Τα πρώτα του ATM απέκτησε ένα από τα πιο απομακρυσμένα έθνη στον κόσμο, οι κάτοικοι του οποίου μέχρι τώρα αρκούνταν...στην εξωτική του ομορφιά.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το CNN, ο επίγειος παράδεισος του Τουβαλού στον Ειρηνικό ωκεανό, που περιβάλλεται από άφθονα εξωτικά ψάρια και πολύχρωμα κοράλλια εισήχθη στο νέο τραπεζικό σύστημα πληρωμών.
Μέχρι τώρα οι συναλλαγές στο Τουβαλού γίνονταν μόνο με μετρητά
Το Τουβαλού το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Χαβάη είναι τόσο απομονωμένο που όλες οι συναλλαγές, είτε από τους ντόπιους είτε από τους επισκέπτες, γίνονταν μέχρι τώρα μόνο με μετρητά.
Στις 15 Απριλίου όμως «έκαναν την απόβασή τους» στο νησί τα πρώτα ATM, σκορπώντας μεγάλη χαρά στους ντόπιους. Το γεγονός γιορτάστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από τον κόσμο που συγκεντώθηκε για τα εγκαίνια.
Αξιωματούχοι του νησιού αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Φελίτι Τέο μαζεύτηκαν την περασμένη μπροστά από ένα ATM που τοποθετήθηκε στην πρωτεύουσα Φουναφούτι για να γιορτάσουν την οικονομική πρόοδο.
Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε το «σημαντικό αυτό γεγονός-ορόσημο» για το μέρος και αφού παρουσίασε το νέο μηχάνημα έκοψε μια τεράστια σοκολατένια τούρτα.
«Ανοίγουν οι πόρτες» για την οικονομική ενδυνάμωση του λαού του Τουβαλού
Ο Siose Teo, γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας του Τουβαλού, η οποία διαχειρίζεται τα μηχανήματα, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «μεγάλο επίτευγμα» και μια «μετασχηματιστική αλλαγή» που θα «ανοίξει τις πόρτες για την οικονομική ενδυνάμωση του λαού του Τουβαλού», το οποίο έχει πληθυσμό περίπου 11.200 κατοίκων.
«Σίγουρα θα ξεπεράσει τα εμπόδια και θα εισάγει τους ανθρώπους στις σύγχρονες και αξιόπιστες τραπεζικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Nisar Ali από την Pacific Technology Limited, η οποία βοήθησε στο σχεδιασμό του μηχανήματος, σύμφωνα με το αυστραλιανό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Το Τουβαλού είναι μια από τις μικρότερα έθνη στον κόσμο, καθώς τα εννέα μικροσκοπικά νησιά του, όλα μαζί καλύπτουν μόλις 10 τετραγωνικά μίλια. Δεν ταξιδεύουν πολλοί άνθρωποι εκεί. Μόλις πάνω από 3.000 τουρίστες επισκέφθηκαν το νησί το 2023, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Ο διάδρομος προσγείωσης χρησιμοποιείται από τους ντόπιους ως παιδική χαρά όταν δεν προσγειώνονται αεροπλάνα
Διαθέτει ένα αεροδρόμιο, στο Φουναφούτι, το οποίο εξυπηρετεί μόλις μια χούφτα πτήσεις κάθε εβδομάδα από τα γειτονικά νησιά Φίτζι του Ειρηνικού. Όταν δεν προσγειώνονται αεροπλάνα, ο διάδρομος προσγείωσης χρησιμοποιείται από τους ντόπιους ως παιδική χαρά για κάθε είδους δραστηριότητες, από ράγκμπι μέχρι ποδόσφαιρο.
Στο εσωτερικό της χώρας, οι άνθρωποι μετακινούνται μεταξύ των νησιών με φέρι, καθώς δεν υπάρχουν εσωτερικές πτήσεις. Καθώς το υψηλότερο σημείο του βρίσκεται μόλις 15 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, το Τουβαλού είναι εξαιρετικά ευάλωτο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και είναι μία από τις χώρες που απειλούνται περισσότερο από την κλιματική κρίση.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας όχι μόνο σπρώχνει προς τα πίσω τις ακτές της, αλλά το αλμυρό νερό που εισβάλλει διαβρώνει επίσης τις περιορισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις της χώρας. Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας απειλεί επίσης τη θαλάσσια ζωή που την περιβάλλει.
Η χώρα έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς το 2021, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Simon Kofe εκφώνησε ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη ενώ στεκόταν γονατιστός στο νερό.