Σε μία πραγματικά ιστορική στιγμή, η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα του δυτικού κόσμου που έδωσε έγκριση σε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Το εμβόλιο των Pfizer/BionTech πήρε σήμερα κατεπείγουσα έγκριση από τις αρμόδιες βρετανικές αρχές και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Εντός της ημέρας ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για το σχέδιο του εμβολιασμού.
Σε ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση σημείωσε ότι η σημερινή έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer δόθηκε «μετά από μήνες αυστηρών κλινικών δοκιμών και διεξοδική ανάλυση των δεδομένων από ειδικούς του MHRA, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο πληροί τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Η επιτροπή θα δημοσιεύσει επίσης τις τελευταίες συμβουλές της για τις ομάδες προτεραιότητας για τη λήψη του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των ενοίκων σε κέντρα φροντίδας, του προσωπικού υγείας και περίθαλψης, των ηλικιωμένων και των κλινικά ευάλωτων».
Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες, ανέφερε η Pfizer/BioNTech. Το Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε 40.000.000 δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει 95% αποτελεσματικότητα στις τελικές δοκιμές του.
Να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός τόσο μεγάλων πληθυσμών είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία για όλα τα κράτη. Η Βρετανία έχει σχεδιάσει τη στρατηγική του εμβολιασμού και μένει να αποδειχθεί στην πράξη από την επόμενη εβδομάδα το πώς θα εξελιχθεί.
Άλμπερτ Μπουρλά: Μία ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά του κορωνοϊού
Ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, δήλωσε:
«Η σημερινή άδεια έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδοτεί μία ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά του Covid-19. Αυτή η εξουσιοδότηση είναι ένας στόχος στον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η επιστήμη θα κερδίσει, και επικροτούμε το MHRA για την ικανότητά του να διεξαγάγει προσεκτική αξιολόγηση και να λάβει έγκαιρα μέτρα για να βοηθήσει στην προστασία των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Καθώς αναμένουμε περαιτέρω εγκρίσεις, επικεντρωνόμαστε στο να προχωρήσουμε για την ασφαλή παροχή ενός εμβολίου υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο. Με χιλιάδες ανθρώπους να μολύνονται κάθε μέρα, έχει σημασία στη συλλογική κούρσα για να τερματιστεί αυτή η καταστροφική πανδημία».
Σε ετοιμότητα η Ευρώπη
Την ίδια στιγμή, οι χώρες της ΕΕ περιμένουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία αναμένεται στις 29 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ανακοινώσουν με τη σειρά τους τις ημερομηνίες έναρξης των εμβολιασμών.
Ηδη το Βέλγιο, μέσω του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρο, ανακοίνωσε πως η χώρα είναι σε ετοιμότητα και στις 5 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ενώ, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, από την περασμένη Δευτέρα έχουν ήδη παραληφθεί 7 ειδικά ψυγεία και αναμένονται ακόμη 7, προκειμένου να γίνει η συντήρηση των εμβολίων που απαιτούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, όπως αυτό της Pfizer (-70 βαθμούς) και της Moderna (-20 βαθμούς Κελσίου).
Αιχμές από την ΕΕ για την κατεπείγουσα άδεια που έδωσε σε εμβόλιο η Μεγάλη Βρετανία
Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα δήλωσε σήμερα ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες της για την έγκριση εμβολίων κατά της Covid-19 είναι ασφαλέστερες.
Ερωτηθείς σχετικά με την έγκριση που δόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εμβόλιο της Pfizer, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανέφερε: «Ο EMA θεωρεί πως η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας».
Ο EMA πρόσθεσε πως η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ' ό,τι η κατεπείγουσα διαδικασία που επελέγη από τη Βρετανία.
Αιχμές και από τη Γερμανία για την κατεπείγουσα έγκριση
Η Γερμανία επέλεξε μια μακρύτερη διαδικασία για την έγκριση των εμβολίων κορωνοϊού, από τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης που επέλεξε η Βρετανία για το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech, επειδή ήθελε να αυξήσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.
«Έχουμε κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν εκδώσει μια τέτοια άδεια έκτακτης ανάγκης, εάν το θέλαμε. Αλλά αποφασίσαμε εναντίον αυτού και αυτό που επιλέξαμε ήταν μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για να προχωρήσουμε μαζί», δήλωσε ο Γενς Σπαν, όταν ρωτήθηκε για τη βρετανική διαδικασία έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο της Pfizer. «Είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε αυτό για να προωθήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτή την εξουσιοδότηση», πρόσθεσε.