Ο Όσκαρ Πιστόριους αφέθηκε ελεύθερος, με αναστολή, από τη φυλακή στη Νότια Αφρική, 11 χρόνια αφότου δολοφόνησε εν ψυχρώ τη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ.
Την πυροβόλησε πολλές φορές μέσα από την πόρτα ενός μπάνιου το 2013, λέγοντας αργότερα ότι την πέρασε για διαρρήκτη.
Ο Πιστόριους, 37 ετών σήμερα, καταδικάστηκε τελικά για φόνο το 2015, αφού Eφετείο ανέτρεψε προηγούμενη ετυμηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Θα ζει υπό αυστηρούς όρους μέχρι να λήξει η ποινή του το 2029.
Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική νομοθεσία, όλοι οι παραβάτες δικαιούνται να εξεταστούν για αποφυλάκιση με αναστολή όταν έχουν εκτίσει το ήμισυ της συνολικής ποινής τους, η οποία για τον Πιστόριους ορίστηκε τελικά το 2017 σε 13 χρόνια και πέντε μήνες.
Η μητέρα της Ρίβα Στέενκαμπ, Τζουν, ανέφερε σε δήλωσή της: «Γνωρίζαμε πάντα ότι η αναστολή είναι μέρος του νομικού συστήματος της Νότιας Αφρικής και πάντα λέγαμε ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Η αποφυλάκιση του Όσκαρ Πιστόριους με αναστολή, υπό ορισμένους όρους, επιβεβαίωσε την πίστη του Μπάρι και τη δική μου στο νοτιοαφρικανικό σύστημα δικαιοσύνης», δήλωσε αναφερόμενη στον εκλιπόντα σύζυγό της.
«Οι όροι που επιβλήθηκαν από το συμβούλιο αναστολών, οι οποίοι περιλαμβάνουν μαθήματα διαχείρισης θυμού και προγράμματα για τη βία λόγω φύλου, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η βία λόγω φύλου λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».
«Υπήρξε δικαιοσύνη για τη Ρίβα;» αναρωτήθηκε. «Έχει εκτίσει ο Όσκαρ αρκετή ποινή; Ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη αν το αγαπημένο σου πρόσωπο δεν μπορεί να επιστρέψει, και κανένας χρόνος που θα εκτίσει δεν θα φέρει πίσω τη Ρίβα. Εμείς, που μένουμε πίσω, είμαστε αυτοί που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης».
Το έγκλημα του Πιστόριους που συγκλόνισε τον κόσμο
Ήταν στο αποκορύφωμα της φήμης του, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013, λίγους μήνες αφότου ο σπρίντερ κέρδισε το χρυσό στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, όταν ο Όσκαρ Πιστόριους πυροβόλησε 4 φορές με το εννιάρι πιστόλι του μέσα από μια κλειδωμένη πόρτα μπάνιου την 30χρονη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ, που βρισκόταν πίσω από αυτήν στο σπίτι τους στην Πρετόρια.
Τι θα κάνει μετά την αποφυλάκισή του
Όπως αναφέρει η Daily Mail, σκοπεύει να ζήσει στο προάστιο Waterkloof στο σπίτι του ενός θεοσεβούμενου θείου του, σε μια εξαιρετικά φυλασσόμενη περιοχή. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά και οι πινακίδες προειδοποιούν τους πιθανούς εισβολείς για άμεση απάντηση.
«Δεν θα μπορέσει ποτέ να πάει πουθενά για το υπόλοιπο της ζωής του χωρίς να κοιτάζει με αγωνία πίσω του», λένε. «Τέτοια είναι η αποστροφή για τις πράξεις του στην πατρίδα του», συμπληρώνουν.
Σύμφωνα με την Daily Mail, η αστυνομία στο Γιοχάνεσμπουργκ έχει λάβει πληροφορίες για συμμορίες της πόλης που ετοιμάζονται για εκδίκηση για τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ.
Έχει ορκισμένους εχθρούς, δύο από τους οποίους εμφανίστηκαν στη δίκη του Πιστόριους. Ο ένας δολοφονήθηκε από συμμορία στο Γιοχάνεσμπουργκ και ο δεύτερος είναι ο καταδικασμένος δολοφόνος Μίκι Σαλτς.
Την ίδια αγωνία ότι θα δολοφονηθεί είχε ο Πιστόριους και πριν μπει στη φυλακή, όταν ήταν έξω με εγγύηση αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου. Έμενε και τότε στο σπίτι του θείου του και δεν πλησίαζε τα παράθυρα υπό τον φόβο ότι θα τον σκοτώσουν.
Ενώ βρισκόταν στη φυλακή, τραυματίστηκε σε καβγά με συγκρατούμενό του για ένα κινητό το 2017, ενώ σε ένα άλλο περιστατικό χρειάστηκε να νοσηλευτεί με τραύματα στους καρπούς. Η οικογένειά του είχε αρνηθεί ότι είχε αυτοτραυματιστεί.
Λέγεται επίσης ότι έχει αφοσιωθεί στον Θεό, ενθαρρύνοντας τους δικούς του ανθρώπους να διαβάσουν τη Βίβλο και να αγαπούν τον Ιησού, ενώ υπάρχουν φήμες ότι μπορεί να γίνει ακόμη και ιεροκήρυκας.
Τα περιοριστικά μέτρα με τα οποία αποφυλακίζεται σημαίνουν ότι αναγκαστικά θα βρίσκεται στο σπίτι του για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ενώ δεν μπορεί να καταναλώσει αλκοόλ και άλλες απαγορευμένες ουσίες.
Θα υποβληθεί σε θεραπεία διαχείρισης θυμού και θα παρακολουθήσει προγράμματα σχετικά με την έμφυλη βία. Του απαγορεύονται αυστηρά οι έξοδοι στα νυχτερινά κέντρα όπου σύχναζε κάποτε.