Την αντίδραση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την απαγόρευση των αμβλώσεων, μια εξέλιξη που δυσαρέστησε στις Βρυξέλλες.
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση απαγόρευσης των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, μια απόφαση που ανατρέπει την απόφαση-σταθμό του 1973 στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και την νομιμοποίησε στη χώρα. Με τη νέα απόφαση χιλιάδες γυναίκες στις ΗΠΑ, εκτίθονται σε σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία τους.
Η Μετσόλα ήταν κατά των αμβλώσεων- Τι άλλαξε
Η Ρομπέρτα Μετσόλα, με ανάρτησή της εξέφρασε την βαθειά ανησυχία της για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Όπως σημείωσε η ίδια: «H οπισθοδρόμηση στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ, και σε άλλα μέρη της υφηλίου, αποτελεί ανησυχητική τάση. Το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στις γυναίκες, για ισότητα και ελευθερία».
Η Μετσόλα έχει ταχθεί παλιότερα κατά των αμβλώσεων, ισχυριζόμενη ότι αποτελεί και εθνική θέση της χώρας της. Η συγκεριμένη θέση της είχε προκαλέσει προβληματισμό στις Βρυξέλλες, ακόμα και στην πολιτικής της ομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Παράλληλα, ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου η Μετσόλα, κέρδιζε την ευρύτερη εκτίμηση το Σώματος και είχε δεσμευτεί ότι από τη στιγμή που θα βρίσκονταν στο κορυφαίο αξίωμα θα ακολουθούσε την πολιτική οδό που θα επέλεγε η πλειοψηφία στον θεσμό.
Έτσι, η Μαλτέζα πολιτικός κλήθηκε αμέσως μετά την εκλογή της στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, τον Ιανουάριο του 2022, να απαντήσει σε ερώτησεις δημοσιογράφων σχετικά με τη θέση που θα πάρει, ως πρόεδρος, για τις αμβλώσεις. Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τότε ξεκαθάρισε ότι θέση της από δω και στο εξής θα είναι η θέση που θα έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τον ίδιο τρόπο που εξέφραζε τις θέσεις της χώρας της όσο ήταν απλό μέλος του Ευρωκοινοβουλίου. Η τελευταία τοποθέτησή της κατά της απόφασης των ΗΠΑ, παρά το «βεβαρημένο» ιστορικό της, φωτογραφίζει την έμπρακτη δέσμευσή της να υιοθετεί τη γραμμή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακόμα κι αν αυτή έρχεται σε σύγκρουση με παλιότερες πλέον, θέσεις της.
«Σοκ» στο Ευρωκοινοβούλιο για την απόφαση στις ΗΠΑ
Στις Βρυξέλλες σοκαρισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ευρωβουλευτές παρακολούθησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ.
Το Ευρωκοινοβούλιο είχε ήδη τοποθετηθεί πρωτού καταλήξει το Δικαστήριο, εκφράζοντας τη βαθειά του ανησυχία στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης, τόσο για τις γυναίκες στις ΗΠΑ αλλά και λόγω του διεθνούς αντικτύπου της δραματικής απόφασης.
Η επικεφαλής ευρωβουλευτής της επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Αρένα, τοποθετήθηκε και η ίδια σημειώνοντας τα εξής:
«Σοκ από είδηση ανατροπής #RoeVsWade από το Ανώτατο Δικαστήριο.Καταργείται ετσι το νόμιμο δικαίωμα στην άμβλωση για τις γυναίκες στις ΗΠΑ. Ας θυμηθούμε ότι το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Για κάθε γυναίκα. Παντού.»
«Είναι μορφή βίας κατά των γυναικών»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κι άλλη έκθεση στον απόηχο της απόφασης του αμερικανικού δικαστηρίου, την περασμένη Πέμπτη. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Το δικαίωμα στην υγεία, ιδίως τα δικαιώματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας («SRHR»), αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποδυναμωθούν ή να αφαιρεθούν».
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε ότι οι παραβιάσεις της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων των γυναικών αποτελούν μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και παρεμποδίζουν την πρόοδο προς την ισότητα των φύλων. Καλεί, ως εκ τούτου, τις χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν την παροχή στις γυναίκες υψηλής ποιότητας περιεκτικές και προσβάσιμες υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, και να άρουν όλα τα εμπόδια για τη χρήση αυτών των υπηρεσιών».
Η έκθεση εγκρίθηκε με 378 ψήφους υπέρ, 255 κατά και 42 αποχές, ένα αποτέλεσμα που υποδηλώνει ότι υπάρχει σημαντική μερίδα ευρωβουλευτών που στέκεται διαστακτικά απέναντι στο φλέγον- για την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, ζήτημα.
Πόλωση στις ΗΠΑ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, βέβαια, έσπευσε να καθησυχάσει τα πνεύματα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα δικαίωματα των γυναικών στην αναπαραγωγική υγεία, σε διεθνές επίπεδο. Η δέσμευση βέβαια μάλλον κρίνεται αίολη καθώς τίθεται το εύλογο ερώτημα με ποιο τρόπο οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονται τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών στον κόσμο όταν στην ίδια την αμερικανική επικράτεια, αυτά δεν θα προστατεύονται; Η κυβέρνηση Μπάιντεν πάντως στέκεται αντίθετη στην απόφαση και άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει να αποτρέψει τις πολιτείες στην εφαρμογή της απόφασης.
Με βάση τις πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη: «έως και το 20% όλων των θανάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε πολλές χώρες οφείλονται σε μη ασφαλείς αμβλώσεις».