Συνάντηση για το Ουκρανικό είχαν χθες Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίζει τις περίεργες συμπεριφορές του απέναντι στους ξένους ηγέτες, σε κάθε επίπεδο.
Η συνάντηση των Πούτιν και Μακρόν έγινε χθες στην παγωμένη Μόσχα, την ώρα που η κρίση στην Ουκρανία κλιμακώνεται και δεν διαφαίνεται διπλωματική διέξοδος.
Η συνάντηση σχολιάστηκε από τα ΜΜΕ παγκοσμίως και τα social media, τα οποία ασχολήθηκαν και με ένα ακόμη σημείο της συνάντησης των δύο. Το τεράστιο, μακρύ τραπέζι στο οποίο κάθισαν να συζητήσουν Μακρόν και Πούτιν, το οποίο είχε μήκος πραγματικά αρκετά μέτρα, περίπου τρία όπως το υπολογίζει η Daily Mail, με τους ηγέτες να κάθονται στις δύο κορυφές του. Δύσκολα, πραγματικά, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η οποιαδήποτε συζήτηση υπό αυτές τις συνθήκες...
Η φωτογραφία έγινε viral στο Διαδικτύο και συγκέντρωσε πλήθος αρνητικών σχολίων.
- «Η φωτογραφία του Πούτιν που συναντά τον Μακρόν σήμερα ήταν χαρακτηριστική. Ένα τραπέζι στο μέγεθος του καταστρώματος ενός αεροπλανοφόρου. Γιατί;».
- «Υπάρχει περισσότερος χώρος μεταξύ του Μακρόν και του Πούτιν από ό,τι μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων και των ουκρανικών συνόρων».
- «Ο Πούτιν και ο Μακρόν συναντώνται στο πιο παράλογο σκηνικό 🤣»
Φυσικά δεν έλειψε και η διακωμώδηση με κάθε τρόπο, του τραπεζιού:
H γαλλική εφημερίδα Liberation έκανε το τραπέζι της συζήτησης πρωτοσέλιδο με τίτλο «Μακρόν-Πούτιν, Διάλογος αλά ρωσικά».
Το σχόλιο Μακρόν για το τραπέζι-γίγας
Δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μετέβη σήμερα στην Ουκρανία, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζελένσκι, για την επιλογή τραπεζιού εκ μέρους του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά εκείνος δεν θέλησε να ρίξει λάδι στη φωτιά: «Πιστεύω ότι ίσως για λόγους υγειονομικού πρωτοκόλλου θέλησαν να το επιβάλλουν, αλλά δεν ενόχλησε καθόλου τη συζήτησή μας. Υπήρχαν μικρόφωνα και ακουστικά, οπότε ακουγόμασταν τέλεια», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ας σημειωθεί ότι την ίδια μεταχείριση επεφύλαξε ο Πούτιν και στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, την 1η Φεβρουαρίου 2022.
Το άκομψο αστείο του Πούτιν
Ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε το ταξίδι-αστραπή στο Κρεμλίνο για να προσπαθήσει να χαλαρώσει την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Οι ηγέτες μίλησαν για ώρες, αλλά δεν κατάφεραν να καταλήξουν κάπου.
Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος για συμβιβασμό και ότι θα εξετάσει τις προτάσεις που υπέβαλε ο Μακρόν στις συνομιλίες της Δευτέρας.
Αλλά ο Πούτιν εξακολουθεί να κατηγορεί τη Δύση για την αύξηση των εντάσεων σχετικά με την Ουκρανία.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατακεραυνώθηκε επίσης επειδή έκανε ένα σχόλιο που μεταφράζεται ως: «Είτε σου αρέσει είτε όχι, πρέπει να το ανεχτείς, ομορφιά μου», σε σχέση με το Πρωτόκολλο του Μινσκ, το οποίο επεδίωκε να προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.
Η αρθρογράφος της Daily Beast Τζούλια Ντέιβις έγραψε στο Twitter ότι το σχόλιο αυτό σχετίζεται, προέρχεται από τους «αηδιαστικούς στίχους» για μια «γυναίκα που βρίσκεται σε φέρετρο».
Ο Μακρόν φέρεται να μην αντέδρασε στο εκτός κλίματος αστείο.
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μακρόν-Πούτιν
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη χειρότερη κρίση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ευχαριστώντας επανειλημμένα τον κ. Μακρόν που ήρθε στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι ο Γάλλος ηγέτης παρουσίασε αρκετές ιδέες που αξίζει να μελετηθούν.
«Ορισμένες από τις ιδέες, τις προτάσεις του … είναι δυνατόν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω βήματα», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας: «Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε συμβιβασμούς που να ταιριάζουν σε όλους».
Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν τηλεφωνικά μετά τη συνάντηση του Μακρόν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη.
Ο κ. Μακρόν είπε ότι κατέθεσε προτάσεις για «συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας» και ότι ο κ. Πούτιν «με διαβεβαίωσε για την ετοιμότητά του να συμμετάσχει».
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δέσμευση και των δύο πλευρών να μην αναλάβουν νέα στρατιωτική δράση, την έναρξη ενός νέου στρατηγικού διαλόγου και προσπάθειες για την αναζωογόνηση της ουκρανικής ειρηνευτικής διαδικασίας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε και πάλι ότι η Ρωσία ενεργεί επιθετικά, παρά τους φόβους της Δύσης για πιθανή εισβολή στην Ουκρανία, αφού η Ρωσία συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της στα σύνορά της. «Δεν είμαστε εμείς που κινούμαστε προς τα σύνορα του ΝΑΤΟ», είπε, αναφερόμενος στις κινήσεις της συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη.