Η Σαουδική Αραβία και η Συρία συμφώνησαν να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους, μια δεκαετία και πλέον μετά τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές ενημερωμένης σχετικά.
Οι επαφές Ριάντ-Δαμασκού επιταχύνθηκαν μετά την ιστορική συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν (σ.σ. η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ανάμεσα στους βασικούς συμμάχους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ).
Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του Ριάντ και της Δαμασκού θα ήταν η πιο σημαντική εξέλιξη μέχρι σήμερα όσον αφορά τις προσπάθειες αραβικών κρατών για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με τον Άσαντ, τον οποίο περιθωριοποίησαν μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011.
Ανοίγουν ξανά οι πρεσβείες
Οι δύο κυβερνήσεις «ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους μετά το Έιντ αλ Φιτρ» (σ.σ. μουσουλμανική γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού, στα τέλη Απριλίου), σύμφωνα με μια από τις πηγές του Ρόιτερς που πρόσκειται στη Δαμασκό.
Η απόφαση φέρεται να οριστικοποιήθηκε έπειτα από επαφές στη Σαουδική Αραβία κορυφαίου αξιωματούχου της υπηρεσίας πληροφοριών της Συρίας, σύμφωνα με δύο πηγές.
Η γραμματεία επικοινωνίας της σαουδαραβικής κυβέρνησης, το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου και η συριακή κυβέρνηση δεν απάντησαν όταν το Ρόιτερς τους ζήτησε σχόλιο.
Συνομιλίες και για τα προξενεία
Η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας ωστόσο επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας για την επανέναρξη προξενικών υπηρεσιών, επικαλούμενη αξιωματούχο του ΥΠΕΞ στο Ριάντ.
Οι ΗΠΑ, σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, αντιτάσσονται στις προσπάθειες αραβικών κρατών να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τον πρόεδρο Άσαντ. Η αμερικανική κυβέρνηση και αρκετοί από τους συμμάχους της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, υποστήριξε τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Συρία. Όμως η κυβέρνηση Άσαντ κατάφερε να καταπνίξει την εξέγερση στο μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας, εν μέρει χάρη στη στήριξη από το Ιράν και τη Ρωσία.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέλαβαν πρωτοβουλία για την άμεση αποκατάσταση των σχέσεων με την κυβέρνηση της Συρίας και πρόσφατα ο πρόεδρος Άσαντ επισκέφθηκε τη χώρα μαζί με τη σύζυγό του.
Σενάρια για ψηφοφορία
Η Σαουδική Αραβία κινήθηκε με μεγαλύτερη επιφύλαξη. Διπλωμάτης χώρας του Κόλπου είπε στο Ρόιτερς ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τη Συρία «έμεινε για μέρες» στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας προτού επιτευχθεί η συμφωνία να ανοίξουν ξανά οι πρεσβείες των δύο χωρών «στο εγγύς μέλλον».
Προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων του Ριάντ με τη Δαμασκό, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση του αποκλεισμού της Συρίας από τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Ο διπλωμάτης υποστήριξε ότι οι επαφές Ριάντ-Δαμασκού ίσως ανοίξουν τον δρόμο για να διεξαχθεί ψηφοφορία επ’ αυτού στην προσεχή σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, που αναμένεται να διεξαχθεί τον Απρίλιο στη Σαουδική Αραβία.