Ο επικεφαλής της Aramco λέει ότι τα σχέδια της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δεν είναι μακροπρόθεσμες λύσεις και δεν βοηθούν ουσιαστικά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco στη Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης δεν είναι χρήσιμες.
Σύμφωνα με τον Αμίν Νάσερ, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, τα σχέδια για μείωση τους λογαριασμούς των καταναλωτών και φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας δεν είναι μακροπρόθεσμες λύσεις για την παγκόσμια κρίση.
«Το πάγωμα ή η μείωση των λογαριασμών ενέργειας μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αιτίες και δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν βοηθά η φορολόγηση των εταιρειών, σε μια στιγμή που θέλετε να αυξήσουν την παραγωγή τους», δήλωσε ο Νάσερ σε φόρουμ στην Ελβετία, σύμφωνα με τον Guardian.
Οι κινήσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Η ενεργειακή κρίση, που ξεκίνησε πέρυσι, επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και εκτοξεύοντας τους λογαριασμούς των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη προσπάθησαν να αμβλύνουν το πλήγμα ξοδεύοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις και φορολογικές περικοπές.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ανακοίνωσε σχέδια να συγκεντρώσει περίπου 140 δισ. ευρώ επιβάλλοντας απροσδόκητους φόρους στα «ασυνήθιστα υψηλά κέρδη» των εταιρειών ενέργειας και αναδιανέμοντας τα έσοδα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που παλεύουν με την αύξηση των λογαριασμών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρώην καγκελάριος Ρίσι Σούνακ παρουσίασε την εισφορά στα ενεργειακά κέρδη των φορέων εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας τον Μάιο.
Επικεφαλής Aramco: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ήταν η βασική αιτία της ενεργειακής κρίσης
Ο Νάσερ είπε ότι η βασική αιτία της κρίσης ήταν οι ελλιπείς επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα σε μια εποχή που οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν ήταν ακόμη άμεσα διαθέσιμες.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει σίγουρα εντείνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν είναι η βασική αιτία. Δυστυχώς, ακόμα κι αν η σύγκρουση σταματούσε σήμερα όπως όλοι επιθυμούμε, η κρίση δεν θα τελειώσει», τόνισε ο επικεφαλής τη Saudi Aramco.
Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε επενδύσεις προκειμένου να αυξήσει τη χωρητικότητα πετρελαίου του βασιλείου στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027, αλλά ο Νάσερ είπε ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες εξακολουθούν να είναι «πολύ λίγες, πολύ καθυστερημένες και πολύ βραχυπρόθεσμες».
Μάλιστα, οι υποεπενδύσεις παρατηρούνται σε μια εποχή που η πλεονάζουσα δυναμικότητα είναι περιορισμένη και η ζήτηση είναι «αρκετά υγιής» παρά τους ισχυρούς οικονομικούς αντίθετους ανέμους, πρόσθεσε.
«Όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει, μπορούμε να αναμένουμε περαιτέρω ανάκαμψη της ζήτησης, που θα εξαλείψει τη μικρή πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής πετρελαίου. Γι' αυτό ανησυχώ πολύ», προειδοποίησε ο Νάσερ.
Τον περασμένο μήνα, η Saudi Aramco ανέδειξε τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν χώρες πλούσιες σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αποκαλύπτοντας κέρδη αυξημένα κατά 90% στα 48 δισ. δολάρια τους τρεις μήνες έως τα τέλη Ιουνίου. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη τριμήνου στην εταιρική ιστορία.