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μολονότι πέρασε σχεδόν 100 ημέρες χωρίς να καταγράψει κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, η επαρχία Χουχούι, μια από τις φτωχότερες της Αργεντινής, είναι πλέον αντιμέτωπη με εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, με τους γιατρούς να προετοιμάζονται για τον κίνδυνο να υπάρξει «κατάρρευση» του συστήματος υγείας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Γύρω στο 93% των κλινών στις μονάδες εντατικές θεραπείας είναι κατειλημμένο», προειδοποιεί ο Σέρχιο Μπαρέρα Ρουίς, γιατρός στο νοσοκομείο Wecensalao Gallardo, στην πόλη Παλπαλά, και στέλεχος του ιατρικού συλλόγου της Αργεντινής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Προετοιμαζόμαστε για την κατάρρευση»

«Προετοιμαζόμαστε για την κατάρρευση», επιμένει ο γιατρός, που κάνει ακόμη την πρόγνωση ότι «σε δύο ή τρεις εβδομάδες, θα έρθει η κορύφωση στο Σαν Σαλβαδόρ», την πρωτεύουσα της επαρχίας, που γειτονεύει με τη Βολιβία, 1.500 χιλιόμετρα βόρεια του Μπουένος Άιρες. Η πόλη μετράει ήδη τρεις «κόκκινες ζώνες», περιοχές με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

«Ελπίζουμε να μην αναγκαστούμε να επιλέγουμε σε ποιον ασθενή θα χορηγούμε οξυγόνο ή ποιον θα διασωληνώνουμε», επισήμανε, θορυβημένος, ο Μαρσέλο Βίγια, διευθυντής του νοσοκομείου Paterson στο Σαν Πέδρο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας. Ο ίδιος ο Βίγια μολύνθηκε.

250 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε μια μόλις επαρχία της Αργεντινής

Η επαρχία Χουχούι κατέγραψε χθες Παρασκευή 250 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και δέκα θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των περιπτώσεων μόλυνσης να φθάνει πλέον τις 5.874 σε αυτή και το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 165, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αριθμοί αυτοί μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό των εθνικών στατιστικών (6.730 θάνατοι, 329.000 μολύνσεις). Όμως οι αρχές ανησυχούν για την έξαρση της μετάδοσης σε αυτή την επαρχία των 719.000 κατοίκων, όπου ζει λιγότερο από το 2% των 44 εκατομμυρίων κατοίκων της Αργεντινής, αλλά πλέον υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στη χώρα, πίσω μόνο από το Μπουένος Άιρες (όπου καταγράφεται σχεδόν το 90% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων). Ως τη 10η Ιουνίου, η επαρχία Χουχούι δεν μέτραγε παρά μόλις έξι κρούσματα μόλυνσης. Αλλά την 1η Ιουνίου, ο αριθμός αυτός έφθανε τα 97 και την 1η Ιουλίου τα 2.347.

Το 30% του υγειονομικού προσωπικού έχει μολυνθεί

Στην εικόνα αυτή πρέπει να προστεθεί το στοιχείο ότι το 30% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην επαρχία έχει μολυνθεί. Κατά συνέπεια, η Χουχούι είναι πλέον αντιμέτωπη με μεγάλη έλλειψη εντατικολόγων, πέραν των ελλείψεων μέσων ατομικής προστασίας, οξυγόνου και άλλου απολύτως αναγκαίου ιατρικού υλικού, όπως οι συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, προειδοποιεί ο ιατρικός σύλλογος της Αργεντινής.

Στην επαρχία ήδη στάλθηκαν ενισχύσεις σε έμψυχο υλικό δύο φορές και η κυβέρνηση έχει φθάσει πλέον στο σημείο να προσφέρει τώρα σε γιατρούς αμοιβές 200.000 πέσος (περίπου 2.000 ευρώ) για 15 ημέρες εργασίας, ποσό που είναι τριπλάσιο από τον μέσο μηνιαίο μισθό για τους επαγγελματίες σε αυτές τις θέσεις υπό κανονικές συνθήκες.

Ανάμεσα στις τρεις «κόκκινες ζώνες» στην επαρχία είναι η Λεδέσμα, όπου βρίσκεται η βιομηχανία ζάχαρης της ισχυρής οικογένειας Μπλακιέρ. Δεν διέκοψε ποτέ την παραγωγή της, παρά τα 300 κρούσματα μόλυνσης και τους 10 θανάτους μεταξύ των 3.150 εργαζομένων της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κινητοποιήσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων

Μια άλλη «κόκκινη ζώνη» είναι η Σούσκες, περιοχή όπου βρίσκονται μεταλλεία, αραιοκατοικημένη περιοχή όπου η εξόρυξη λιθίου επίσης ουδέποτε ανεστάλη. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Χεράρδο Μοράλες, που επίσης προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, ανήκει στη συμμαχία της αντιπολίτευσης του πρώην προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι (2015-2019), που υποστήριξε τις κινητοποιήσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Κατηγορώντας τον Χεράρδο Μοράλες, κυβερνήτη από το 2015, για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στην επαρχία, πολλές συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις στη Χουχούι ζητούν από τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες να επέμβει προσωπικά, «απευθείας και άμεσα» και να «αναλάβει εκείνος τη διεύθυνση του συστήματος δημόσιας υγείας» στην επαρχία. Μάταια ως εδώ.

Την 3η Ιουνίου, ο κυβερνήτης Μοράλες περιόδευσε, συνοδευόμενος από κάπου δέκα δημόσιους λειτουργούς και τριάντα αστυνομικούς, στη συνοριακή πόλη Λα Κιάκα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δύο αστυνομικοί κατηγορούνται ότι πήγαν στην κοντινή πόλη Βιγιασόν για να αγοράσουν φύλλα κόκας. Οι δύο αστυνομικοί, που προσβλήθηκαν, μόλυναν κατόπιν τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ