Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τις οργανώσεις υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την επίσκεψή τους στη Γενεύη.
Μια διακομματική αντιπροσωπεία πέντε ευρωβουλευτών από την υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και σε διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη.
Η αντιπροσωπεία αξιολόγησε την εφαρμογή των προτεραιοτήτων της ΕΕ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHRC) και συζήτησε το κύριο αποτέλεσμα της 49ης συνόδου, σε μία συνάντηση που κυριαρχούσε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο ρόλος της ΕΕ παραμένει καθοριστικός
Σε όλες τις συνεδριάσεις τους, οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν πόσο ζωτικής σημασίας είναι η UNHRC για το σύστημα πολυμερών φόρουμ. Αναγνώρισαν τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της με τους ομοϊδεάτες εταίρους για την προάσπιση της οικουμενικότητας και του αδιαίρετου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιες προκλήσεις.
Τόνισαν την ευθύνη της ΕΕ να συνεχίσει να υποστηρίζει τις ειδικές διαδικασίες του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή και του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών οργάνων διερεύνησης.
Σημειώθηκε η σημασία που έχει η ΕΕ να συνεχίσει να χτίζει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση αναδυόμενων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων (κλίμα, φύλο, εκπαίδευση και στέγαση), τα οποία επιδείνωσε η πανδημία.
Μεγάλη ατζέντα
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η αντιπροσωπεία συζήτησε για διάφορες κρίσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες (Ουκρανία, Λευκορωσία, Συρία, Αφγανιστάν, Κίνα, Λιβύη, Βενεζουέλα) και θεματικά θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος για τα μέλη της Υποεπιτροπής (εταιρική ευθύνη, καταπολέμηση της ατιμωρησίας, ψηφιακά δικαιώματα, καταναγκαστική και παιδική εργασία, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, πολιτιστικά δικαιώματα, αθλητισμός και ανθρώπινα δικαιώματα, ασφάλεια των δημοσιογράφων και ελευθερία έκφρασης και γνώμης, εσωτερικά εκτοπισμένοι, μετανάστες και πρόσφυγες).
Η ΕΕ είνα διεθνής φάρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Αρκετοί εντολοδόχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν υψηλές προσδοκίες από τη νομοθεσία της ΕΕ που έχει αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως (Νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, σχέδιο οδηγίας για τη δέουσα επιμέλεια για την εταιρική βιωσιμότητα) και ενθάρρυναν την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στα υψηλότερα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Συρία διδάσκει για Ουκρανία
Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές ασχολήθηκαν με την παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα επίθεσηξ. Εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για το έργο του Διεθνούς, Αμερόληπτου και Ανεξάρτητου Μηχανισμού για τη Συρία και συμφώνησαν ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα πρέπει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης στην περίπτωση της Ουκρανίας.
Να στηριχθούν οι αρμόδιες ΜΚΟ
Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη για το σημαντικό έργο που επιτελούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Η διασφάλιση της εξασφάλισης της πρόσβασης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς φόβο από μέτρα αντιποίνων πρέπει να παραμείνει βασική προτεραιότητα για την ΕΕ. Αυτό ξεκαθάρισε η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.