Θέμα συζήτησης στη Γαλλία η πιθανή αποστολή στρατού στην Ουκρανία -«Σε 1 μήνα μπορούμε να αναπτύξουμε δύναμη 20.000 ανδρών» - iefimerida.gr

Θέμα συζήτησης στη Γαλλία η πιθανή αποστολή στρατού στην Ουκρανία -«Σε 1 μήνα μπορούμε να αναπτύξουμε δύναμη 20.000 ανδρών»

Ο Μακρόν περνά ανάμεσα από Γάλλους στρατιώτες
Ο Μακρόν περνά ανάμεσα από Γάλλους στρατιώτες/ Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο επίκεντρο της συζήτησης στην Γαλλία βρίσκεται το θέμα της αποστολής χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν με τις οποίες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και τις αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, πυροδότησαν αντιδράσεις.

Το ζήτημα εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του διαλόγου στη Γαλλία, με τον αρχηγό του γαλλικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Πιέρ Σιλ να διαβεβαιώνει σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, ότι ο γαλλικός στρατός έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης στρατιωτικής δύναμης 20.000 ανδρών εντός ενός μηνός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στήριξη στην Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι ο Στρατηγός Σιλ,  στο περιθώριο της άσκησης Steadfast Defender, που διοργάνωσε το ΝΑΤΟ το Μάρτιο, είχε αναφέρει ότι η αποστολή του επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων είναι «να αποφύγει τον πόλεμο», προσθέτοντας ότι, πέραν της πυρηνικής αποτροπής, η χώρα του οφείλει να επικεντρώσει την προσοχή της στην δυνατότητα αποτροπής και με συμβατικά στρατιωτικά μέσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και με αφορμή την επίσκεψη του στρατηγού Μίκαελ Μπίντεν, αρχηγού των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε μία από τις τρεις πυρηνικές βάσεις της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, έπειτα από πρόσκληση του γάλλου ομολόγου του, του στρατηγού Τιερί Μπουκχάρντ, ο τελευταίος δήλωσε ότι «πολλοί ευρωπαϊκοί στρατοί "γεννήθηκαν" στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν ισχύει για τη Σουηδία και τη Γαλλία», οι οποίες έχουν «ισχυρή ταυτότητα».

«Σήμερα διακυβεύεται η ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου»

«Από το 2020, τόσο ο στρατός όσο και οι πολιτικοί λένε ότι ο κίνδυνος μιας μεγάλης εμπλοκής αυξάνεται και ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο υψηλής έντασης. Επομένως δεν είναι κάτι που ανακαλύψαμε, ακόμα κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία μας κάνει να το συνειδητοποιήσουμε γρήγορα και με πολύ σημαντικό τρόπο», ανέφερε ο Γάλλος στρατηγός, προσθέτοντας:  «Σήμερα διακυβεύεται η ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά σε δεύτερο βαθμό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά, διότι εμπλεκόμαστε στις συνέπειές του. Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι πρέπει να μπορούν να αναλάβουν κινδύνους για να εγγυηθούν την ασφάλεια στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη, ωστόσο σε κείμενο του εξειδικευμένου στα στρατιωτικά ζητήματα γαλλικού think tank Mars, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα La Tribune με τίτλο: «Ο γαλλικός στρατός είναι απλώς μια χάρτινη τίγρη χωρίς αποθέματα πυρομαχικών», υποστηρίζεται, ότι η Γαλλία δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο πόλεμο εναντίον μιας χώρας με σημαντικούς στρατιωτικούς πόρους και κατά συνέπεια, πρέπει να αυξήσει τα αποθέματα πυρομαχικών για να εγγυηθεί την ασφάλειά της.

AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ