Μάχη με το χρόνο στα συντρίμμια συνεχίζουν να δίνουν οι διασώστες στη Μιανμάρ αναζητώντας επιζώντες μετά τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.644 ανθρώπους και έχει τραυματίσει χιλιάδες άλλους.
Ομάδες με ελάχιστο προστατευτικό εξοπλισμό, χρησιμοποιώντας πολλές φορές μόνο τα γυμνά τους χέρια, προσπαθούν να απεγκλωβίσουν επιζώντες από τα ερείπια αναρίθμητων κτιρίων που κατέρρευσαν από τον ισχυρό που σημειώθηκε την Παρασκευή (28/3).

Όπως μεταδίδει ο Guardian, μέσα στη νύχτα υπήρξε μια σύντομη στιγμή χαράς για τους εξαντλημένους διασώστες, όταν μια 30χρονη γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή, ύστερα από περισσότερες από 30 ώρες παγιδευμένη κάτω από πολυκατοικία στην πόλη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ και μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές.
Έρευνες για επιζώντες και στην Ταϊλάνδη
Στη γειτονική Ταϊλάνδη, ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, Τσανττσάρτ Σιτιπούντ, δήλωσε ότι η αναζήτηση για τους εργάτες στο εργοτάξιο ενός κατεστραμμένου 30ώροφου κτιρίου στην πρωτεύουσα θα συνεχιστεί.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους διασώσουμε», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου, προσθέτοντας ότι βαριά μηχανήματα, όπως γερανοί και εκσκαφείς, χρησιμοποιούνται για την εκκαθάριση της πρόσβασης στο σημείο. Το κτίριο κατέρρευσε ενώ ήταν υπό κατασκευή, κοντά στη λαϊκή αγορά Σατουτσάκ.
Drones και σκυλιά ανίχνευσης έχουν επιστρατευθεί για τον εντοπισμό σημείων ζωής. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Μπανγκόκ, ενώ δεκάδες άλλοι αγνοούνται.
Η κυβερνώσα χούντα της Μιανμάρ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 1.644, ενώ 3.408 άτομα έχουν τραυματιστεί. Πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται.
Ο αρχηγός της χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, απηύθυνε μια σπάνια έκκληση για διεθνή βοήθεια την Παρασκευή (28/3) και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι περιοχές της χώρας. Η ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να φτάνει στη Μιανμάρ το Σάββατο, με τη Ρωσία και την Κίνα -δύο από τους ελάχιστους συμμάχους της απομονωμένης χούντας- να στέλνουν ομάδες διάσωσης και προμήθειες. Η Ινδία έστειλε ομάδα έρευνας και διάσωσης καθώς και ιατρική μονάδα, ενώ η Μαλαισία δήλωσε ότι θα στείλει 50 άτομα σήμερα, Κυριακή.
Τεράστιες οι καταστροφές από τον σεισμό
Ο διευθυντής της χώρας για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), Μάικλ Ντάνφορντ, δήλωσε ότι ο συντονισμός της αντίδρασης στην καταστροφή θα είναι «πολύ δύσκολος». Πρόσθεσε ότι μπορεί να χρειαστούν «ημέρες ή και εβδομάδες» για να γίνει αντιληπτό το πλήρες μέγεθος της ζημιάς στη Μιανμάρ. Αξιολόγηση από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA) ανέφερε ότι νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί «εκτεταμένες ζημιές ή καταστροφή» και ότι υπάρχει «σοβαρή έλλειψη ιατρικών προμηθειών».

Σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται το UNOCHA, έχουν επίσης υποστεί σοβαρές ζημιές ή καταστροφή μεγάλες γέφυρες, δρόμοι, πανεπιστήμια, ξενοδοχεία, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, καθώς και δημόσια κτίρια.
Ο επιφανειακός σεισμός των 7,7 Ρίχτερ, που ακολουθήθηκε λίγα λεπτά αργότερα από μετασεισμό 6,7 Ρίχτερ, έγινε αισθητός σε ολόκληρη την περιοχή και είναι ο ισχυρότερος που έχει πλήξει τη Μιανμάρ εδώ και δεκαετίες.
Ο αρχηγός της χούντας προσκάλεσε «οποιαδήποτε χώρα, οποιονδήποτε οργανισμό» να βοηθήσει στις προσπάθειες ανακούφισης και δήλωσε ότι «άνοιξε όλους τους δρόμους για ξένη βοήθεια». Ωστόσο, στο παρελθόν η χούντα -που κατέλαβε την εξουσία το 2021- έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για το ότι εμπόδιζε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που ελέγχονται από αντιπάλους της. Το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι είναι «κρίσιμης σημασίας η άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση για τους εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η βοήθεια που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής
Η καταστροφή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις μειώνουν τη δραστηριότητά τους, μετά τις περικοπές του Τραμπ προς την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), έναν από τους βασικούς χορηγούς. Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή (28/3) ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.
Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει πακέτο βοήθειας ύψους έως και 10 εκατομμυρίων λιρών για τη στήριξη του πληθυσμού της Μιανμάρ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι παρέχει αρχική επείγουσα βοήθεια ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και αξιολογεί τις ανάγκες στο πεδίο προκειμένου να κινητοποιήσει επιπλέον υποστήριξη. Η Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Χατζά Λαμπίμπ, δήλωσε ότι η ΕΕ «στέκεται αλληλέγγυα στον λαό της Μιανμάρ και της ευρύτερης περιοχής».
Τέλος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει διαθέσει 5 εκατομμύρια δολάρια για την έναρξη των προσπαθειών ανακούφισης, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι προετοιμάζεται για την άμεση παροχή υποστήριξης.