Μετά από δεκαετίες στην απομόνωση στον ζωολογικό κήπο της Μανίλα η Μάλι, ο μοναδικός ελέφαντας εν αιχμαλωσία στις Φιλιππίνες και ο «πιο θλιμμένος του κόσμου», σύμφωνα με ακτιβιστές, πέθανε από επιπλοκές υγείας.
Τη θλιβερή είδηση ανακοίνωσε η δήμαρχος της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, Χάνι Λακούνα σε συνέντευξη Τύπου. Την περασμένη Τρίτη, η Μάλι, εθεάθη να κείτεται ξαπλωμένη στο πλάι και να αναπνέει βαριά. Έτριβε επίσης την προβοσκίδα σε έναν τοίχο, δείχνοντας ότι πονούσε. Οι κτηνίατροι της χορήγησαν αντιισταμινικά και βιταμίνες, αλλά ο ελέφαντας πέθανε την ίδια μέρα, όπως είπε ο δρ Χάινριχ Πάτρικ Πένια-Ντομίνγκο, επικεφαλής κτηνίατρος στο ζωολογικό κήπο της Μανίλα. Μετά το θάνατό της Μάλι επιβεβαιώθηκε ότι είχε καρκίνο και απόφραξη της αορτής.
Ο ελέφαντας αυτός ήταν η «ατραξιόν» του ζωολογικού κήπου της Μανίλα επί τέσσερις δεκαετίες, διάστημα το οποίο έζησε μόνος του. Η μοναχική διαβίωση της Μάλι, το πλήρες όνομα της οποίας ήταν Vishwamali, είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ακτιβιστών για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων.
Ο Μόρισεϊ στο πλευρό της 35χρονης Μαλί
Το 2013, κι ενώ εργαζόταν για την PETA o Πολ ΜακΚάρτνεϊ ζήτησε από τις Αρχές των Φιλιππίνων να μεταφέρουν τη Μάλι σε καταφύγιο ελεφάντων. «Με μια υπογραφή μπορείτε να βάλετε ένα τέλος στην οδύνη της. Σας εκλιπαρώ ολόψυχα, δώστε την εντολή να χαρεί επί τέλους η Μάλι», έγραψε ο διάσημος Βρετανός μουσικός σε επιστολή του προς τον πρόεδρο των Φιλιπίνων Μπενίνο Ακίνο. Αλλά και άλλοι επώνυμοι εντάχθηκαν στο κίνημα «Ελευθερώστε την Μάλι», όπως η Αγγλίδα πρωτευοντολόγος δρ Τζέιν Γκούνταλ, ο πρώην frontman των Smith, τραγουδιστής Morissey και η ηθοποιός Πάμελα Άντερσον.
Η τραγική ιστορία της Μάλι
Όταν η Μάλι ήταν 11 μηνών τη δώρισε η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα στην τότε Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων, Ιμέλντα Μάρκος. Ο ζωολογικός κήπος είχε άλλον ένα ελέφαντα, τον Σίβα, που πέθανε το 1990. Από τότε, η Μάλι ήταν η μόνη εκπρόσωπος του είδους της εκεί.
Παρά τις φωνές και τις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσής του στον ζωολογικό κήπο -μοναξιά, ανία και απομόνωση, σύμφωνα με την PETA UK- ο ελέφαντας παρέμεινε εκεί. Οι Αρχές υποστήριζαν πως κρατούσαν αιχμάλωτη τη Μάλι, επειδή το παχύδερμο δεν γνώριζε τη ζωή στη φύση.
«Λόγω αδιαφορίας και απληστίας, ο ελέφαντας Μάλι πέθανε με τον ίδιο τρόπο που έζησε για σχεδόν 50 χρόνια: μόνος σε ένα τσιμεντένιο κλουβί στο ζωολογικό κήπο της Μανίλα…», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η PETA Asia. Και πρόσθεσε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X: «Λυπούμαστε πολύ, Μάλι. Σου άξιζε καλύτερη ζωή».