Οι Ρώσοι φαίνεται ότι χάνουν το ενδιαφέρον και τις ελπίδες τους για τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Ολοένα και λιγότεροι Ρώσοι -κάτω του 60%- είπαν στα τέλη Απριλίου σε σφυγμομέτρηση του Levada Center μεταξύ 1.616 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω, τόσο από αστικές όσο και από αγροτικές περιοχές, ότι παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη των επιχειρήσεων των ρωσικών δυνάμεων και των σχεδιασμών του Πούτιν, ποσοστό μικρότερο από εκείνο έναν μήνα νωρίτερα κάτι που αποτυπώνει «βαθμιαία μείωση» του ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το κέντρο καθώς εντείνονται από την άλλη οι ενδείξεις για αυξανόμενη δυσαρέσκεια της ρωσικής κοινής γνώμης.
Το 26% των ερωτηθέντων είπαν ότι παρακολουθούν «πολύ προσεκτικά» τις ειδήσεις από τα μέτωπα της Ουκρανάις και το 33% των Ρώσων «αρκετά προσεκτικά», αποτελέσματα που χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέροντα» ο Σάμιουελ Ραμάνι, συνεργάτης του Royal United Services Institute for Defence and Security Studies στη Βρετανία. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter «μολονότι τα ρωσικά ΜΜΕ απηύθυναν έκκληση για ολοκληρωτική κινητοποίηση στην υποστήριξη του πολέμου και προειδοποιούν συνεχώς για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η απάθεια έναντι του πολέμου μεγαλώνει στη Ρωσία».
Κι αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων Ρώσων, καθώς μόνον το 36% των πολιτών ηλικίας 18 – 24 ετών είπαν ότι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στα πεδία των μαχών σε αντίθεση με το 71% των μεγαλύτερων σε ηλικία Ρώσων.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι σχεδόν ένας στους δύο Ρώσους (48%) που ενδιαφέρονται για την επιτυχή έκβαση των επιχειρήσεων, θεωρούν ότι ο πόλεμος «τραβάει πολύ». «Συνολικά, τα στοιχεία από το Levada Center δείχνουν ότι η ρωσική προπαγάνδα και οι κυρώσεις δεν ένωσαν τους Ρώσους πίσω από την ηγεσία τους στον πόλεμο σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι όταν ξεκίνησε».
«Φιμωμένοι» οι Ρώσοι που διαφωνούν με τον πόλεμο
Ανεξάρτητα από το βαθμό προσήλωσης στις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, οι νόμοι που πέρασε ο Πούτιν δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στους Ρώσους να ασκήσουν κριτική για τις αποτυχίες. Λίγο μετά την έναρξη της εισβολής ψηφίστηκε νομοθεσία που απειλεί με έως και 15 χρόνια κάθειρξης όσους διασπείρουν «ψευδείς πληροφορίες» για τον πόλεμο. Κι αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, σημαίνει ότι οι Αρχές θα απαντήσουν «πολύ σκληρά» σε όσους «κάνουν δηλώσεις απαξιωτικές για τις ένοπλες δυνάμεις μας».
Άλλοι νόμοι έχουν καταστήσει πιο δύσκολο τον προσδιορισμό των πραγματικών αριθμών των νεκρών που μετρούν οι ρωσικές δυνάμεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς τους οποίους νόμους θα εκφραζόταν ενδεχομένως εντονότερα η δυσαρέσκεια των Ρώσων πολιτών.
Δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται Ρώσους αξιωματούχους, που ζήτησαν να μην αποκαλυφθεί για ευνόητους λόγους η ταυτότητά τους, έκανε λόγο για βαθιές ανησυχίες μεταξύ στελεχών του Κρεμλίνου για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πολέμου, που έχει ήδη καταστήσει παρία της διεθνούς σκηνής τη Ρωσία και αναμένεται να εντείνει κι άλλο την απομόνωσή της.