Να μην ταπεινωθεί η Ρωσία, παρά το λάθος της με την Ουκρανία -Στηρίζουν τον Μακρόν και οι αντίπαλοί του - iefimerida.gr

Να μην ταπεινωθεί η Ρωσία, παρά το λάθος της με την Ουκρανία -Στηρίζουν τον Μακρόν και οι αντίπαλοί του

Oι πρόεδροι Γαλλίας και Ουκρανίας, Μακρόν και Ζελένσκι
Oι πρόεδροι Γαλλίας και Ουκρανίας, Μακρόν και Ζελένσκι / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Thibault Camus, Pool

Πλάτες στον Εμανουέλ Μακρόν βάζουν οι αντίπαλοί του στη Γαλλία στη νέα κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Γάλλου προέδρου και της κυβέρνησης του Βολόντιμιρ Ζελένσκι στην Ουκρανία με αφορμή την έκκλησή του να μην ταπεινωθεί η Ρωσία.

Το κλίμα στις σχέσεις Γαλλίας-Ουκρανία οξύνθηκε το Σαββατοκύριακο μετά τις δηλώσεις του Μακρόν στον γαλλικό περιφερειακό Τύπο ότι παρά το «ιστορικό και θεμελιώδες λάθος», που διέπραξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία, οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να ταπεινώσουν τη Ρωσία» ώστε να βελτιωθούν οι πιθανότητες επίτευξης μιας ειρηνικής επίλυσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη οργισμένη αντίδραση από το Κίεβο ήρθε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος έκρινε ότι τέτοιες κουβέντες «μόνον την Γαλλία μπορούν να ταπεινώσουν και κάθε άλλη χώρα. Επειδή η Ρωσία αυτοταπεινώνεται. Καλύτερα να επικεντρωθούμε στο πώς να βάλουμε τη Ρωσία στη θέση της. Αυτό θα φέρει ειρήνη και θα σώσει ζωές», ανέφερε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Tη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Ουκρανός πρόεδρος, Ζελένσκι, που δήλωσε «έκπληκτος» με τις προτροπές του Μακρόν. «Μερικοί άνθρωποι θέλουν να είναι ηγέτες. Για να είσαι ηγέτης, δεν χρειάζεται να θεωρείς έτσι τον εαυτό σου, αλλά να συμπεριφέρεσαι ως τέτοιος» σχολίασε δηκτικά ο Ζελένσκι. Και συμπλήρωσε: «Πώς μπορούμε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς να ακούμε τη θέση της χώρας και χωρίς να ακούσουμε τη θέση του ηγέτη αυτής της χώρας; Αυτό είναι πολύ-πολύ εντυπωσιακό».

Ο Μακρόν έχει προσπαθήσει να ρίξει γέφυρες ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση και περιγράφει το ρόλο της Γαλλίας ως «μεσολαβητικής δύναμης». Ο ίδιος σημειώνει ότι έχει μιλήσει πολλές φορές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν – κατόπιν σχετικού αιτήματος του Ουκρανού ομολόγου του, Ζελένσκι – από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε τις στρατιές του στην Ουκρανία. Αν και προσπάθησε, ωστόσο, να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, δεν κατάφερε να αποσπάσει παραχωρήσεις από τη Ρωσία, που αντίθετα κλιμακώνει ολοένα και περισσότερο τις ωμές τακτικές της στα πεδία των μαχών. Στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τον σοβιετικό ολοκληρωτισμό και τη στρατιωτική κατοχή, οι ηγέτες θεωρούν «αφελή πολιτική κατευνασμού» τις εκκλήσεις για διατήρηση ανοικτής γραμμής επικοινωνίας με τη Μόσχα.

Μελανσόν - Λεπέν στηρίζουν Μακρόν στην κόντρα με το Κίεβο

Οι γαλλορωσικές σχέσεις έχουν μακρά ιστορία και παρά την εκστρατεία τους κατά του Μακρόν παραμονές των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, τόσο ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λικ Μελανσόν όσο και η ακροδεξιά επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού» και πρώην προεδρική υποψήφια, Μαρίν Λεπέν έσπευσαν να στηρίξουν τον Γάλλο πρόεδρο στην κόντρα του με το Κίεβο. «Οι Ουκρανοί δεν θα έπρεπε να μας μιλούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, αφού η Γαλλία τους στέλνει όπλα, είναι παρούσα και υποστηρίζει τον ουκρανικό λαό», δήλωσε χθες στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter ο Μελανσόν, για να συμπληρώσει: «κάποια μέρα, σε 10 ή 15 χρόνια από σήμερα, η Ρωσία θα επιστρέψει στο τραπέζι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της η Λεπέν σημείωσε ότι ο Μακρόν «έχει δίκιο που προσπαθεί να βρει τρόπους για τον τερματισμό του πολέμου μέσω του διαλόγου». Και πρόσθεσε ότι δεν κατανοεί την επικριτική στάση του Ζελένσκι κατά του Μακρόν, δεδομένου ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έχει πει ότι «η μόνη λύση θα μπορούσε να έλθει μέσω της διπλωματίας».

Πώς «χάλασαν» οι σχέσεις Μακρόν - Ζελένσκι

Οι σχέσεις του Μακρόν με τον Ζελένσκι είχαν ένα δυνατό ξεκίνημα, καθώς αμφότεροι οι ηγέτες είναι περίπου της ίδιας ηλικίας και θεωρούνταν αουτσάιντερ στην κούρσα για την κατάληψη της εξουσίας. Ο Μακρόν, μάλιστα, είχε προσκαλέσει τον Ζελένσκι στη Γαλλία τον Ιούνιο του 2019.

Αλλά από τον περασμένο Φεβρουάριο το κλίμα ανάμεσα στο Παρίσι και το Κίεβο χάλασε, όταν ο Μακρόν αρνήθηκε να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον Πούτιν ως «δικτάτορα». Ο Μακρόν είναι ένα από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν έχει ακόμη επισκεφθεί το Κίεβο, αφότου ξεκίνησε η εισβολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξής του τον περασμένο μήνα στην ιταλική τηλεόραση η Ζελένσκι είπε ότι ο Μακρόν πρότεινε τρόπον τινά να εκχωρήσει η Ουκρανία εδάφη της στη Ρωσία για να λήξει ο πόλεμος. Οι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου αρνούνται ότι ζήτησε ποτέ από το Κίεβο να προβεί σε παραχωρήσεις στη Μόσχα και επιμένουν ότι ο Μακρόν πάντα συντονίζει τη στάση του με τον Ζελένσκι, προτού μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ