Δεκάδες Σύροι αντάρτες και πολίτες περιηγούνται και λεηλατούν κατοικίες του πρώην προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό.
Παιδιά εθεάθησαν να τρέχουν στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου Αλ Ράουντα του Άσαντ, καθώς άνδρες έβγαιναν με έπιπλα, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε το Reuters. Ένας ένοπλος άνδρας εθεάθη να κρατάει τουφέκι μέσα στο παλάτι, ενώ στις σκάλες του εξαώροφου κτιρίου υπάρχουν διασκορπισμένα έγγραφα.
Ένα άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε τους διαδρόμους μιας άλλης κατοικίας στην πρωτεύουσα, με τον ήχο ανδρών και γυναικών να πανηγυρίζουν. «Αυτά είναι τα χρήματα του λαού», ακούστηκε να λέει ένας άνδρας όπως αναφέρει το CNN, το οποίο ωστόσο επισημαίνει ότι δεν μπόρεσε να εντοπίσει τον γεωγραφικό εντοπισμό του βίντεο.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, μια αίθουσα δεξιώσεων του προεδρικού μεγάρου κάηκε ολοσχερώς.
Ένας πίνακας που εικόνιζε τον Άσαντ ήταν πεσμένος στο πάτωμα, στην είσοδο του ισογείου. Μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες, πολλές δεκάδες άνθρωποι ανέτρεψαν και κατέστρεψαν αγάλματα του Μπασάρ αλ Άσαντ και του πατέρα του, Χαφέζ, στο Χαλέπι, τη Χάμα, την Ντεράα και αλλού.
Ένα άλλο βίντεο που γεωεντοπίστηκε από το CNN έδειχνε μια γυναίκα να περιηγείται στην κουζίνα ενός σπιτιού στη συνοικία Αλ Μαλίκι της Δαμασκού, το οποίο περιγράφεται ως «προεδρικό μέγαρο».
Η καλά εξοπλισμένη κουζίνα περιελάμβανε έναν βιομηχανικό καταψύκτη και έναν φούρνο πίτσας. Η κουζίνα ήταν ακόμη εφοδιασμένη με φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Ένα σημειωματάριο έδειχνε ένα μενού «για την κυρία» και το «αφεντικό», συμπεριλαμβανομένων σημειώσεων σχετικά με τις μαγειρικές τους προτιμήσεις, καθώς και συνταγές.
«Φαγητό για την κυρία: Δεν της αρέσει το σπανάκι - δεν θα το μαγειρέψουμε ξανά. Αύριο θα μαγειρέψουμε σολομό ή ψάρι Latakia», ανέφερε μια καταχώρηση στο σημειωματάριο, σύμφωνα με το βίντεο που κατέγραψε η γυναίκα στην κουζίνα.
Ποια είναι η κατάσταση στη Συρία αυτή τη στιγμή
Ο Χαφέζ αλ Άσαντ κυβέρνησε τη Συρία από το 1971 μέχρι τον θάνατό του, το 200, οπότε τον διαδέχτηκε ο Μπασάρ. Για πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του Χαφέζ, τα αγάλματά του συμβόλιζαν τον έλεγχο της οικογένειας στη χώρα. Πορτρέτα του ήταν κρεμασμένα παντού, στα δημόσια κτίρια, τα γραφεία και τα σχολεία, συχνά δίπλα σε αυτά του γιου του. Έπειτα από πέντε δεκαετίες στην εξουσία, οι περισσότεροι Σύριοι δεν θυμούνταν πια την εποχή που δεν κυβερνούσαν τη χώρα οι Άσαντ.
Στην πλατεία Ομεϋάδων της Δαμασκού, κάποιοι γιόρταζαν την «απελευθέρωση» με πυροβολισμούς στον αέρα, ενώ ακούγονταν κραυγές «Αλλάχ Ακμπαρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).
«Περιμέναμε αυτήν την ημέρα εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Άμερ Μπάτα, που μίλησε τηλεφωνικά στο AFP. «Δεν το πιστεύω ότι το ζω αυτό», πρόσθεσε, ξεσπώντας σε λυγμούς: «Ξεκινάει μια νέα ιστορία για τη Συρία».
Στην ανακοίνωσή τους, από τη δημόσια τηλεόραση, οι αντάρτες έκαναν λόγο για την πτώση του «τυράννου» Άσαντ και ανέφεραν ότι απελευθέρωσαν όλους τους φυλακισμένους που «κρατούνταν άδικα».
«Η Συρία είναι δική μας, δεν ανήκει στην οικογένεια Άσαντ» φώναζαν ρυθμικά ένοπλοι άνδρες που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Δαμασκού, πυροβολώντας στον αέρα.
Στρατιώτες του συριακού στρατού ξεφορτώνονταν βιαστικά τις στολές τους και έφευγαν από την έδρα του γενικού επιτελείου, στην πλατεία Ομεϋάδων. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο Άσαντ έφυγε από τη Συρία μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού και στη συνέχεια τον ακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.