Ο αντιαμερικανισμός φουντώνει στην Ευρώπη λόγω των πολιτικών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πυροδοτώντας μια αλλαγή στη στάση πολλών καταναλωτών έναντι αμερικανικών προϊόντων.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι απειλές του Τραμπ για επιβολή τιμωρητικών δασμών στη Γηραιά Ήπειρο, για κατάληψη εδαφών (βλέπε Γροιλανδία), για διακοπή της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ευρώπη καθώς και οι χειρισμοί του αναφορικά με το Ουκρανικό, έχουν εξοργίσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, τροφοδοτώντας εκστρατείες για μποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύτηκε στις 4 Μαρτίου, δεν υπάρχει αυτή την περίοδο χώρα στην Ευρώπη όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού να έχει θετική στάση έναντι των ΗΠΑ. Το ποσοστό εκείνων που έχουν αρνητική γνώμη είναι υψηλότερο στη Δανία, όπου τόσο η ηγεσία όσο και ο πληθυσμός της χώρας έχουν εξοργιστεί με τα σχέδια του Τραμπ να θέσει υπό αμερικανικό έλεγχο τη Γροιλανδία.
Εκκλήσεις για μποϊκοτάζ προϊόντων made in USA λόγω Τραμπ
Στο Facebook έχουν ξεφυτρώσει ομάδες που καλούν σε μποϊκοτάζ προϊόντων made in USA και μάλιστα έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες ακολούθους. Μια τέτοια ομάδα στη Δανία, η «Boykot varer fra USA» («Μποϊκοτάρετε προϊόντα από τις ΗΠΑ»), έχει συγκεντρώσει πάνω από 92.000 μέλη από συστάσεώς της στις 3 Φεβρουαρίου.
«Εξοργίστηκα όλο και περισσότερο με τον τρόπο που [ο Τραμπ] διακηρύσσει τι είναι σωστό και τι λάθος. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι σταματήσουν να ρέουν χρήματα στις τσέπες τους», είπε ο Μπο Αλμπέρτους, διευθυντής σχολείου στη Δανία και ένας από τους διαχειριστές της ομάδας.
Όπως έδειξε έρευνα της Megafon για το δανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο TV 2, σχεδόν ένας στους δύο Δανούς απέφυγε σκόπιμα να αγοράσει ένα αμερικανικό προϊόν μετά την ορκωμοσία του Τραμπ.
Εξίσου γρήγορα αναπτύχθηκε και στη Σουηδία η ομάδα «Bojkotta varor från USA». «Οργίστηκα και δεν ήξερα πώς να αντιδράσω», δήλωσε μία από τους δημιουργούς της ομάδας, η Γιάνικε Κόχινοορ. Μετά τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευθύνεται για τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας «τα μυαλά μας εξερράγησαν. Η δημιουργία της ομάδας ήταν μια ευκαιρία να αντιδράσουμε», είπε.
Περίπου επτά στους δέκα Σουηδούς έχουν σκεφτεί η μελετούν το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρουν αμερικανικά προϊόντα ως μια μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε ο σουηδικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SVT. Ένας στους δέκα έχει μποϊκοτάρει εντελώς όλα τα αμερικανικά προϊόντα τον περασμένο μήνα, ενώ το 19% έχει σταματήσει να αγοράζει μόνο ορισμένα αγαθά.
Η Salling Group AS, ο μεγαλύτερος όμιλος σούπερ μάρκετ της Δανίας, άρχισε να τοποθετεί ειδική σήμανση στις ηλεκτρονικές ετικέτες των προϊόντων που ανήκουν σε ευρωπαϊκή εταιρεία, ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό πελατών που θέλουν να αγοράζουν είδη αποκλειστικά από ευρωπαϊκές μάρκες, σημείωσε σε ανάρτησή του στο LinkedIn ο διευθύνων σύμβουλος Άντερς Χαγκ.
Η Tesla πληρώνει τα σπασμένα για τις παρεμβάσεις Μασκ στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή
Η αλλαγή στη συμπεριφορά των Ευρωπαίων καταναλωτών έχει γρήγορο και δραματικό αντίκτυπο για την Tesla, τροφοδοτούμενη από την οργή τους για τις παρεμβάσεις του CEO της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και συμβούλου του Τραμπ, Έλον Μασκ, στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Οι πωλήσεις οχημάτων της Tesla μειώθηκαν κατά 76% τον περασμένο μήνα στη Γερμανία μετά την υποστήριξη που παρείχε ο Μασκ στην ακροδεξιά AfD, ενώ σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο σημείωσαν πτώση κατά 45% τον Ιανουάριο και κατά 40% τον Φεβρουάριο.
Το Σάββατο διαδηλωτές από το Λονδίνο μέχρι το Βερολίνο συμμετείχαν σε παγκόσμιες κινητοποιήσεις κατά της Tesla διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην «υπονόμευση των δημοκρατικών αξιών», όπως λένε, από τον Μασκ.
Νορβηγία: Εταιρεία ναυτιλιακών καυσίμων αρνείται να εφοδιάσει πλοία του ΠΝ των ΗΠΑ
Στη Νορβηγία η ιδιωτική εταιρεία καυσίμων, HaltBakk Bunkers AS, ανακοίνωσε τη διακοπή πώλησης καυσίμων σε αμερικανικά πολεμικά πλοία που ναυλοχούν στην χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σκαιή μεταχείριση που επεφύλαξαν ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του, Τζέι Ντι Βανς στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.
«Όχι καύσιμα στους Αμερικανούς!» ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της εταιρείας στο Facebook, που σβήστηκε στο μεταξύ μετά και την αντίδραση του υπουργού Άμυνας της Νορβηγίας, Τόρε Σάντβικ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι το μποϊκοτάζ αυτό δεν συνάδει με την επίσημη πολιτική της κυβέρνησης της χώρας.