Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με δυσκολία προσπάθησε να κρύψει τον εκνευρισμό του σε ερώτηση ανταποκριτή του BBC, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη σύνοδο κορυφής των BRICS.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να συγκρατήσει τον θυμό του χθες, καθώς αμφισβητήθηκε από δημοσιογράφο του BBC σχετικά με τα «νόμιμα κίνητρα» για τη βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε μια συνέντευξη Τύπου που έφερε ένα απότομο τέλος στην τριήμερη σύνοδο κορυφής των BRICS στη ρωσική πόλη Καζάν.
Από την Τρίτη, ο Πούτιν απολάμβανε τον ρόλο του ως οικοδεσπότη δεκάδων παγκόσμιων ηγετών και κορυφαίων αξιωματούχων - μεταξύ των οποίων ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας, μέλος του ΝΑΤΟ.
Η στιγμή της ερώτησης του ανταποκριτή του BBC στον Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε μιλήσει εναντίον των «διεστραμμένων μεθόδων» της Δύσης για τη διατήρηση της «παγκόσμιας ηγεμονίας», κατηγορώντας τις δυτικές δυνάμεις ότι καταπνίγουν την ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών, χειραγωγούν τις χρηματιστηριακές αγορές και «επιδεινώνουν παλιές διαμάχες».
Τα λεγόμενά του έτυχαν ευρείας αποδοχής από τους παρευρισκόμενους και καθώς ο Πούτιν κατευθυνόταν προς την τελευταία συνέντευξη Τύπου της συνόδου κορυφής, χθες, εμφανίστηκε ευδιάθετος.
Όμως, ο Steve Rosenberg -ανταποκριτής του BBC- τον επανέφερε στην πραγματικότητα, αναφέρει η Daily Mail, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να θέσει την τελευταία ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, άφησε να εννοηθεί τι ήταν πιθανό να ακολουθήσει όταν παρουσίασε τον άνθρωπο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Μόσχα, δηλώνοντας:
«Για την τελευταία ερώτηση της ημέρας θα ήθελα να δώσω το λόγο στο BBC… Ένας σπάνιος καλεσμένος αυτές τις μέρες! Στιβ Ρόζενμπεργκ».
Ο Ρόζενμπεργκ σηκώθηκε, ανέβηκε στο μικρόφωνο και με ψυχραιμία απευθύνθηκε στον Πούτιν, λέγοντας ότι ο πόλεμός του στην Ουκρανία είναι σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές που υποτίθεται ότι διακηρύττουν οι BRICS - αυτές της δικαιοσύνης, της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας και ενός δίκαιου κόσμου.
«Πώς ταιριάζουν όλα αυτά με τις ενέργειές σας τα τελευταία δυόμισι χρόνια; Η εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία - πού είναι η δικαιοσύνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια;» ρώτησε ο δημοσιογράφος.
Ο Ρόζενμπεργκ επισήμανε ακόμη ότι δεν ήταν μόνο η Ουκρανία, αλλά και οι Ρώσοι πολίτες, πόλεις και εδάφη της Ρωσίας που αισθάνονται επίσης το βάρος του πολέμου από τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τις βαριές απώλειες κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.
Ο Πούτιν κρατούσε μανιωδώς σημειώσεις, καθώς ο Ρόζενμπεργκ έκανε την ερώτηση με ένα θυελλώδες βλέμμα χαραγμένο στο πρόσωπό του.
«Είναι δίκαιο ότι για χρόνια οι εταίροι μας αγνοούσαν τις συνεχείς εκκλήσεις μας να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά; Να μας λένε ψέματα κατάμουτρα και να παραβιάζουν όλες τις υποχρεώσεις τους… για να μπουν στην Ουκρανία και να χτίσουν στρατιωτικές βάσεις;», είπε σε έντονο ύφος ο Ρώσος πρόεδρος.
Στη συνέχεια κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ενορχήστρωσαν και χρηματοδότησαν ένα πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 - ένα θέμα κεντρικό στην αφήγηση του Κρεμλίνου που αντιτίθεται στον απολογισμό του Λευκού Οίκου ότι η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και η επακόλουθη εισβολή στην Ουκρανία οφείλεται αποκλειστικά σε ρωσική επιθετικότητα.
«Απόλυτες ανοησίες»
Καθώς το συνέδριο πλησίαζε στο τέλος του, ο Ρόζενμπεργκ υπέβαλε μια δεύτερη ερώτηση, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της βρετανικής MI5 ότι Ρώσοι πράκτορες «δημιουργούσαν χάος» στους δρόμους της Βρετανίας.
Αυτό φάνηκε να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Πούτιν, ο οποίος γέλασε προκλητικά, ευχαρίστησε τον Ρόζενμπεργκ για την ερώτηση και την απέρριψε αμέσως ως «απόλυτες ανοησίες».
Η σύγκρουση στην Ουκρανία αναφέρθηκε επανειλημμένα καθ' όλη τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου κορυφής στο Καζάν, στην οποία συμμετείχαν ηγέτες ή εκπρόσωποι 36 χωρών, αναδεικνύοντας την αποτυχία των προσπαθειών των ΗΠΑ να απομονώσουν τη Ρωσία με κυρώσεις και πολιτικούς ελιγμούς, εξηγεί το βρετανικό δημοσίευμα.
Στη σύνοδο κορυφής πραγματοποιήθηκε επίσης η πρώτη επίσκεψη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Ρωσία εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου, που τον κατηγόρησε για συνενοχή με την παρουσία του εκεί.
Ο Γκουτέρες ζήτησε «μια δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης. Ζήτησε επίσης τον άμεσο τερματισμό των μαχών στη Γάζα, τον Λίβανο και το Σουδάν.
Σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης, ο Πούτιν ρωτήθηκε επίσης για την υπόσχεση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τις μάχες στην Ουκρανία.
«Αυτό που είπε πρόσφατα ο κ. Τραμπ, αυτό που άκουσα, είναι ότι μίλησε για την επιθυμία του να κάνει τα πάντα για να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν. «Μου φαίνεται ότι το είπε με ειλικρίνεια. Σίγουρα καλωσορίζουμε δηλώσεις αυτού του είδους, ανεξάρτητα από το ποιος τις κάνει».
Ο Πούτιν για την παρουσία στρατιωτών της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία
Ο Πούτιν ρωτήθηκε, επίσης, για το αν υπάρχουν στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία, κάτι που ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τετάρτη ότι 3.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη Ρωσία και εκπαιδεύονται σε διάφορες τοποθεσίες, αν και η Ουκρανία και η Νότια Κορέα έχουν υποστηρίξει ότι μπορεί να βρίσκονται εκεί έως και 10.000.
«Οι εικόνες είναι ένα σοβαρό πράγμα, αν υπάρχουν εικόνες, τότε αντανακλούν κάτι» απάντησε αινιγματικά ο Ρώσος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για τις δορυφορικές φωτογραφίες των στρατευμάτων.
Ο Πούτιν σημείωσε, πάντως, ότι οι βουλευτές στη Μόσχα νωρίτερα μέσα στην ημέρα επικύρωσαν ένα σύμφωνο με τη Βόρεια Κορέα για αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια, στο πλαίσιο μιας «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» με την Πιονγκγιάνγκ.
«Ποτέ δεν αμφισβητήσαμε ότι η βορειοκορεατική ηγεσία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες μας. Το τι και πώς θα κάνουμε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου της συμφωνίας είναι δική μας υπόθεση», υπογράμμισε.