Με μία σέλφι μέσα από την αίθουσα της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ αποχαιρέτησε την ΕΕ και τους ηγέτες.
Ο κ.Μπετέλ ανέβασε στο X τη σέλφι στην οποία εκτός από τον ίδιο διακρίνονται μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρωθυπουργός Εσθονίας Κάγια Κάλλας.
Στην ανάρτησή του ο Ξαβιέ Μπετέλ έγραψε «Η τελευταία μου σύνοδος κορυφής. Ηταν τιμή μου να εκπροσωπήσω τη χώρα μου στην ΕΕ και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους είχα το προνόμιο και τη χαρά να συνεργαστώ. Θα μου λείψετε όλοι».
«Αγαπητέ Ξαβιέ, ήσουν ένας αληθινός φίλος της Ελλάδας και ήταν χαρά μου να συνεργάζομαι μαζί σου. Σου εύχομαι τα καλύτερα!», ήταν το προσωπικό μήνυμα που έστειλε στον απερχόμενο πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έχασε τις εκλογές ο Μπετέλ
Ας σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον φιλελεύθερο Ξαβιέ Μπετέλ, ο οποίος είχε την διακυβέρνηση του Λουξεμβούργου τα τελευταία 10 χρόνια, έχασε τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023. Κέρδισε το χριστιανικό-κοινωνικό κόμμα της Κεντροδεξιάς (CSV).
Το Λουξεμβούργο είναι οι δεύτερη μικρότερη χώρα της Ευρώπης, με βαθιά καθολική παράδοση και με 600.000 κατοίκους, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι αλλοδαποί. Τα τελευταία χρόνια, ο φιλελεύθερος Ξαβιέ Μπετέλ έφερε τα πάνω-κάτω στο συντηρητικό Λουξεμβούργο, καθώς αποφάσισε τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, ψήφισε νέα νομοθεσία για τη χρηματοδότηση της καθολικής εκκλησίας, κατάργησε το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, ενέκρινε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Επιπλέον προσπάθησε να προωθήσει τις νέες τεχνολογίες και να αναβαθμίσει το πανεπιστήμιο στην Πόλη του Λουξεμβούργου. «Παλαιότερα στηριζόμαστε στην παραγωγή χάλυβα, σε λίγο θα παράγουμε υλικά για την τεχνολογία του διαστήματος», συνήθιζε να λέει ο ίδιος. Ωστόσο δεν εγκρίθηκαν όλες οι φιλελεύθερες ιδέες του. Όταν, το 2015, έθεσε σε δημοψήφισμα την πρόταση να ψηφίζουν οι αλλοδαποί στις εθνικές εκλογές και να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους δεκαεξάχρονους, το 80% των ψηφοφόρων είπε «όχι» στον Μπετέλ.