Απόγνωση στην Μιανμάρ: Στους 1.644 οι νεκροί, σκάβουν με τα χέρια στα ερείπια για εγκλωβισμένους - iefimerida.gr

Απόγνωση στην Μιανμάρ: Στους 1.644 οι νεκροί, σκάβουν με τα χέρια στα ερείπια για εγκλωβισμένους

Μιανμάρ
Διασώστες ταναζητούν επιζώντες από τον σεισμό της Παρασκευής κάτω από ένα κατεστραμμένο κτίριο στο Naypyitaw της Μιανμάρ, σήμερα Σάββατο © AP Photo/Aung Shine Oo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χούντα της Μιανμάρ επέτρεψε σήμερα την είσοδο εκατοντάδων ξένων διασωστών μετά τον φονικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε 1.644 ανθρώπους.

Η φτωχή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, που μαστίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιο πόλεμο που έχει επηρεάσει βαθιά την οικονομία της, χτυπήθηκε χθες Παρασκευή από τη φονικότερη φυσική καταστροφή που την έχει πλήξει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα 7,7 Ρίχτερ της Παρασκευής κατέστρεψαν αεροδρόμια, γέφυρες και αυτοκινητόδρομους και στοίχισαν τη ζωή, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό από τη χούντα, σε 1.644 ανθρώπους. Στη Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, οι επιζώντες έσκαβαν με γυμνά χέρια την Παρασκευή προσπαθώντας απεγνωσμένα να σώσουν όσους ήταν ακόμα παγιδευμένοι, χωρίς βαριά μηχανήματα και με τις αρχές να απουσιάζουν. Σύμφωνα με τη χούντα 1.591 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στην περιοχή που ήταν το επίκεντρο του σεισμού.

Δείτε live εικόνα από τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διεθνής έκκληση για βοήθεια

Μια μέρα μετά την ασυνήθιστη έκκλησή του για διεθνή βοήθεια, ο αρχηγός της χούντας της Μιανμάρ, ανώτατος στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, μετέβη στη βαριά πληγείσα Μανταλάι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος προκάλεσε την κατάρρευση κτηρίων και πυρκαγιές σε ορισμένες περιοχές.

Μιανμάρ
Eικόνα από την Ομάδα Πληροφοριών The Myanmar Military True News, στην οποία φαίνεται ο στρατιωτικός ηγέτης της Μιανμάρ, ανώτερος στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ στο Naypyitaw

«Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κρατικής Διοίκησης έδωσε εντολή στις αρχές να επιταχύνουν τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης και να αντιμετωπίσουν κάθε επείγουσα ανάγκη», ανέφερε η χούντα σε ανακοίνωσή της μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης, αναφερόμενη στον Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Κλειστά αεροδρόμια

Σύμφωνα με το Reuters, μια αρχική εκτίμηση από την αντιπολίτευση της Μιανμάρ, την Εθνική Κυβέρνηση Ενότητας (NUG), ανέφερε ότι τουλάχιστον 2.900 κτίρια, 30 δρόμοι και επτά γέφυρες υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Λόγω εκτεταμένων ζημιών, τα διεθνή αεροδρόμια Ναϊπιντό και Μανταλάι παραμένουν προσωρινά κλειστά», ανέφερε η NUG, η οποία περιλαμβάνει μέλη της εκλεγμένης πολιτικής κυβέρνησης που ανατράπηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021, το οποίο πυροδότησε τον εμφύλιο πόλεμο. Ο πύργος ελέγχου στο αεροδρόμιο της Ναϊπιντό, της ειδικά σχεδιασμένης πρωτεύουσας της Μιανμάρ, κατέρρευσε, καθιστώντας το αεροδρόμιο μη λειτουργικό, σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση της κατάστασης που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.

Μιανμάρ
Δορυφορική φωτογραφία από το Planet Labs PBC δείχνει τον κατεστραμμένο πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο Διεθνές Αεροδρόμιο Naypyitaw © Planet Labs PBC μέσω AP

Προσπαθούν να βρουν επιζώντες χωρίς σωστό εξοπλισμό

Ο σεισμός, που χτύπησε το μεσημέρι της Παρασκευής, έπληξε μεγάλες εκτάσεις της Μιανμάρ, από τις κεντρικές πεδιάδες γύρω από την Μανταλάι μέχρι τους λόφους Σαν, τμήματα των οποίων δεν βρίσκονται πλήρως υπό τον έλεγχο της χούντας.

Οι ιστορίες των επιζώντων συγκλονίζουν. Ένας από αυτούς είναι ο 25χροος
Htet Min Oo τον οποίο διέσωσαν άλλοι κάτοικοι στη Μανταλάι. Στη συνέχεια ο νεραρός προσπάθησε μόνος του να απομακρύνει τα ερείπια ενός κατεστραμμένου κτηρίου για να διασώσει τη γιαγιά και τους δύο θείους του — αλλά τελικά τα παράτησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν ξέρω αν είναι ακόμα ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια», είπε στο Reuters, ξεσπώντας σε κλάματα. «Μετά από τόσο καιρό, δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα».

Μιανμάρ
Εθελοντές αναζητούν επιζώντες κοντά σε ένα κατεστραμμένο κτίριο Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2025, στο Naypyitaw της Μιανμάρ © AP Photo/Aung Shine Oo

Οι επιχειρήσεις διάσωσης στην πόλη δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο μέγεθος της καταστροφής, είπε ένας άλλος κάτοικος τηλεφωνικά, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Πολλοί άνθρωποι είναι παγιδευμένοι, αλλά δεν υπάρχει βοήθεια απλώς και μόνο επειδή δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό ή εξοπλισμός ή οχήματα», είπε.

Ένα άτομο που ζει στην ίδια περιοχή μίλησε στην Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC για τις συνέπειες του σεισμού. «Λυπάμαι πολύ που βλέπω αυτή την κατάσταση. Όλες οι παγόδες και οι ναοί, συμπεριλαμβανομένων των σκαλοπατιών, στο χωριό μου έχουν καταρρεύσει. Χάσαμε τα πάντα. Νιώθω τόσο λυπημένος που βλέπω μια τέτοια θλιβερή κατάσταση. Μέχρι τώρα, δεν έχω βιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο. Αυτή είναι η πρώτη φορά. Είμαι πολύ λυπημένος», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μιανμάρ
Κατεστραμμένες παγόδες μετά τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής στο Naypyitaw της Μιανμάρ © AP Photo/Aung Shine Oo

Νεκρά παιδιά σε νηπιαγωγείο

Ανάμεσα στα κτίρια που κατέρρευσαν στο Kyaukse, στην περιοχή Μανταλάι, ήταν το νηπιαγωγείο West Mye Mye Kyi. Σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία ανασύρθηκαν τα πτώματα 12 παιδιών προσχολικής ηλικίας και μιας δασκάλας σήμερα το πρωί. Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 50 παιδιά και έξι δάσκαλοι αγνοούνται μετά την κατάρρευση του κτιρίου.

«Ο κατά προσέγγιση αριθμός των ατόμων στο σχολείο είναι 50, αλλά έχουμε μόνο μια λίστα με τον αριθμό των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν. Έχουμε απομακρύνει μόνο 13 πτώματα», είπε ένα μέλος της ομάδας διάσωσης.

Η διεθνής κοινότητα σπεύδει στο πλευρό της πληγείσας Μιανμάρ

Το AFP κάνει απολογισμό της βοήθειας που έχει προσφέρει μέχρι στιγμής η διεθνής κοινότητα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κίνα έστειλε σήμερα μια ομάδα 82 διασωστών στη Μιανμάρ, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών. Μια άλλη ομάδα, από την επαρχία Γιουνάν, έφτασε επίσης σήμερα στη Γιανγκόν, το οικονομικό κέντρο της Μιανμάρ, ανέφερε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV. Η κινεζική κυβέρνηση θα παράσχει επίσης στη χώρα επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων γιουάν (12,7 εκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική υπηρεσία διεθνούς βοήθειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε χθες Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν τη Μιανμάρ μετά τον σεισμό. «Αυτή είναι μια πραγματική καταστροφή και θα βοηθήσουμε», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο.

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι έστειλε σήμερα ομάδα 51 ατόμων, μεταφέροντας 9 τόνους εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων συσκευών ανίχνευσης ζωής και δύο σκύλων διάσωσης.

Η Ινδία έστειλε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μιανμάρ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της. «Μια ομάδα έρευνας και διάσωσης και μια ιατρική ομάδα συνοδεύουν επίσης αυτήν την πτήση», είπε. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση καθώς εξελίσσεται», πρόσθεσε, υποσχόμενος περαιτέρω βοήθεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια 2 εκατομμυρίων δολαρίων «για να υποστηρίξει τις προσπάθειες αρωγής και διάσωσης». Η Σεούλ είπε ότι θα μπορούσε να στείλει πρόσθετη βοήθεια εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι έχει ενεργοποιήσει το σύστημα ανταπόκρισης έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι για να προετοιμάσει προμήθειες για τους τραυματίες. Ο ΠΟΥ συντονίζει την απάντησή του στον σεισμό από τα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη επειδή «τον θεωρούμε τεράστιο γεγονός», δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες Παρασκευή η εκπρόσωπος Μάργκαρετ Χάρις.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε σήμερα τα συλλυπητήρια της Τεχεράνης στους λαούς και τις κυβερνήσεις της Μιανμάρ και της Ταϊλάνδης και εξέφρασε την ετοιμότητά του να συμβάλει στην ανθρωπιστική προσπάθεια. «Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εσμαήλ Μπακαέι (…) ανακοίνωσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις αρωγής και διάσωσης», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας ανακοίνωσε επίσης την αποστολή μιας ομάδας βοήθειας στη Μιανμάρ, αποτελούμενη από έναν διοικητή και 49 διασώστες «για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής βοήθειας». Ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Χασάν δήλωσε ότι το μπλοκ ASEAN, του οποίου είναι μέλη η Μιανμάρ και η Ταϊλάνδη, «είναι έτοιμο να βοηθήσει» τις δύο χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Πραμπόβο Σουμπιάντο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τους ανθρώπους και των δύο χωρών σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», έγραψε ο Ινδονήσιος ηγέτης στο X το βράδυ της Παρασκευής. «Η Ινδονησία είναι έτοιμη να παράσχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης στις πληγείσες περιοχές», διαβεβαίωσε.

Ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια πολυώροφου κτιρίου στην Μπανγκόκ

Στην Μπανγκόκ, τα σωστικά συνεργεία ερευνούν τα ερείπια ενός πολυώροφου κτιρίου που κατέρρευσε.Πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Καθώς οι προσπάθειες συνεχίζονται, τα αγαπημένα πρόσωπα όσων αναζητούνται έχουν συγκεντρωθεί σε σημείο κοντά στο σημείο των ερευνών.

Στο μεταξύ, βίντεο από τη στιγμή του σεισμού κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Εκτός από την Μιανμάρ, ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός και στην Ταϊλάνδη, όπως προαναφέρθηκε, αλλά και στην Κίνα.

Ο κόσμος βγήκε τρομοκρατημένος στους δρόμους, αναζητώντας καταφύγιο σε ανοιχτούς χώρους. Χάος προκλήθηκε στους δρόμους της Μπανγκόκ, όπου όλα παρέλυσαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τουρίστες κινδύνεψαν ενώ απολάμβαναν το μπάνιο τους σε πισίνες στις ταράτσες πολυώροφων κτιρίων, καθώς η δόνηση προκαλούσε έντονους κυματισμούς με αποτέλεσμα τα νερά να πέφτουν κάτω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόμοια κατάσταση και στην Κίνα, όπου νερά πισίνας παρέσυραν κόσμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ