Αντίδραση της Λευκορωσίας για τη βράβευση του Μπιαλιάτσκι: «Θα τρίζουν τα κόκαλα του Άλφρεντ Νόμπελ» - iefimerida.gr

Αντίδραση της Λευκορωσίας για τη βράβευση του Μπιαλιάτσκι: «Θα τρίζουν τα κόκαλα του Άλφρεντ Νόμπελ»

O εκπρόσωπος της λευκοπρωσικής διπλωματίας, Ανατόλι Γκλαζ
O εκπρόσωπος της λευκοπρωσικής διπλωματίας, Ανατόλι Γκλαζ / Φωτογραφία: Twitter-Belarus MFA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόνο ευχάριστα δεν ήχησε στη λευκορωσική πλευρά η βράβευση του ακτιβιστή και αντίπαλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, Άλες Μπιαλιάτσκι, με το Νόμπελ Ειρήνης 2022.

Η Λευκορωσία κατήγγειλε την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον φυλακισμένο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από κοινού με τη ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση Memorial και την ουκρανική οργάνωση Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα τελευταία χρόνια οι αποφάσεις -και μιλάμε για το βραβείο ειρήνης- έχουν πολιτικοποιηθεί τόσο πολύ που θα τρίζουν τα κόκαλα του Άλφρεντ Νόμπελ (ιδρυτή των ομώνυμων βραβείων)», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της λευκορωσικής διπλωματίας, Ανατόλι Γκλαζ.

Νόμπελ Ειρήνης 2022: Στον Μπιαλιάτσκι και σε δύο οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το βραβείο

Στον Λευκορώσο υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικό ηγέτη και κρατούμενο Άλες Μπιαλιάτσκι, καθώς και σε δύο οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη ρωσική Memorial και την ουκρανική Center for Civil Liberties, απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ράις Άντερσεν, από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ στο Όσλο.

«Οι φετινοί βραβευθέντες εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις χώρες καταγωγής τους. Έχουν προωθήσει για πολλά χρόνια το δικαίωμα να ασκούν κριτική στην εξουσία και να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Έχουν κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να τεκμηριώσουν τα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση εξουσίας. Μαζί καταδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι προφανής ο συμβολισμός της φετινής βράβευσης καθώς το Νόμπελ Ειρήνης μοιράζεται ανάμεσα σε τρεις γειτονικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ενώ μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Ο Λευκορώσος κρατούμενος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Άλες Μπιαλάτσκι, στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2022
Ο Λευκορώσος κρατούμενος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Άλες Μπιαλάτσκι, στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2022 / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Sergei Grits

Όπως ανέφερε η Μπέριτ Ράις Άντερσεν, ο Μπιαλάτσκι ήταν «ένας από τους εμπνευστές του δημοκρατικού κινήματος που εμφανίστηκε στη Λευκορωσία στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προώθηση της δημοκρατίας και της ειρηνικής ανάπτυξης στη χώρα του. Ίδρυσε την οργάνωση Viasna (Άνοιξη), το 1996.

Η Viasna εξελίχθηκε σε μια ευρείας βάσης οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που τεκμηρίωσε και διαμαρτυρόταν για τη χρήση βασανιστηρίων από τις αρχές εναντίον πολιτικών κρατουμένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κυβερνητικές Αρχές προσπάθησαν επανειλημμένα να φιμώσουν τον Άλες Μπιαλάτσκι. Από το 2020, παραμένει υπό κράτηση χωρίς δίκη. Παρά τις τεράστιες προσωπικές δυσκολίες, ο κ. Μπιαλάτσκι δεν έχει υποχωρήσει ούτε εκατοστό στον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη Λευκορωσία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ