Δυσκολότερη γίνεται όσο περνάει ο καιρός η υπόθεση του Brexit, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να επιμένει ότι το διαζύγιο με την ΕΕ θα έχει ολοκληρωθεί οριστικά σε 10 ημέρες, δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, η νέα ήττα του Τζόνσον στο κοινοβούλιο περιπλέκει ακόμα πιο πολύ την υπόθεση, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές προτείνουν τη λύση της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, αφού θεωρούν ότι ένα άτακτο Brexit, δηλαδή ένα «διαζύγιο» χωρίς συμφωνία θα ήταν το χειρότερο σενάριο για τη χώρα.
Μετά τη νέα ψηφοφορία για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων, αποφασίστηκε η μεταφορά της ημερομηνίες εξόδου από τις 31 Οκτωβρίου, στις 31 Ιανουαρίου. Ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε το αίτημα -όπως άλλωστε ήταν υποχρεωμένος να κάνει- στην άλλη πλευρά, ωστόσο ο ίδιος δεν θέλησε να βάλει την υπογραφή του.
«Brexit στις 31 Οκτωβρίου»
«Θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου. Εχουμε όλα τα μέσα και την ικανότητα να το κάνουμε». Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Γκόουβ, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Τζόνσον και αρμόδιος για τις προετοιμασίες σε περίπτωση ενός «διαζυγίου» Βρετανίας-ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Μάλιστα στις ίδιες δηλώσεις του ο Γκόουβ τόνισε ότι το προαναφερθέν μήνυμα εστάλη προς την Ενωση καθώς το κοινοβούλιο το ψήφισε. «Ομως το κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει τις ιδέες και της κυβέρνησης», συνέχισε.
«Ο Τζόνσον έστειλε τρεις επιστολές στον Τουσκ για το Brexit»
Την ίδια ώρα, κυβερνητική πηγή ανέφερε πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον έστειλε συνολικά τρεις επιστολές στον Ντόναλντ Τουσκ. Ενα ανυπόγραφο αντίγραφο του αιτήματος για αναβολή -το οποίο ήταν υποχρεωμένος, βάσει του νόμου Μπεν, να στείλει- ένα διευκρινιστικό έγγραφο του μόνιμου αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και μια επιστολή στην οποία εξηγεί γιατί η Ντάουνγκ Στριτ δεν θέλει μια παράταση του Brexit.
Η κυβέρνηση επιθυμεί σήμερα μετά την ήττα του περασμένου Σαββάτου να προχωρήσει σε νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία σχετικά με το Brexit, ωστόσο άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής εάν ο Τζον Μπέρκοου, ο πρόεδρος της Βουλής δώσει τελικά το «πράσινο φως». Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος αφού πιστεύει πως αυτή τη φορά θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις ψήφους που χρειάζεται.