«Η μπάλα είναι στην πλευρά των Βρετανών» σε ό,τι αφορά την κρίση για τις αλιευτικές άδειες μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής (31/10) από τη Ρώμη ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι θα ληφθούν μέτρα από την Τρίτη (2/11), εφόσον το Λονδίνο δεν δεχτεί την «αποκλιμάκωση» που προτείνει το Παρίσι. «Αν οι Βρετανοί δεν κάνουν καμία κίνηση, τα μέτρα (που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα) θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου», προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι «ελπίζει πως αύριο θα υπάρξει μια θετική ανταπόκριση».
«Δεν θέλω την κλιμάκωση. Πρέπει να σοβαρευτούμε. Δεν θέλω να χρειαστεί να χρησιμοποιήσω αντίποινα, επειδή αυτό δεν θα βοηθούσε τους αλιείς μας» είπε ο Μακρόν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Δώσαμε στην ομάδα του πρωθυπουργού (Μπόρις Τζόνσον) ένα έγγραφο», που εξηγεί πώς θα εργαστούν οι δύο πλευρές για την επίλυση του προβλήματος. «Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Μεγάλης Βρετανίας», κατέληξε.
Νωρίτερα, η βρετανική πλευρά απέρριψε τους γαλλικούς ισχυρισμούς ότι οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν σε μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις τους, με αφορμή τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετά-Brexit εποχή.
Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον πρόσθεσε ότι θα πρέπει το Παρίσι να κάνει την πρώτη κίνηση. Νωρίτερα, ένας Γάλλος αξιωματούχος είχε αναφέρει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης συμφώνησαν σε αποκλιμάκωση.
«Είναι ζήτημα των Γάλλων να αποφασίσουν αν θέλουν να απομακρυνθούν από τις απειλές που διατύπωσαν τις τελευταίες ημέρες για παραβίαση της συμφωνίας για το Brexit. Αυτό είναι δικό τους ζήτημα. Φυσικά και θα το χαιρετίζαμε, αν επιθυμούσαν να αποκλιμακώσουν τις απειλές που έχουν διατυπώσει», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη γαλλική κυβέρνηση και με τους αλιείς που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο για να γίνει», επισήμανε ακόμη ο εκπρόσωπος του Τζόνσον, αναφερόμενος στις απαιτούμενες άδειες για τα γαλλικά αλιευτικά σκάφη, ώστε να μπορούν να δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων.