«Κλαίνε» οι εστιάτορες στο Παρίσι μετά το lockdown: «Το να απαγορεύεις την κυκλοφορία στις 21:00 είναι σαν να κλείνεις τα εστιατόρια» - iefimerida.gr

«Κλαίνε» οι εστιάτορες στο Παρίσι μετά το lockdown: «Το να απαγορεύεις την κυκλοφορία στις 21:00 είναι σαν να κλείνεις τα εστιατόρια»

Εστιατόριο στο Παρίσι
Εστιατόριο στο Παρίσι / Φωτογραφία: Instagram @thestylesenders
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Au Vieux Paris D'Arcole είναι ένα παριζιάνικο εστιατόριο, το οποίο βρίσκεται λίγα βήματα μακριά από τη Νοτρ Νταμ.

Αποτελεί ένα μεσαιωνικό κόσμημα, του οποίου οι πέτρινοι τοίχοι, οι πολυέλαιοι και φυσικά η εκλεκτή κουζίνα έχουν εντυπωσιάσει όσους έχουν καθίσει στα τραπέζια του εδώ και δεκαετίες. Χτίστηκε το 1512 και έχει «ζήσει» τη Γαλλική Επανάσταση, δύο Παγκόσμιους Πολέμους, τη ναζιστική κατοχή και πολλά άλλα σημαντικά γεγονότα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά, λοιπόν, από σχεδόν 500 χρόνια, το εστιατόριο παλεύει να επιβιώσει από μια νεότερη καταστροφή: την πανδημία του κορωνοϊού. Μετά από lockdown, περίπου 2,5 μηνών, σε εθνικό επίπεδο, και απαγόρευση ταξιδιών από τον Μάρτιο για τους Αμερικανούς τουρίστες -σημαντική πηγή εσόδων για το Παρίσι- το εστιατόριο απέλυσε 6 από τους 8 υπαλλήλους του.

Απαισιοδοξία από τους εστιάτορες του Παρισιού με το lockdown

Το βράδυ της Τετάρτης, όμως, ήρθε το τελειωτικό χτύπημα: Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και άλλες 8 μεγάλες γαλλικές πόλεις από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 6:00 το πρωί. «Δεν θα πηγαίνουμε πια στο εστιατόριο μετά τις 9:00 το βράδυ, δεν θα πηγαίνουμε στο σπίτι φίλων να γιορτάσουμε, γιατί ξέρουμε ότι εκεί μολυνόμαστε περισσότερο», είπε ο Μακρόν.

«Το να απαγορεύεις την κυκλοφορία στις 21:00 είναι σαν να κλείνεις τα εστιατόρια», είπε ο Georges De La Rochebrochard, ιδιοκτήτης του Au Vieux Paris D’Arcole, στο «Fortune». «Οι Γάλλοι αρχίζουν να τρώνε δείπνο στις 20:30. Μόνον οι Αμερικανοί τρώνε στις 19:00 και δεν είναι εδώ», προσθέτει. Όπως εξηγεί, τα έσοδά του μέχρι στιγμής μειώθηκαν περισσότερο από 80% φέτος, από περίπου 1,18 εκατομμύρια δολάρια το 2019, σε περίπου 234.000, αλλά εκτιμά ότι θα μπορούσε να μειωθούν κι άλλο και να αγγίξουν τα 134.000 δολάρια, περίπου, μέχρι το τέλος του έτους. Με αυτό το ποσό το εστιατόριό του ενδέχεται να μην είναι σε θέση να επιβιώσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Θα ανακάμψει στο τέλος; ρωτά η Vivienne Walt του «Fortune».

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», απαντά.

Ο De La Rochebrochard αναφέρει ότι δεν γνωρίζει εάν θα μπορέσει να κρατήσει τον παλιό του θησαυρό, το εστιατόριο της οικογένειάς του, το οποίο βρίσκεται στα χέρια της περίπου 200 χρόνια. «Αν κάποιος έρθει τώρα να θέλει να αγοράσει, θα πωλούσα αμέσως», τονίζει. «Πολλά εστιατόρια είναι προς πώληση, αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κυβέρνηση δεν λέει ότι κλείνουν εστιατόρια, αλλά αυτό είναι το ίδιο πράγμα», λέει η Christine Fabre, συνιδιοκτήτρια πέντε εστιατορίων και ενός μπαρ, τα περισσότερα γύρω από την πολυσύχναστη συνοικία Montparnasse. Ισχυρίζεται ότι τα μισά από τα εστιατόρια της θα κλείσουν πιθανότατα όλη την ημέρα, ενώ τα άλλα θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν στην απαγόρευση των τεσσάρων εβδομάδων. Δεν θα είναι εύκολο, βέβαια. «Η κίνησή μας είναι μεταξύ 9:00 και 11:00 μ.μ.», λέει.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, τα περιστατικά κορωνοϊού στη Γαλλία άρχισαν να αυξάνονται και έφτασαν πάνω 20.000 την ημέρα. Στην περιοχή του Παρισιού, περίπου το 46% όλων των κρεβατιών ΜΕΘ είναι τώρα γεμάτα με ασθενείς με COVID-19, σύμφωνα με αξιωματούχους δημόσιας υγείας της πόλης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ