Οι σκιώδεις αντιπολεμικές ομάδες που μάχονται το καθεστώς Πούτιν- Ποιες είναι και πώς δρουν - iefimerida.gr

Οι σκιώδεις αντιπολεμικές ομάδες που μάχονται το καθεστώς Πούτιν- Ποιες είναι και πώς δρουν

 Αντιπολεμικές ομάδες μάχονται το καθεστώς Πούτιν
Αντιπολεμικές ομάδες μάχονται το καθεστώς Πούτιν/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είναι λίγες οι ομάδες που δίνουν τη μάχη στο εσωτερικό της Ρωσίας ενάντια στο καθεστώς του Βλάντιμιρ Πούτιν και τον αιματηρό του πόλεμο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποκτήσει τη φήμη ενός αδίστακτου ισχυρού άνδρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του στη Ρωσία. Ο πολεμοκάπηλος επικεφαλής του Κρεμλίνου όχι μόνο διέταξε ρωσικά τανκς να περάσουν τα σύνορα με την Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αλλά επιχείρησε να πατάξει και κάθε υποψία διαφωνίας στο εσωτερικό της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολιτικοί αντίπαλοι φυλακίζονται, πεθαίνουν υπό μυστηριώδεις συνθήκες ή ακόμη και δολοφονούνται, οι διαδηλωτές στους δρόμους ξυλοκοπούνται και απομακρύνονται από τις δυνάμεις καταστολής, ενώ κάθε ομάδα που εκδηλώνει αντι-κρεμλινικά ή αντιπολεμικά αισθήματα χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση ή «ξένος πράκτορας».

Ωστόσο, δεν λείπουν οι φωνές που εναντιώονται στον Πούτιν.

Ορισμένες ομάδες χρησιμοποιούν τακτικές τύπου αντάρτικου για να εξαπολύσουν επιθέσεις σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή επιχειρούν να δολοφονήσουν προσωπικότητες από το περιβάλλον του Πούτιν.

Άλλες εκμεταλλεύονται τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των μυστικών ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων για να προσφέρουν μια άλλη φωνή στην ομοιογένεια των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας.

Και πολλοί Ρώσοι που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους αντιστέκονται τώρα στον Πούτιν από το εξωτερικό, είτε με το να πολεμούν εθελοντικά στο πλευρό των Ουκρανών εναντίον των συμπατριωτών τους, είτε με το να δημιουργούν οργανώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων για την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου και την ενημέρωση του ρωσικού κοινού για τη διαφθορά του Πούτιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Daily Mail παραθέτει μερικές από τις πιο ισχυρές ομάδες που πολεμούν τον Πούτιν.

Εθνικός Δημοκρατικός Στρατός (NRA)

Μεταξύ των πιο βίαιων -και μυστηριωδών- αντικαθεστωτικών κινημάτων στη Ρωσία είναι ο Εθνικός Δημοκρατικός Στρατός.

Ελάχιστα είναι γνωστά για το μέγεθος, τους συμμετέχοντες ή την επιχειρησιακή δομή της ομάδας, ενώ ορισμένοι έχουν ακόμη και απορρίψει εντελώς την ύπαρξή της.

Ο NRA έγινε γνωστός τις εβδομάδες που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εν μέσω μιας σειράς εμπρηστικών επιθέσεων και σαμποτάζ σε γραφεία κατάταξης του ρωσικού στρατού και αποθήκες πυρομαχικών.

Καθώς προχωρούσε ο πόλεμος, η NRA πιστεύεται ότι επέκτεινε το επιχειρησιακό του πεδίο και συμπεριέλαβε δολοφονίες φιλοπουτινικών προσώπων και παραβίαση των συστημάτων πληροφορικής μεγάλων ρωσικών εταιρειών.

Μέλη του NRA ανέλαβαν την ευθύνη για τον θάνατο της Ντάρια Ντούγκινα - μιας φιλοπουτινικής δημοσιογράφου και πολιτικής επιστήμονα - η οποία σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο τον Αύγουστο του 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ισχυρίστηκε ότι η Ντούγκινα, κόρη του ακροδεξιού Ρώσου εθνικιστή φιλοσόφου Αλεξάντερ Ντούγκιν σκοτώθηκε από Ουκρανό σαμποτέρ, αλλά η NRA φέρεται να το απορρίπτει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Στο μανιφέστο της, η NRA δήλωσε ότι θα πάρει τα όπλα εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης και των ατόμων που θεωρεί συνένοχους στη διατήρηση του διεφθαρμένου καθεστώτος.

«Στόχος μας είναι να σταματήσουμε την καταστροφή της Ρωσίας και των γειτόνων της, να σταματήσουμε τις δραστηριότητες μιας χούφτας επιχειρηματιών του Κρεμλίνου που απομυζούν τον πλούτο του λαού μας και διαπράττουν σήμερα εγκλήματα εντός και εκτός της χώρας», αναφέρουν.

 Λεγεώνα Ελευθερίας της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο
Λεγεώνα Ελευθερίας της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λεγεώνα Ελευθερίας της Ρωσίας και Ρωσικό Σώμα Εθελοντών

Ενώ πολλοί Ρώσοι συνεχίζουν να αντιστέκονται και να υπονομεύουν το καθεστώς Πούτιν στο πλαίσιο υπόγειων σχεδίων στο εσωτερικό, άλλοι δίνουν τη μάχη κατά της Μόσχας ανοιχτά.

Η λεγεώνα «Ελευθερία της Ρωσίας» και το «Ρωσικό Σώμα Εθελοντών» είναι τάγματα εθελοντών που αποτελούνται κυρίως από Ρώσους υπηκόους οι οποίοι έχουν πάρει τα όπλα στο πλευρό του Κιέβου μετά την εισβολή του Πούτιν.

Πολλοί από τους εθελοντές είναι γηγενείς Ρώσοι που είχαν αναπτυχθεί ως μέρος των ενόπλων δυνάμεων του έθνους τους, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουν ότι ο αγώνας τους για την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας ήταν ένα απλό πρόσχημα του Κρεμλίνου.

Άλλοι είναι Ρώσοι που κατέφυγαν στην Ουκρανία και είναι πρόθυμοι να σκοτώσουν τους συμπατριώτες τους στη μάχη, πιστεύοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η ηγεμονία του Πούτιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ίδρυμα κατά της διαφθοράς»

Ίσως το πιο γνωστό κίνημα αντίστασης είναι το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς (FBK), μια μη κερδοσκοπική ομάδα που ιδρύθηκε από τον πιο ηχηρό επικριτή του προέδρου, τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Το Ίδρυμα ιδρύθηκε το 2011 από τον Ναβάλνι, ο οποίος εκείνη την εποχή έχτιζε πολιτική καριέρα και το 2013 διεκδίκησε τη δημαρχία της Μόσχας, χάνοντας από τον σύμμαχο του Πούτιν, Σεργκέι Σομπιάνιν.

Όπως πολλοί από τους πολιτικούς αντιφρονούντες του Πούτιν, υποβλήθηκε σε κατηγορίες για υπεξαίρεση που πιστεύεται ευρέως ότι κατασκευάστηκαν για να τον εμποδίσουν να διεκδικήσει την εξουσία.

Ο Ναβάλνι ξεκίνησε παρ' όλα αυτά μια προεδρική εκστρατεία το 2018, αλλά τα δικαστήρια της Μόσχας μπλόκαραν την υποψηφιότητά του λόγω των προηγούμενων καταδικαστικών αποφάσεων για υπεξαίρεση - παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι ο αντιφρονών δεν είχε λάβει δίκαιη δίκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο χρόνια αργότερα, ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε ενώ επέβαινε σε πτήση και παραλίγο να πεθάνει. Αφού υποβλήθηκε σε εβδομαδιαία θεραπεία και αποκατάσταση στο Βερολίνο, ο αντιφρονών επέστρεψε στη Ρωσία και έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή.

Αρκετά μέλη της ομάδας του Ναβάλνι, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής ερευνητικής δημοσιογράφου Μαρία Πέβτσιχ και της δικηγόρου Λιούμποβ Σομπόλ, συνεχίζουν να επικοινωνούν για λογαριασμό του Ναβάλνι και να παράγουν καθημερινά περιεχόμενο κατά του Κρεμλίνου, επισημαίνει η Daily Mail.

O Aλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή
O Aλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή/ Φωτογραφία AP

Rospartizan και February Morning

Το Rospartizan και το February Morning είναι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης που δημιουργήθηκαν από τον πρώην Ρώσο βουλευτή Ίλια Πονομάρεφ και επιδιώκουν να προωθήσουν την κατά του Κρεμλίνου και να παρέχουν μια εναλλακτική λύση στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πονομαρέφ ήταν κάποτε αντιπρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Yukos και εκπροσωπούσε την πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας στο ρωσικό κοινοβούλιο.

Αλλά έπεσε σε δυσμένεια από το Κρεμλίνο όταν ήταν ο μόνος βουλευτής που αντιτάχθηκε στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και εγκατέλειψε τη χώρα αφού δικάστηκε για υπεξαίρεση - κατηγορίες που πιστεύεται ευρέως ότι είχαν πολιτικά κίνητρα.

Έκτοτε είναι ένας ηχηρός αντίπαλος του Πούτιν και ξεκίνησε τις οργανώσεις «Rospartizan» και «February Morning» στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.

Το Rospartizan είναι ένα αντικαθεστωτικό ειδησεογραφικό κανάλι που φιλοξενείται μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Λειτουργεί επίσης ως de facto υπηρεσία ειδήσεων για τον NRA.

Το February Morning λειτουργεί παράλληλα με το Rospartizan ως ειδησεογραφικός ιστότοπος και τηλεοπτικό κανάλι με αντιπουτινική και αντιπολεμική στάση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προθυμία του Πονομάρεφ να υποκινήσει τη βία κατά του ρωσικού καθεστώτος οδήγησε άλλους φορείςπου εναντιώνονται στον Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής αντιπολεμικής επιτροπής της οποίας ηγείται ο εξόριστος ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, να καταγγείλουν τις δραστηριότητές του.

Ίλια Πονομάρεφ
Ίλια Πονομάρεφ

Ρωσική αντιπολεμική επιτροπή

Η Ρωσική αντιπολεμική επιτροπή είναι ένα δίκτυο επιφανών Ρώσων από διάφορους τομείς που ενώθηκαν μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στο συντονισμό των πρωτοβουλιών αρωγής.

Η ομάδα ιδρύθηκε από τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι - έναν πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου, ο οποίος διέφυγε από τη Ρωσία στο Λονδίνο το 2013 αφού έπεσε θύμα του Πούτιν και φυλακίστηκε για σχεδόν μια δεκαετία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλα εξέχοντα μέλη είναι ο γκραν-μετρ του σκακιού Γκάρι Κασπάροφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Κασιάνοφ και ο οικονομολόγος Σεργκέι Γκουρίεφ, καθώς και αρκετοί πολιτικοί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.

Η επιτροπή κάνει δωρεές και υποστηρίζει δύο μεγάλες πρωτοβουλίες συγκέντρωσης χρημάτων - η μία ονομάζεται Sunrise, η οποία οργανώνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, και η άλλη ονομάζεται The Ark, η οποία παρέχει οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη σε Ρώσους υπηκόους που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Μια δήλωση στον ιστότοπο της επιτροπής έχει ως εξής: «Δεν ήταν οι Ρώσοι που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο, αλλά ένας τρελός δικτάτορας. Αλλά είναι καθήκον μας ως πολίτες να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον σταματήσουμε».

Σε αντίθεση με τις οργανώσεις του Πονομάρεφ, η αντιπολεμική επιτροπή επικεντρώνεται αποκλειστικά στην υποστήριξη ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών και μη βίαιης δράσης, αν και το κέντρο ενημέρωσης της παράγει άκρως επικριτικά άρθρα για το καθεστώς Πούτιν και εξυμνεί πράξεις αντίστασης, όπως διαδηλώσεις, επισημαίνει το βρετανικό μέσο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ