Ένα άνοιγμα προς τη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να επιχειρεί η Ρωσία και ενώ η ένταση με επίκεντρο της Ουκρανία συνεχίζεται.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, προσκάλεσε τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, να επισκεφθεί τη Μόσχα για συνομιλίες με αντικείμενο την ασφάλεια και την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ο Σεργκεί Σοϊγκού επιβεβαίωσε στον Βρετανό ομόλογό του την ετοιμότητά του να συζητήσουν όλα τα επίκαιρα ζητήματα ασφαλείας και βασιζόμενος στις αρχές της αμοιβαιότητας και πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Μόσχα, οποιαδήποτε χρονική στιγμή διευκολύνει τον Βρετανό υπουργό Άμυνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.
Ακόμη, επισημαίνεται ότι ο κ. Σοϊγκού στην πρόσκληση που απηύθυνε στον κ. Γουάλας του υπενθύμισε ότι «η δυνατότητα ενός εποικοδομητικού διαλόγου είχε επιδειχθεί και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ρωσικής αντιπροσωπείας στο Λονδίνο το 2013» όπου διεξήχθησαν συνομιλίες των υπουργών Άμυνας και των υπουργών Εξωτερικών υπό το σχήμα 2+2. Παράλληλα, τονίζεται ότι «η επανάληψη των επαφών μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας σε πνεύμα καλής θέλησης θα συμβάλει στην μείωση της έντασης στην Ευρώπη».
Ο Μπεν Γουάλας αυτή την εβδομάδα είχε απευθύνει παρόμοια πρόσκληση στον Σεργκεί Σοϊγκού, ζητώντας του να επισκεφθεί το Λονδίνο για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τις αμοιβαίες ανησυχίες για την ασφάλεια εν μέσω της αντιπαράθεσης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης για την Ουκρανία και τις βλέψεις της στο ΝΑΤΟ.
Στο ίδιο ανακοινωθέν, είχε γίνει γνωστό πως η Μεγάλη Βρετανία προχωρά στην προμήθεια της Ουκρανίας με ένα νέο πακέτο συστημάτων ασφαλείας «για να συμβάλει στην αύξηση των αμυντικών της δυνατοτήτων έναντι της απειλητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας». Μάλιστα, τη σχετική τοποθέτηση είχε κάνει ο ίδιος ο κ. Γουάλας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.
Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση στη γειτονική της Ουκρανία, αλλά λέει ότι θα μπορούσε να αναλάβει απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθεί ένας κατάλογος αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης του ΝΑΤΟ να μην δεχθεί ποτέ το Κίεβο στους κόλπους του.