Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο, η Τουρκία επιμένει στην προκλητική της τάση, αφού αργά χθες το βράδυ πήγε στη Βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη προκειμένου να ψηφιστεί.
Την ανακοίνωση πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την ανατολική Μεσόγειο πήγε στο τουρκικό κοινοβούλιο έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.
Νομικά άκυρη η συμφωνία, επιμένει η Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης βρίσκεται ήδη στο υπουργείο Εξωτερικών και μεταφράζεται από τα τουρκικά προκειμένου να εξεταστεί ενδελεχώς, ωστόσο η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μια συμφωνία νομικά άκυρη, που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.
Η Βουλή της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία
Δύο ημέρες νωρίτερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που ελέγχεται από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), είπε «όχι» στη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σαλέχ, έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία χαρακτηρίζει «απειλή για το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια» την επίμαχη συμφωνία που συνήψε η κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης της χώρας με την Τουρκία -που ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι ισχύει- ενώ ανάλογη επιστολή έστειλε και στον Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Χέιτ, όπως μετέδωσε το Al Arabiya.
Να παρέμβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το LNA κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει για να βάλει φραγμό στις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ είναι «κλινικά νεκρή» για να υπογράφει «παράνομες» συμφωνίες, που συνιστούν σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και «δεν σέβονται τα έννομα δικαιώματα άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».